Warning: gettimeofday(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/biseric1/public_html/index.php on line 2
Fostul staret al Manastirii Pangarati a fost pomenit la 7 ani de la trecerea in vesnicie
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fostul stareț al Mănăstirii Pângărați a fost pomenit la 7 ani de la trecerea în veșnicie

[2019-02-10]
de Iulian Dumitrașcu

Părintele Teofil Lefter, fostul stareț al Mănăstirii Pângărați, a fost pomenit sâmbătă la împlinirea a 7 ani de la trecerea sa în veșnicie.
Slujba de pomenire a fost oficiată în biserica nouă a Mănăstirii Pângărați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a fost precedată de Sfânta Liturghie, informează Doxologia.
La acest moment comemorativ au participat, alături de părintele arhimandrit Petroniu Marin, actualul stareț al Mănăstirii Pângărați, numeroși preoți, stareți și starețe din zona Moldovei, precum și foarte mulți credincioși.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt în care a prezentat cum a rămas arhimandritul Teofil Lefter în istorie și în memoria celor care l-au cunoscut.
„Dacă privim în viața părintelui Teofil, vedem lumina de copil pe chipul său. Deși nu era prea în vârstă, chipul său devenise alb și răspândea o anumită lumină din privirea sa, arătând că a devenit cu adevărat călugăr”.
„Candela vieții părintelui Teofil a fost această sfântă mănăstire, unde lemnul l-a văzut în frățimea mănăstirii și în credincioșii care găseau aici odihnă și confort duhovnicesc lăuntric”.
„Dragostea pe care părintele a avut-o pentru obștea mănăstirii se arăta în această stare de legătură pe care o avea cu frații din mănăstire și aceasta pentru că părintele știa ce este Raiul, adică comunicarea cu omul astfel încât celălalt să te simtă ca tată, ca mamă, ca frate, ca soră, ca un om apropiat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Viața și activitatea
Arhimandritul Teofil Lefter s-a născut în 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din județul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat ca frate la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.
A fost călugărit pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiași an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 1987 a fost hirotonit ieromonah. În anul 1990 a intrat în obștea Mănăstirii Pângărați. În anul 1996, arhimandritul Teofil Lefter a fost numit stareț al Mănăstirii Pângărați.
Ca stareț, părintele Teofil s-a îngrijit de restaurarea picturii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfințită în anul 2002. Tot atunci s-a pus temelia noii biserici, închinată Sfinților Simeon și Amfilohie de la Pângărați și Sfinților Români. Târnosirea sfântului lăcaș a avut loc pe 12 septembrie 2010.
Părintele Teofil a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, fiind înmormântat lângă noua biserică a Mănăstirii Pângărați.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1592, Ultimul acces: 2019-08-26 01:11:40