Manastirea Cotmeana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Cotmeana
Cotmeana
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cotmeana
Comună:Cotmeana
Județ:Argeș
Adresa:nr. 213
Cod poștal:117305
Persoană de contact :Stareț P. C. Ioasaf Boiciuc
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Buna Vestire, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Prima atestare documentara in care apare Cotmeana dateaza din 20 mai 1388, din timpul lui Mircea cel Batran, care printr-un hrisov anunta existenta acestui sfant lacas odata cu ridicarea Manastirii Cozia. Se presupune insa ca Manastirea Cotmeana este mult mai veche, daca nu cumva cea mai veche manastire din Tara Romanesca, multi cercetatori sustinind ca este chiar o ctitorie a lui Vladislav Vlaicu.
Vechimea manastirii este impinsa de catre unii cercetatori pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, data de 1292 fiind avansata pe baza trasaturilor arhitectonice ale manastirii. Insusi termenul "cotmeana" provine, pare-se, de la hoardele cumane care au trecut prin aceste locuri.
Construita in prima sa forma de domnitorul Radu I, biserica din Cotmeana a devenit una dintre ctitoriile de seama ale voievodului Mircea cel Batran. Odata cu ridicarea Manastirii Cozia, Cotmeana a apus din stralucire, devenind, timp de secole, metoc al celebrei manastiri de pe Valea Oltului.
Biserica si complexul de la Cotmeana a fost restaurat in anul 1711, de domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714. Acum se inlocuiesc ancadramentele de piatra ale ferestrelor si ale usii de intrare in naos. In timpul ieromonahilor Ilarion si Sofronie de la Cozia se largeste pronaosul si se adauga un pridvor cu arcade pe latura nordica.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a insemnat si secularizarea manastirii, care s-a vazut obligata sa devina biserica parohiala, intrand intr-un nemeritat con de umbra. Abia in primavara lui 1990, din initiativa vrednicului episcop P. S. Calinic, Manastirea Cotmeana a fost redeschisa, iar staret a fost numit parintele Ioasaf Boiciuc. Noua obste monahala era compusa din 9 vietuitori.
Intre anii 1995-2005, langa biserica veche Cotmeana si pe fostele ruine ale complexului feudal Cotmeana, a fost rectitorit un splendid ansamblu manastiresc. Cu ajutorul sponsorilor, si in special al Episcopiei Argesului, Manastirea Cotmeana a devenit un centru monahal cu viata activa.
Alte informații:Restaurarile efectuate de catre Directia Monumentelor Istorice intre anii 1922-1924, in 1959 si 1972, au relevat formele originale ale edificiului. Ansamblul feudal din Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnita si zidurile de incinta prevazute cu goluri de tragere, complexul fiind construit in scopuri strategice si de aparare.
Biserica manastirii este o constructie care impresioneaza prin originalitatea arhitecturii: fatade din caramida aparenta, decorate cu lungi firide ce pornesc de la nivelul solului si se termina cu arcaturi sub cornise, formeaza firide incoronate de cate un sir de discuri din caramida smaltuita.
Manastire de calugari
Cod Monument:AG-II-a-A-13622
Nr. vizualizări:15877
Data ultimei vizualizări:2025-03-17 00:50:06
Data ultimei actualizări:2006-03-19 09:25:00
Data încărcării pe sit:2006-03-19 09:25:00
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2012-10-15)
Am vizitat aceasta manastire, este extrem de veche, am ramas impresionat de picturile bisericii principale, nu cred, ca mai vazusem pana atunci, picturi asa vechi...
In ciuda multor vorbe si bune si mai putin bune,care se mai aud despre aceasta manastire... eu spun doar, ca as vrea sa ma reintorc la manstirea Cotmeana, sa stau mai multe ore, sa o pot vizita mai in detaliu. Dupa ce am plecat, mi a ramas aceasta manastire in suflet, e o capodopera, de pe timpul lui Mircea cel Batran. este o manastire cu traditie, cu o valoare spirituala, este un lacas de rugaciune deosebit. Si tuturor celor, care au grija de acel locas, staret, monahi, mireni....sau orice altceva, le doresc sanatate si multa rugaciune, sa aiba grija de aceasta, de una dintre cele mai vechi si frumoase manastiri, din Romania!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-10-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 179

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu