Papa Francisc a explicat semnificatia hainei albe si a lumanarii baptismale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a explicat semnificația hainei albe și a lumânării baptismale

[2018-05-16]
Audiența generală de miercuri
În cateheza sa din cadrul audienței generale de miercuri, 16 mai 2018, Papa Francisc și-a încheiat seria despre Sacramentul Botezului cu reflecții asupra simbolismului hainei albe și a lumânării baptismale. Aceste elemente fac vizibile efectele spirituale invizibile ale Sacramentului, a spus el, arătând că încă din primele secole, cei nou-botezați sunt îmbrăcați „cu o haină nouă, albă, asemenea strălucirii vieții obținute în Cristos și în Duhul Sfânt. Haina albă, în timp ce exprimă simbolic ceea ce s-a întâmplat în Sacrament, vestește condiția celor transfigurați în gloria divină”.

Haina albă ne amintește de cuvintele Sf. Paul: „Toți câți ați fost botezați în Cristos v-ați îmbrăcat în Cristos”. Sf. Paul explică, a arătat Papa, c㠄a fi îmbrăcați” în Cristos înseamnă a trăi și a cultiva virtutea. Citându-l din nou pe Sf. Paul, Pontiful a spus: „Îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și… iertați-vă!… Însă mai presus de toate acestea îmbrăcați-vă cu iubire, care este legătura desăvârșirii.”
Papa Francisc a mai explicat că lumânarea baptismală ne amintește că Lumina Lumii este Isus Cristos, „care, înviat din morți, a învins întunericul răului. Noi suntem chemați să primim strălucirea Sa! Așa cum flacăra lumânării pascale dă lumină fiecărei lumânări, tot așa iubirea Domnului înviat înflăcărează inimile celor botezați, umplându-i de lumină și căldură. Și pentru aceasta, din primele secole Botezul se numea și ‘iluminare’ și cel care era botezat era numit ‘iluminatul'”, aceasta fiind de fapt vocația creștină: „să umble mereu ca fii ai luminii, perseverând în credință”.
„Dacă este vorba despre copii, este misiunea părinților, împreună cu nașii și nașele, să aibă grijă să alimenteze flacăra harului baptismal în cei mici ai lor, ajutându-i să persevereze în credință. Educația creștină este un drept al copiilor, ea tinde să-i conducă treptat să cunoască planul lui Dumnezeu în Cristos: astfel vor putea ratifica personal credința în care au fost botezați”. Prezența vie a lui Cristos în noi „este candela care luminează pașii noștri, lumină care orientează alegerile noastre, flacără care încălzește inimile pe drumul în întâmpinarea Domnului, făcându-ne capabili să-l ajutăm pe cel care merge împreună cu noi, până la comuniunea inseparabilă cu El”.
La finalul catehezelor despre Botez, Sfântul Părinte ne-a repetat fiecăruia dintre noi „invitația pe care am exprimat-o astfel în exortația apostolică Gaudete et exsultate: ‘Lasă ca harul Botezului tău să rodească pe un drum de sfințenie. Lasă ca totul să fie deschis lui Dumnezeu și în acest scop alege-l pe El, alege-l pe Dumnezeu mereu din nou. Nu te descuraja, pentru că ai puterea Duhului Sfânt pentru ca să fie posibil, și sfințenia, în fond, este rodul Duhului Sfânt în viața ta.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 42, Ultimul acces: 2018-12-29 06:48:08