Geoagiu :: Biserica Sf. Arhangheli Joseni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli Joseni
Geoagiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Geoagiu
Județ:Hunedoara
Adresa:calea Romanilor nr. 113, Cartier Joseni
Cod poștal:335400
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.geoagiu.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Incursiunea generalului Adolf Nikolaus von Buccow din 1761 in Transilvania a făcut ca in 1762 biserica ortodoxa sa treacă la Uniți iar preotul ortodox sa slujească pentru cele aproximativ 100 de familii care au rămas ortodoxe in aer liber când era vreme buna s-au prin casele enoriașilor când timpul era nefavorabil. Aceasta situație a durat pana in 1829 când un proprietar de mina de aur din Roșia Montana, pe nume Grița Mihail, in pragul falimentului, rugându-se la Maica Domnului a promis ca daca va găsi un nou filon de aur va ridica 7 biserici. Legenda spune ca Maica Domnului apărându-i in vis i-a arătat locul unde sa sape si unde in adevăr a găsit o cantitate uriașa de aur, cu care, printre altele, a finanțat construcția bisericilor din Geoagiu - Joseni si Gelmar. In scena a intrat si un localnic de vaza in persoana Baronului Bornemisa care a donat terenul pentru construcția bisericii si care a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor de construire, sarcina de care s-a achitat in mod exemplar. In 1833 a avut loc Sfințirea bisericii de către un sobor de preoți in frunte cu Episcopul Vasile Moga spre bucuria enoriasilor. In anul 1902 biserica a fost renovata in principal pe cheltuiala preotului Luca Botean, a ginerele sau Sabin Safta-învățător din Romos și a lui Simion Cișmaș. In 1925, urmare a unui viscol puternic, turla s-a prabusit si a trebuit sa fie refăcuta, lucrarea fiind suportata de preotul Teodor Glodeanu. O noua reparare a fost făcuta in 1954, la stăruința preotului Iosif Rusu, prilej cu care a si fost pictata în stilul neo-bizantin de către Constantin Nițulescu. In anul 2004 a fost spălata pictura de către pictorii Petru și Ioan Achițenie, iar in 2005 a fost realizata icoana din mozaic cu Hramul bisericii de către prof. Cătalin Băluț , lucrări făcute la insistentele preotului Motovelet Iliuta. In anul 2009, datorita degradării, a fost necesara înlocuirea integrala a turlei. Cu acest prilej in turla veche au fost găsite doua mesaje peste timp: unul din 1902 si unul din 1925, care in prezent se păstrează in arhiva bisericii. Tot in anul 2009 a fost înlocuit o parte de mobilier si au fost făcute Ușile Împărătești. Astfel înnoită, la 7 noiembrie 2007 a fost Resfiintita de către un sobor de preoți in frunte cu Preasfințitul Gurie - Episcopul Devei si Hunedoarei. Astăzi turiștii care merg la Geoagiu-Bai pot vedea in dreapta drumului înainte de a trece peste apa Geoagiului o bisericuța pe turla căreia scrie „Grița Mihail 1829”.
Știri despre biserică:

»  Slujire arhierească la Parohia Geoagiu Joseni, Protopopiatul Orăștie (2010-11-09)

 Închide 

Slujire arhierească la Parohia Geoagiu Joseni, Protopopiatul Orăștie

[2010-11-09]
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din Parohia Geoagiu Joseni, Protopopiatul Orăștie, unde a binecuvântat lucrările realizate la Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Comunitatea enoriașilor din Parohia Geoagiu Joseni a trăit momente de mare emoție și bucurie duhovnicească, după ce părintele lor sufletesc, Preasfințitul Gurie, a venit cu drag în mijlocul lor pentru a le binecuvânta osteneala și râvna arătate față de sfânta biserică, concretizată prin lucrările de restaurare a bisericii parohiale, închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare, efectuate atât la interior, cât și la exteriorul bisericii, a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru finalizarea lucrului de înfrumusețare a lăcașului de închinare.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Gurie a hirotesit întru iconom pe părintele Iliuță Motoveleț, cel care a vegheat necontenit la buna desfășurare a procesului greu și îndelungat de restaurare a bisericii. Săvârșirea Sfintei Euharistii a fost încununată prin oficierea unei slujbe de pomenire pentru toți preoții care au slujit de-a lungul timpului la altarul bisericii ortodoxe din localitatea Geoagiu Joseni, precum și în memoria tuturor celor adormiți în Domnul, care au contribuit la înfrumusețarea bisericii, ca ea să fie conservată până azi.
Sufletul omenesc - esența tuturor lucrurilor
În cuvântul de învățătură adresat, Preasfințitul Gurie a arătat celor prezenți posibilitatea anulării cursului firesc al lucrurilor prin puterea credinței, virtute care împletită cu faptele bune îl aduce pe om la asemănarea cu Creatorul său, scopul esențial al existenței noastre pământești. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat rolul covârșitor al credinței în sporirea tuturor darurilor cu care omul a fost înzestrat de Dumnezeu, necredința fiind moarte pentru suflet, fapt materializat prin pierderea treptată și definitivă a sensibilității afective umane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2265, Ultimul acces: 2020-09-19 10:16:34


Nr. vizualizări:2211
Data ultimei vizualizări:2020-09-19 10:16:34
Data actualizare:2018-12-14 11:55:11
Data încărcării:2006-06-01 06:49:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8
Fotografi:Alexandru Losonczy: 4, Călin Corpaciu: 3, Marcel Muntean: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-10-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 148

Vedere de ansamblu
Foto: Călin Corpaciu

Data: 2018-08-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 47

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-02-25
Aparat: OLYMPUS OPTICAL CO.,LTD C720UZ
Contor: 124

Vedere din față
Foto: Marcel Muntean

Data: 2018-08-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 27

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-10-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 57

Vedere din față
Foto: Călin Corpaciu

Data: 2018-08-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 23

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-08-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 17

În lungul străzii
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-10-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 52

Pictură
Foto: Călin Corpaciu