Giroc :: Biserica Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru
Giroc
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Giroc
Comună:Giroc
Județ:Timiș
Adresa:strada Trandafirilor
Cod poștal:307220
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro, www.giroc.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Preot:Adrian Chermeleu, Daniel Mateia
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Construită în jur de 1759.
Cod Monument:TM-II-m-B-06235
Știri despre biserică:

»  În Parohia Giroc a avut loc festivalul „În glas de toac㔠(2018-04-04)

 Închide 

În Parohia Giroc a avut loc festivalul „În glas de toacă”

[2018-04-04]
de Gheorghe Anghel

Festival de toacă
Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Primăria Giroc, a organizat marți festivalul cultural-spiritual În glas de toacă.
Manifestarea a debutat, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, cu Slujba Deniei, oficiată de un sobor de preoți, format din părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. asist. univ. Adrian Covan, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, și pr. Daniel Marius Mateia de la parohia gazdă.
La finalul slujbei, părintele Zaharia Pereș a rostit o omilie în cadrul căreia a vorbit despre importanța duhovnicească a primelor trei zile din Săptămâna Patimilor.
În continuare, credincioșii și tinerii din Parohia Giroc, îmbrăcați în costume populare, au pornit, în alai și în sunetul toacei, spre grădina de vară a căminului cultural din Giroc, unde primăria a pregătit un număr de 33 de toace, după anii Mântuitorului petrecuți pe pământ.
Manifestarea a fost deschisă de către primarul comunei Giroc, Ionel Toma, care a vorbit despre importanța organizării unui astfel de festival. În continuare, părintele consilier Zaharia Pereș a vorbit despre importanța și semnificația toacei în spiritualitatea răsăriteană, iar, la finalul cuvântului, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
La ediția din acest an au participat grupuri de tineri, precum și membrii Ansamblului Ghiocelul din Giroc. Prin acest festival, organizatorii urmăresc continuarea tradițiilor de Sfintele Paști și transmiterea lor, prin Biserică, generațiilor viitoare de creștini.
Toaca, instrument muzical de percuție
Toaca este un instrument muzical de percuție, din clasa idiofonelor, folosit în cultul Bisericii Ortodoxe. Percuția se face în mod ritmic și, în funcție de locul în care placa de lemn sau metal este lovită, se pot obține sunete cu înălțimi diferite, creându-se astfel o linie melodică simplă.
Într-un text apocrif siriac din secolul al V-lea sau al VI-lea (Peștera comorilor), este prezentată o legendă ce explică apariția și folosirea toacei. După ce Noe a terminat de construit arca, Dumnezeu i-a poruncit să confecționeze o toacă din lemn de trei coți lungime și un cot și jumatate lățime și un ciocan din același lemn.
În această toacă Noe trebuia să bată de trei ori pe zi, dimineața devreme, la prânz și seara, după apusul soarelui, pentru a-i aduna și informa pe oameni despre iminența potopului și a-i îndemna să se pocăiască și să se convertească.
Atestare documentară
Toaca este atestată documentar încă din secolele IV-V. Sfântul Ioan Casian (+435) spune că, în Galia, exista obiceiul de fi a chemați călugarii la rugăciune prin bătai cu ciocanul în ușa chiliilor. Istoricul bisericesc, Paladie (364-425) confirmă același obicei în Bitinia.
De la bătaia în usa fiecărui creștin s-a ajuns, în chip firesc, la bătaia într-un lemn special lucrat, printre casele creștinilor sau din turla bisericii. Ca obiect liturgic, toaca cheamă credincioșii la rugăciune, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic.
Și Sfântul Sofronie al Ierusalimului vorbește în sec. VII despre doua tipuri de toacă (de lemn și de fier), evidențiind semnificația ei simbolică, anume aceea „de trâmbită a îngerilor”. În actele Sinodului VII Ecumenic se mentionează obiceiul de chemare la Biserică prin lovire cu ciocanul într-o scândură, numit㠄Sfântul Lemn Sunător”.
Între Joia Mare si noaptea Sfintei Învierii, bataia clopotelor este înlocuită cu sunetul lin al toacei, amintind de cuiele care au fost batute in mainile si picioarele Mantuitorului Hristos la Rastiginirea Lui pe Golgota. Așadar, nu numai sunetul aduce aminte de Patimile lui Hristos, ci si simbolistica lemnului este legată de aceasta, amintind de lemnul Sfintei Cruci.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 844, Ultimul acces: 2020-09-19 01:02:36


Nr. vizualizări:2249
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 01:02:36
Data actualizare:2019-02-13 12:04:28
Data încărcării:2006-06-02 05:43:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Nelu_Pozaru: 2, CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-10-10
Contor: 66

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-10-10
Contor: 32

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-29
Contor: 76

Printre copaci
Foto: CIMeC