Papa Francisc: Trebuie sa schimbam modelul de dezvoltare globala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Trebuie să schimbăm modelul de dezvoltare globală

[2019-06-11]
Papa Francisc
Papa Francisc i-a primit în audiență în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iunie 2019, pe participanții la o Conferință internațională, care s-a încheiat în acea zi în Vatican, promovată de Fundația Centesimus Annus pro Pontifice și centrată pe tema „Doctrina socială a Bisericii de la rădăcini la era digitală: cum să trăim Laudato si'”. Sfântul Părinte a reafirmat că este necesară o „schimbare de direcție” pentru a construi un nou model de dezvoltare globală.

Există un cuvânt care dobândește o importanță particulară în actualul context mondial, marcat de foamete și nesiguranța alimentară, de persistente neajunsuri sociale și economice, de degradarea ecosistemului și de cultura rebutului. Acest cuvânt este „convertire”. Este nevoie astfel de „o viziune etică reînnoită, care să știe să pună în centru persoanele, cu intenția de a nu lăsa pe nimeni la marginile vieții. O viziune care să unească în loc să dezbine, care să includă în loc să excludă. Este o viziune transformată de faptul de a ține cont de scopul ultim și de obiectivul muncii noastre, al eforturilor noastre, al vieții noastre și al trecerii noastre pe acest pământ”.
Pontiful a subliniat faptul că Conferința organizată de Fundație este centrată pe enciclica Laudato si’, care „nu este o enciclic㠑verde’: este o enciclică socială”. Papa a atras atenția asupra faptului c㠄binele comun este pus în pericol de atitudini de excesiv individualism, consumism și risipă. Toate acestea îngreunează promovarea solidarității economice, ambientale și sociale și sustenabilitatea în cadrul unei economii mai umane care să ia în considerare nu numai satisfacerea dorințelor imediate, ci și bunăstarea generațiilor viitoare.”
Deși în fața acestor provocări „am putea cu ușurință să ne descurajăm”, Sfântul Părinte a scos în evidență și semne îmbucurătoare, „semne ale unei creșteri a conștiinței cu privire la nevoia de a ne îngriji de casa noastră comună”. „Mă gândesc la adoptarea, din partea multor națiuni, a Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale Organizației Națiunilor Unite; la investiția crescândă în resursele de energie renovabilă și sustenabilă; la noi metode de eficiență energetică; și la o sensibilitate mai mare, în special în rândul tinerilor, cu privire la temele ecologice.”
Papa a recunoscut și diverse provocări și probleme, precum „folosirea improprie a resurselor naturale și modelele de dezvoltare non inclusive și sustenabile”, care „continuă să aibă efecte negative asupra sărăciei, asupra creșterii și asupra dreptății sociale”. Pontiful a încurajat: „ființele umane, capabile să se degradeze până la extrem, pot să se și depășească, să aleagă din nou binele și să se regenereze, dincolo de orice condiționare psihologică și socială care să le fie impusă”.
Astfel, dezvoltarea unei ecologii integrale „este o chemare de a redescoperi identitatea noastră de fii și fiice ale Tatălui ceresc, creați după imaginea lui Dumnezeu și însărcinați să fim administratori ai pământului; recreați prin moartea mântuitoare și Învierea lui Isus Cristos; sfințiți de darul Duhului Sfânt. Această identitate este dar al lui Dumnezeu oferit fiecărei persoane și chiar creației înseși, făcută nouă de harul dătător de viață al morții și învierii Domnului. În această lumină, apelul pentru noi la a fi solidari ca frați și surori și la responsabilitatea împărtășită față de casa comună devine tot mai urgent.”
Adresându-se membrilor Fundației, Papa le-a urat ca „discuțiile voastre și angajarea voastră să aducă rodul de a contribui la o profundă transformare la toate nivelurile societăților noastre contemporane: indivizi, firme, instituții și politici. Deși această misiune poate să vă înfricoșeze, vă încurajez să nu pierdeți speranța, pentru că această speranță este bazată pe iubirea milostivă a Tatălui ceresc. El, ‘care ne cheamă la dăruire generoasă și la a da totul, ne oferă forțele și lumina de care avem nevoie pentru a merge înainte. În inima acestei lumi rămâne mereu prezent Stăpânul vieții care ne iubește mult. El nu ne abandonează, nu ne lasă singuri, pentru că s-a unit definitiv cu pământul nostru și iubirea Sa ne conduce mereu să găsim noi drumuri'”.
Conferința organizată de Fundația Centesimus Annus s-a deschis vineri, 7 iunie, cu proiectarea unui material video despre Laudato si’. În ziua de sâmbătă, întâlnirea cu Papa a fost precedată de Liturghia prezidată, în Bazilica San Pietro, de Cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Conferința s-a încheiat după-amiază cu intervenția secretarului de stat, Cardinalul Pietro Parolin.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 82, Ultimul acces: 2019-10-22 10:26:39