Girov :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Girov
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Girov
Comună:Girov
Județ:Neamț
Cod poștal:617210
Telefon :0720... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:girov.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.Girov.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin Afrasiloaie
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Lucrările pentru acest lăcaș al lui Dumnezeu au inceput in anul 1912, prin alcătuirea unui comitet de inițiativă ce il avea ca președinte pe preotul Constantin Trifan, originar din Gura Văii, care ia hotărârea ca la Girov să se construiasca o biserică nouă, mai mare și mai frumoasă, in locul unei alte biserici de lemn, ce devinise neincapătoare pentru creștinii satului. Dar acesta a murit la scurtă vreme, fiind adus cu pioșenie lângă altarul bisericii vechi din Girov, unde i se află și astăzi morm­ântul.
Biserica parohială , , Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil ’’ din satul Girov este construită din piatră intre anii 1912-1935, de către maestrul Vasile Trifa din Piatra Neamț, fiind conceputa in forma de cruce și având doua cupole.
Locul pe care a fost construit noul lăcaș a fost donat de fanilia Radu Dumitru, al cărui mormânt a fost așezat in 1879, lânga vechea biserică din cimitirul satului.
In anul 1914 a venit la parohie preotul Gheorghe Gheorghiu, ce a reluat lucrările de contruire a bisericii fiind ajutat de boierii satului Oscar și Maria State, Gabriela Teodorescu, precum și de Nicolae Dăscalescu, care mai târziu a juns funcționar superior in Ministerul Agriculturii. Așa că părintele Gheorghe are bucuria sa-și vadă visul implinit, construcția bisericii ridicându-se la aproape 30 de m. cu un vârf semeț de turlă in care se află clopotele. Este acoperită cu tablă zincată, iar in interior, arhitectura era de o mare eleganță. Din cupola naosului se cobora spre credincioși un impresionant candelabru de bronz, dăruit de boierii ctitori: Gabriela și Alexandru Teodoreanu in 1939.
Catapeteasma bisericii a fost pictată de artistul Camil Ressu din București, in stil neobizantin, fiind declarată obiect de mare valoare artistică. Pictura pereților pe interior s-a făcut mai târziu, după 1939.
Nr. vizualizări:6187
Data ultimei vizualizări:2025-03-15 13:55:07
Data ultimei actualizări:2017-12-05 11:12:29
Data încărcării pe sit:2006-06-02 05:43:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 194

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy