Mitropolitul Teofan va prezida Sfanta Liturghie de hramul Manastirii Neamt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Teofan va prezida Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Neamț

[2018-05-16]
de Florin Nicolaie

Liturghia oficiată cu prilejul hramului Mănăstirii Neamț, de Înălțarea Domnului, va fi prezidată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan vor sluji ierarhii Sinodului Mitropolitan, precum și alți arhierei invitați.
Programul liturgic va începe din seara zilei de miercuri, ora 18:00, cu Privegherea și va continua a doua zi dimineață cu Slujba Aghesmei Mici, Sfânta Liturghie, pomenirea ctitorilor și a eroilor neamului.
Părintele Stareț Benedict Sauciuc, a declarat pentru Radio Trinitas că așteaptă ca oaspeți, pe lângă ierarhii Sinodului Mitropolitan, și pe alți arhierei care au metania la Mănăstirea Neamț.
De peste șase secole aceast praznic a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioși din toate zonele țării.
Aceștia vin la așezământul monahal să participe la slujbe și să aducă cinstire sfintelor moaște aflate în patrimoniul mănăstirii.
Mănăstirea Neamț
Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric.
Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit aici prima biserică din piatră, astăzi dispărută.
Pe amplasamentul mănăstirii existase însă o bisericuță și mai veche, din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte.
Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și are hramul Înălțarea Domnului.
În biserică se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în anul 665 în Israel.
Așezământul are cea mai mare și mai veche bibliotecă mănăstirească (18.000 volume). De asemenea, a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea culturii și artei medievale românești.
În incinta așezământului este îngropat Ștefan Voievod, unchiul lui Ștefan cel Mare, iar în pronaos se află moaștele sfântului necunoscut descoperite în 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 692, Ultimul acces: 2019-01-17 13:28:50