José Antonio Fortea: Summa dAŠmoniaca. Tratat de demonologie si manualul exorcistului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

José Antonio Fortea: Summa dĂŠmoniaca. Tratat de demonologie și manualul exorcistului

[2017-11-13]
Summa dĂŠmoniaca
13.11.2017, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Summa dĂŠmoniaca. Tratat de demonologie și manualul exorcistului, scrisă de pr. José Antonio Fortea și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea a apărut în colecția „Tratate de teologie”, formatul 17Ś24, are 246 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.
Pr. José Antonio Fortea, după o vastă experiență în exercitarea ministeriului exorcismului, și-a propus să scrie o carte în stilul vechilor tratate scolastice, o lucrare structurată în multe întrebări referitoare la diavol și la manifestările sale, la care a căutat să răspundă pornind de la un fundament biblic și teologic, abordând și anumite aspecte practice. Autorul compară această lucrare cu o construcție arhitectonică medievală: cu pilaștrii săi, cu galeriile și meandrele sale. El spune că aceasta este o carte cu propriile capiteluri, porticuri și cripte. În interiorul acestei lucrări despre diavol te poți mișca înainte și înapoi, ea poate fi parcursă în întregime sau se poate face doar o plimbare în interiorul ei, ea fiind o construcție teologică. Un fel de labirint demonic, cu temele, părțile, apendicele, addendele și anexele sale. O construcție ridicată cu pietrele conceptelor. Totul s-a construit după legile sigure ale logicii, tot acest aparent labirint fiind supus unei structuri de fier care se ascunde în spatele acestor multor întrebări.
În prima parte a cărții, structurată în șapte secțiuni, găsim Tratatul de demonologie, care abordează probleme teoretice referitoare la esența lucrurilor, în timp ce Manualul se apropie de tema fenomenelor. Primele șase secțiuni cuprind 95 de chestiuni referitoare la: natura demonică, ispită și păcat, acțiunea diavolului în om și în natură. Sunt apoi chestiuni de natură teologică și biblică, iar partea a VI-a tratează despre iad. Ultima parte a tratatului conține trei apendici. În primul sunt citate câteva pagini scrise de o călugăriță din sec. al XVII-lea, venerabila sora Maria a lui Isus de Agreda (1602-1665), care afirmă că ar fi avut revelații cu privire la păcatul diavolilor. Lucrarea în care se vorbește despre aceste revelații se intitulează Cetatea mistică a lui Dumnezeu. Al doilea apendice cuprinde un text din Sfânta Scriptură, ale cărui versete sfinții părinți au considerat că sunt adresate mai bine Satanei decât unei ființe umane. Ultimul apendice redă cuvintele sfântului Ignațiu cu privire modul de a acționa al diavolului în momentul ispitirii unui suflet.
Manualul exorcistului este alcătuit din cinci capitole, iar numerotarea chestiunilor din Manual vine în continuarea celor din Tratatul de demonologie. Primele trei capitole cuprind întrebări referitoare la posesie, cel posedat și manifestările acestuia, exorcismul și exorcistul și fenomenologia demoniacă. Capitolul al IV-lea prezintă câteva cazuri de posesie întâlnite de pr. Fortea și felul cum a procedat în situațiile respective. Al V-lea capitol este constituit din patru addende în care întâlnim unele cazuri speciale, câteva date despre legislația care este în vigoare în materie de exorcism și exorcist, un scurt istoric al exorcismului în creștinism și semnificația medaliei Sfântului Benedict. După cele două mari părți, autorul a mai adăugat o a treia parte în care analizează răul doar din punct de vedere al filosofiei. El încearcă să considere răul pornind doar de la rațiune. Înainte de concluzia acestei cărți, sunt câteva anexe cu privire la estetica Răului, răul în creștinism, boala psihică și viața creștină și unele chestiuni diverse care au fost adăugate după finalizarea primelor două părți.
Cu toate că este o construcție teologică despre diavol, această lucrare a fost scrisă spre mai marea slavă a lui Dumnezeu. Ea se adresează celor care vor să înțeleagă cine este diavolul și cum acționează, care sunt mijloacele prin care ne putem apăra și cum putem distinge un caz de posesie de o posibilă tulburare psihică. (prezentare semnată de Octavian Sescu)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 161, Ultimul acces: 2018-11-22 10:26:06