PS Lucian s-a rugat la Caransebes pentru sufletul predecesorului sau, Episcopul Veniamin Nistor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Lucian s-a rugat la Caransebeș pentru sufletul predecesorului său, Episcopul Veniamin Nistor

[2020-02-06]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Lucian, actualul conducător al Eparhiei Caransebeșului, s-a rugat miercuri pentru sufletul predecesorului său, Episcopul Veniamin Nistor.
Slujba de pomenire a fost oficiată în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.
În urmă cu 71 de ani Episcopia Caransebeșului a fost desființată abuziv prin decretul din 5 februarie 1949. Odată cu această hotărâre episcopul de atunci al Caransebeșului, Veniamin Nistor, a fost nevoit să se retragă la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia.
În 5 februarie 1963 Episcopul Veniamin Nistor a trecut la cele veșnice. Rămășițele pământești ale ierarhului au fost aduse de la Alba Iulia la Caransebeș în 1 august 2019.
Episcopul Lucian a subliniat la eveniment c㠄Veniamin Nistor este legat și de mine personal, deoarece prin Mitropolitul Nicolae Corneanu această legătură s-a transmis din tată spiritual în fiu duhovnicesc”.
„Veniamin Nistor l-a hirotonit în 1943 pe tânărul Nicolae Corneanu în treapta diaconiei, iar la plinirea vremii, în anul 2000, Mitropolitul Nicolae Corneanu m-a chemat și m-a hirotonit în treapta arhieriei”, a mai spus actualul Episcop al Caransebeșului.
Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), județul Covasna. După absolvirea studiilor de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din București.
A fost preot militar, apoi a deținut funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop, în 3 iunie 1941.
Pe 8 iunie 1941, în Duminica Rusaliilor, a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Sibiu slujba hirotonirii întru arhiereu a noului Episcop al Caransebeșului, Veniamin Nistor, iar instalarea s-a făcut duminică, 24 august 1941.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 98, Ultimul acces: 2020-09-21 00:36:01