Warning: gettimeofday(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/biseric1/public_html/index.php on line 2
Al treilea mare ctitor al Manastirii Putna a fost comemorat in locurile pe care le purta in inima
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna a fost comemorat în locurile pe care le purta în inimă

[2019-02-08]
de Sorin Ionițe

„Ducem în inimă și în suflet icoana Ortodoxiei pe care am văzut-o la Sfânta Mănăstire Putna”, a scris Patriarhul Teoctist în 2004 în Cartea de onoare a așezământului ctitorit de Sfântul Ștefan cel Mare.
Patriarhul Teoctist este considerat al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna, după sfinții Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul.
Cu prilejul comemorării patriarhului la 104 ani de la naștere au fost reafirmate la Putna dragostea sa față de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare și Mănăstirea Putna materializate în grija și eforturile depuse pentru acest așezământ.
Eforturile concrete de ctitor ale Patriarhului Teoctist se rezumă la două realizări principale: unul material – ridicarea Casei Domnești și unul spiritual – proclamarea solemnă a canonizării Sf. Voievod Ștefan, informează așezământul printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica referitor la evenimentele comemorative din 7 februarie 2019.
Conform pisaniei, înălțarea Casei Domnești s-a făcut „cu întreaga cheltuială a Mitropoliei Moldovei și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Teoctist”.
Casa Domnească de pe latura de sud a Mănăstirii Putna a fost construită în perioada 1981-1988 pe temeliile celei vechi distrusă de Habsburgi. În Arhiva Mănăstirii Putna se păstrează fotografii care îl înfățișează pe Patriarhul Teoctist, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei, în diferite vizite de lucru pe șantier, alături de părinții mănăstirii.
În 1992, ca Patriarh al României, Preafericirea Sa a prezidat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a hotărât canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare în 21 iunie, și a proclamat solemn canonizarea la Mănăstire Putna, pe 2 iulie 1992.
Ultima vizită a celui de-al cincilea Patriarh al României la Putna a avut loc în 2 iulie 2004, cu prilejul împlinirii a 500 ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ștefan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2613, Ultimul acces: 2019-08-26 05:44:26