„Sa ne afirmam identitatea nu in izolare, ci in cooperare, nu in opozitie, ci in comuniune” – Patriarhul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Să ne afirmăm identitatea nu în izolare, ci în cooperare, nu în opoziție, ci în comuniune” – Patriarhul

[2018-05-16]
de Sorin Ionițe

Vorbind despre „Contribuția minorităților naționale din România la diversitatea și vitalitatea culturii europene”, tema Proiectului „Podurile Toleranței”, Patriarhul Daniel a îndemnat miercuri la „reflecție comună, la dialog și coresponsabilitate”.
Preafericirea Sa a subliniat că este necesar s㠄afirmăm identitatea noastră nu în izolare unii față de alții, ci în cooperare unii cu alții; nu în opoziție, ci în comuniune, atât în interiorul țării noastre, cât și în Europa”.
Afirmațiile au fost făcute miercuri la Muzeul Național Cotroceni în deschiderea celei de a treia ediții a Proiectului „Podurile Toleranței”.
Evenimentul este organizat de Forumul B’nai B’rith „Dr. Moses Rosen” România și Federația Comunităților Evreiești din România.
În cuvântul intitulat „România – punte între Orient și Occident”, Părintele Patriarh Daniel a subliniat c㠄poporul român a avut și are vocația conviețuirii pașnice cu numeroase minorități etnice și religioase”, iar contribuția acestor minorități „la patrimoniul comun al identității naționale românești, este o realitate istorică și o bogăție culturală”.
La eveniment a fost prezent Consilierul prezidențial Sergiu Nistor care a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Sergiu Nistor
Consilierul prezidențial Sergiu Nistor la „Podurile Toleranței”. Foto: Mihnea Păduraru / ZL
În mesajul transmis prin delegatul său, președintele României a salutat „cu bucurie” ediția din acest an a „Podurilor Toleranței” și tematica proiectului.
„Expresiile culturale pot determina un curs pozitiv al dialogului interconfesional și interetnic. Combaterea intoleranței, a rasismului și a antisemitismului trebuie să fie o preocupare constantă și importantă pentru societate. Ea trebuie să se sprijine pe o educație în care respectul pentru diversitate, toleranța și respingerea urii să fie coordonate fundamentale”, a precizat Sergiu Nistor.
Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic a evidențiat sensul expresiei „Podurile Toleranței”.
„Pe acest pod circulă ideile, valorile, oamenii de diferite categorii, din diferite medii, etnii, religii, oameni cu bune și cu rele. Pe aceste poduri circulăm și ne cunoaștem, ne apropiem”, a spus Aurel Vainer, potrivit Radio Trinitas.
Aurel Vainer
Aurel Vainer la „Podurile Toleranței”. Foto: Mihnea Păduraru / ZL
La evenimentul de la Muzeul Național Cotroceni a participat și președintele Academiei Române.
Ioan-Aurel Pop a vorbit despre contribuția savanților evrei la dezvoltarea limbii și literaturii române.
„Dacă a existat vreodată o comunitate etnică pe teritoriul României care să-și fi adus contribuția la dezvoltarea limbii și literaturii române, aceea este comunitatea evreiască. Contribuția savanților evrei la dezvoltarea limbii și literaturii române a făcut din această limbă o valoare internațională. Cinste lor și memoriei lor!”, a spus Acad. Ioan-Aurel Pop.
Podurile Toleranței
Patriarhul Daniel la Biserica Palatului Cotroceni împreună cu: Sergiu Nistor, Pr. Michael Tița, Pr. Irineu Dogaru și Acad. Ioan Aurel Pop. Foto: Mihnea Păduraru / ZL
Evenimentul va continua joi cu o nouă sesiune de comunicări la Banca Națională a României.
Manifestarea se va încheia la Teatrul Odeon, cu spectacolul „Folclorul ca mijloc de cunoaștere și respect”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 48, Ultimul acces: 2019-01-06 18:54:28