„Sa credem in radacinile crestine ale Europei”: Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa la Alba Iulia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Să credem în rădăcinile creștine ale Europei”: Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa la Alba Iulia

[2018-05-16]
de Sorin Ionițe

În contextul ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Alba Iulia, poeta Ana Blandiana a oferit soluții pentru neajunsurile din societatea actuală, făcând referire la rădăcinile creștine ale Europei.
Poeta a fost distinsă marți cu acest titlu la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Textul Laudatio a fost rostit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.
„Acceptul Doamnei Acad. Ana Blandiana de a deveni, astăzi, membru Doctor Honoris Causa al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia nu poate decât să ne onoreze pe deplin și îi suntem profund recunoscători pentru bucuria pe care ne-o face”, a spus ierarhul.
Înaltpreasfinția Sa, care este și cadru universitar al Facultății de Teologie din Alba Iulia, și-a exprimat dorința de a sprijini „toate acțiunile de recuperare a memoriei culturale corecte a românilor și de promovare a unei conștiințe naționale nealterate”.
În prezent, Acad. Ana Blandiana conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului. Acest centru de cercetare organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Ana Blandiana despre valorile societății actuale
În cadrul ceremoniei de marți, poeta a vorbit despre inversarea valorilor în lumea contemporană.
„Trăim într-o lume în care valorile se dau peste cap și se transformă uneori în opusul lor, o lume în centrul căreia nu se mai află de mult Europa pe care am visat-o sute de ani, ci doar un sat planetar în care performanțele tehnicii pot să ne prezinte în direct revoluții și războaie, atentate, crime și cancan-uri de pe tot globul în timp real, dar nu pot să ne apere de teroarea unor fanatisme de tip medieval”, a atras atenția poeta.
Ana Blandiana a mai spus la Alba Iulia că de multe ori „binele și răul sunt redefinite de pe poziții contrare”, ceea ce provoacă o imensă confuzie.
„În confuzia generată, uneori intenționat, de viteza și radicalitatea schimbării, singura soluție mi se pare întoarcerea, cu speranță și bună credință,spre memoria modelelor de acum o sută de ani.
Patriotismul lor european și democratic poate fi și azi salvarea, la fel de eficientă în nebuloasa satului planetar ca și în haosul din care se năștea noua istorie universală de acum un secol”.
Soluțiile oferite de poetă la crizele din societatea actuală au vizat întoarcerea la rădăcinile creștine ale Europei.
„Nu trebuie decât să avem puterea să credem în rădăcinile creștine ale Europei, căreia îi aparținem nu numai geografic, ci și juridic prin statul pe care ei l-au creat.
Pentru a continua să existe, acest stat trebuie asumat de fiecare nouă generație în parte și salvat din ghiarele răului care, din istorie în istorie, își schimbă numele,dar nu și dorința de a ne stăpâni și de a ne împiedica să fim noi înșine”
La finalul ceremoniei, Acad. Ana Blandiana a primit de la Domnul Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, un tablou reprezentând o frescă a Universității.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2018-12-27 17:08:55