Administrarea Mirului la Panteon si alte evenimente din comunitatile de romani din Roma - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Administrarea Mirului la Panteon și alte evenimente din comunitățile de români din Roma

[2019-06-11]
În fiecare an, în Duminica de Rusalii, mii de credincioși și turiști se îndreaptă spre Panteon, pentru a sărbători Coborârea Duhului Sfânt și pentru a vedea cu ochii lor splendida ploaie de trandafiri de după Sfânta Liturghie. Pompierii, de pe acoperișul Panteonului, aruncă mii de petale de trandafiri roșii prin deschiderea circulară de 9 metri din vârful cupolei. Persoanele care ajung mai devreme reușesc să ocupe cele 800 de locuri disponibile înăuntru. Mulțimea care nu a reușit să intre poate urmări ploaia de trandafiri și de afară, din piață, ușile bazilicii rămânând deschise. Acest eveniment reprezintă una dintre marile atracții ale Romei.

Construit în anul 27 î.C. de Marco Agrippa și reconstruit în anii 120 și 124 de împăratul Adrian, Panteonul era un templu dedicat tuturor zeităților Romei antice. În secolul al VII-lea a devenit bazilică creștină, cu titlul Santa Maria della Rotonda sau Santa Maria ad Martyres. Are una dintre cele mai mari cupole din lume, cunoscută pentru deschiderea circulară sau ochiul prin care se poate vedea cerul. În acest an, în ziua de 9 iunie, de Rusalii, în premieră pentru comunitatea de români, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, un grup de 15 copii și tineri a primit Sacramentul Sfântului Mir la Panteon. Celebrant principal a fost PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, iar concelebranți IPS Jean-Marie Speich și un număr mare de preoți români și din multe alte națiuni. Copiii români au fost implicați în diferitele momente ale celebrării liturgice.
Atmosfera a fost într-adevăr ca aceea de la Rusalii. Mii de credincioși și turiști de diferite limbi și culturi s-au adunat la Panteon. Printre limbile care au răsunat în această zi a fost limba noastră. Prima lectură, unele cântece intonate de cor, cuvintele adresate candidaților la Mir, prima parte a predicii ținute de PS Aurel, o intenție la Rugăciunea credincioșilor au fost toate în limba română. Restul textelor au fost rostite în limbile italiană, spaniolă, engleză, germană și franceză. După Sfânta Liturghie s-a putut urmări mult așteptata ploaie de trandafiri.
Această celebrare de la Panteon a fost ultima dintr-o suită de evenimente cu caracter religios care a început la Roma cu două săptămâni în urmă. Duminică, 26 mai, după o îndelungată și atentă pregătire în vederea primirii Primei Sfinte Împărtășanii, 48 de copii din comunitățile de români din San Vitale și din Grotte Celoni au avut bucuria de se hrăni pentru prima dată cu Isus Euharisticul. Celebrant principal la Sfintele Liturghii a fost pr. paroh Isidor Iacovici. Concelebranți au fost preoți colaboratori ai săi și prieteni ai familiilor în sărbătoare. A fost o zi marcată de gingășia și bucuria celor mici, care și-au deschis sufletele pentru a-l primi cu tot dragul pe Isus, Prietenul lor.
În săptămâna ce a urmat, înaintea vizitei Papei în România, unii credincioși au mers acasă pentru a-l întâmpina pe Suveranul Pontif iar alții au înălțat de la Roma rugăciuni pentru reușita celor trei zile pe care le-a petrecut pe meleagurile noastre. În cele din urmă, sâmbătă, 8 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, la ora 11, în comunitatea de la Grotte Celoni, PS Aurel Percă a administrat Sacramentul Sfântului Mir unui număr de 62 de copii și tineri români. Biserica a fost plină de credincioși, mulți dintre ei venind de la distanțe considerabile. Cântecele, florile și mai ales bucuria copiilor au dat o culoare specială acestei sărbători. (pr. Iulian Robu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 84, Ultimul acces: 2019-10-22 18:02:42