Arhiepiscopul Calinic a slujit la Manastirea Aninoasa pictata de Sf. Pafnutie Zugravul: in imagini - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Calinic a slujit la Mănăstirea Aninoasa pictată de Sf. Pafnutie Zugravul: în imagini

[2018-06-11]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a slujit în Duminica Sfinților Români la Mănăstirea Aninoasa, locaș de cult pictat de Sfântul Pafnutie Zugravul.
Cu acest prilej, ierarhul argeșean a oferit părintelui Nectarie și maicii starețe Ecaterina distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.
Liturghia a fost oficiată în curtea mănăstirii ctitorită de boierul Tudoran Vlădescu în anul 1677.
Mănăstirea Aninoasa
În perioada comunistă, Mănăstirea Aninoasa a devenit biserică de mir, fiind reînființată ca mănăstire de maici în anul 2001 prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
În prezent se află într-un amplu proiect de restaurare realizat prin accesarea de fonduri europene.
Biserica și chiliile impresionează prin stilul brâncovenesc, dar și prin pictura din interior, care aparține Sfântului Pafnutie Zugravul, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română.
Sfântul Pafnutie Zugravul
Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reședința Patriarhală.
Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.
Proclamarea canonizării a avut loc duminică, 6 august 2017, la Mănăstirea Robaia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 553, Ultimul acces: 2019-01-16 01:27:35