Festivalul literar „Mihai Eminescu”, la Manastirea Putna: in imagini - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Festivalul literar „Mihai Eminescu”, la Mănăstirea Putna: în imagini

[2020-01-16]
de Gheorghe Anghel

A doua zi a festivalului literar Mihai Eminescu, ajuns la ediția a 29-a, s-a desfășurat joi la Mănăstirea Putna, așezământ monahal îndrăgit de poetul național.
În deschidere, arhimandritul Melchisedec Velnic a oficiat o slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu și pentru familia sa din care au făcut parte doi monahi și trei monahii. Foto credit: Mănăstirea Putna
După slujbă, starețul mănăstirii a vorbit despre marele poet pe care „îl iubesc toți cei care caută să cugete la rădăcina și la ființa sufletului nostru”.
Poezia și tot ce ne-a rămas de la el conțin un adevăr pentru noi, românii; ne arată calea pe care să mergem. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca versurile și gândurile lui Mihai Eminescu să încolțească în inima noastră și să ne așezăm și mai mult în gândul și cugetarea marelui poet.
Părintele Stareț a amintit că în acest an se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și 100 de ani de la nașterea marii profesoare academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, eminescolog de seamă, care este înmormântată la Mănăstirea Putna.
În 20–23 august, mănăstirea va organiza Simpozionul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100. Har și vocație în cultura română”. Foto credit: Mănăstirea Putna
Anul viitor, în 15 august 2021 vor fi aniversați 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a fost organizată de Mihai Eminescu și Ioan Slavici la Putna, în 1871.
Programul a continuat în incinta mănăstirii, în proximitatea statuii lui Mihai Eminescu. Foto credit: Mănăstirea Putna
Elevii școlii din Putna, coordonați de profesorul Mircea Aanei și de Ion Andronache, și Adela Șulea au susținut un micro-recital de poezie și cântec.
A urmat festivitatea de acordare a Premiului „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană. Câștigătorul a fost scriitorul Cassian Maria Spiridon, pentru volumul „Eminescu, ziarist politic”. Foto credit: Mănăstirea Putna
Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna și primăriile comunelor Putna și Șerbăuți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 158, Ultimul acces: 2020-09-21 13:56:03