Invatam din viata Sf. Chiriachi perseverenta in credinta: Episcopul Ignatie despre ocrotitoarea Catedralei din Husi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Învățăm din viața Sf. Chiriachi perseverența în credință: Episcopul Ignatie despre ocrotitoarea Catedralei din Huși

[2018-07-07]
de Gheorghe Anghel

În omilia rostită cu prilejul hramului Catedralei din Huși, Preasfințitul Părinte Ignatie i-a îndemnat pe credincioși să învețe din viața Sfintei Chiriachi „perseverența frumoasă și discretă în credință”.
Ierarhul a vorbit despre sacrificiile pe care mucenicii le fac pentru Hristos și a explicat c㠄viața oricărui sfânt se identifică cu viața lui Hristos”.
„Sfânta Muceniță Chiriachi, și toți mucenicii sunt cei care, fără niciun fel de preget, fără nicio șovăială, își dăruiesc integral viața lui Hristos. Ei nu pun nimic mai presus de credință, nici familia, nici pregătirea, nici pozițiile sociale, și nici chiar propria viață. Căci a fi mucenic înseamnă a trăi altitudinal în Hristos”, a spus ierarhul.
Tăria în credință se observă mai ales în încercările vieții, a spus Preasfinția Sa care a îndemnat să nu ne clătinăm atunci când avem momente de răscruce.
Și când te simți răvășit în sufletul tău, când este foarte greu să mai ai combustia spirituală necesară ca să mai mergi înainte, să fii perseverent! Sfânta Chiriachi, ca și ceilalți mucenici, ne învață că, atunci când Hristos este centrul vieții noastre, când totul gravitează în jurul Lui, nimic nu ne mai poate deturna de la a rămâne statornici în propria noastră credință.
Liturghia prilejuită de sărbătoarea celui de-al doilea hram al Catedralei a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie.
Răspunsurile la strană au fost oferite de corul preoțesc „Dignus est” și de corala „Laudate Dominum”.
Distincția vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a mulțumit celor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea hramului și a oferit distincția de vrednicie „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” doamnei Chiriachița Zamfir, din Constanța, cea care a contribuit restaurarea chivotului istoric în care au fost așezate moaștele Sfintei Chiriachi.
Chivotul din argint în care s-au păstrat moaștele sfintei datează din anul 1790. A fost donat, la îndemnul Episcopului Iacob Stamati, de familia ofițerului rus Alexie Srebriacov.
Obiectul de patrimoniu este expus, datorită fragilității sale, la Muzeul Eparhial din Huși.
Cu prilejul hramului închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost realizată o copie fidelă a raclei, la dimensiuni mai mari, în care a fost mutată mâna stângă a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.
Moaștele Sfintei Chiriachi au fost aduse în anul 1787 de către Episcopul Iacob Stamati la Catedrala Episcopală din Huși, de la Muntele Athos.
Hirotesii la Catedrala din Huși
De asemenea, într-un cadru festiv, Ierarhul Hușilor a oferit distincția de iconom stavrofor părintelui consilier eparhial Cosmin Gubernat, părintelui secretar eparhial Marian Tudorică, părintelui inspector bisericesc Dragoș Trofin și părintelui inspector ing. Bogdan-Vasile Mucileanu, iar părintele diacon Vlad-Răzvan Cadinoiu a fost ridicat la rangul de arhidiacon.
Sărbătoarea ocrotitoarei catedralei din Huși coincide cu ziua de naștere a Preasfințitului Părinte Ignatie.
În semn de prețuire față de Chiriarhul locului, preoții și credincioșii prezenți i-au transmis urările și felicitările lor și i-au oferit flori în semn de prețuire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 374, Ultimul acces: 2018-12-11 12:23:15