Clopotele bisericilor vor rasuna joi pentru eroii neamului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Clopotele bisericilor vor răsuna joi pentru eroii neamului

[2018-05-16]
de Sorin Ionițe

Mâine la ora 12:00 clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Eroii neamului vor fi pomeniți de Ziua Eroilor – Înălțarea Domnului după Sfânta Liturghie în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și străinătate, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
De când sunt pomeniți eroii în ziua Înălțării Domnului
În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947.
După căderea regimului comunist, această tradiție a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.
Catedrala închinată eroilor români
Pentru a sublinia caracterul de simbol național și de memorial al tuturor eroilor români, Catedrala Națională care va fi sfințită în toamnă va avea hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii noștri din toate timpurile.
Deși proiectul Catedralei Mântuirii Neamului datează din perioada imediată războiului de Independență, edificiul bisericesc de importanță națională va fi sfințit anul acesta în 25 noiembrie, la peste 120 ani distanță.
Năzuințele promotorilor CMN, Eminescu, Slavici și Caragiale, se vor îndeplini în anul centenarului Marii Uniri, când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va sfinți Catedrala tuturor românilor amplasată pe Dealul Arsenalului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 44, Ultimul acces: 2019-01-03 01:01:12