13 februarie – Ziua mondiala a radioului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

13 februarie – Ziua mondială a radioului

[2018-02-13]
de Sorin Ionițe

Ziua mondială a radioului este serbată în data de 13 februarie și marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946, informează Agerpres.
Radioul rămâne, în continuare, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil. Este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare ce presupune costuri scăzute și este special adaptat pentru a ajunge la comunitățile îndepărtate și la persoanele defavorizate.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-media asupra importanței radioului. Mesajele UNESCO subliniază, în acest sens, necesitatea libertății de exprimare și asigurarea protecției jurnaliștilor în situațiile dificile și extreme.
În România, în ianuarie 1928, s-a născut Societatea de Difuziune Radiotelefonică. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Național de Radio din România, potrivit srr.ro, citat de Agerpres. „Alo, Alo aici Radio București, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.
Primul post de radio ortodox înființat în țara noastră este Radio Trinitas care a luat ființă în 1996, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Prima transmisiune a avut loc în urmă cu 20 ani, în 17 aprilie 1998, când a fost transmisă în direct slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Din 27 octombrie 2007, Radio Trinitas a devenit parte componentă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române și emite la nivel național pe 52 frecvențe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvență via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT W2.
„Radioul și sporturile” este tema din acest an propusă de UNESCO.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 62, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:25