Bucuresti :: Manastirea Radu Voda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Radu Vodă
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Radu Vodă nr. 24a
Cod poștal:040275
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.ManastireaRaduVoda.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Chițulescu Gabriel, Sofelea Nicolae
Hram:Sf. Treime, Sf. Nectarie Taumaturgul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Manastirea, turnul clopotnita, cladirea Seminarului Teologic, ruinele palatului domnesc sunt situate pe o colina in apropierea Dambovitei, in centrul orasului. Veche de aproape patru secole si jumatate, cu o arhitectura aseamanatoare cu a Mânăstirii Curtea de Arges, edificiul are un pronaos larg pe care se află cele trei turle si un naos trilobat încununat de o turlă mare. Manastirea este asezata pe o veche vatra de locuire dacica, dar s-au descoperit vestigii si din timpuri mai vechi, din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si a fierului.
Pe acest loc au mai existat alte doua lacasuri. Prima biserica, posibil din lemn, este atribuita domnitorului Mihnea cel Rau (1508-1509) , cea de a doua este ctitorie a domnitorului Alexandru al II lea Mircea zis Oaie Seaca (1568-1577) , stranepotul lui Vlad Tepes, ca facand parte dintr-un complex manastiresc impreuna cu palatul domnesc si zidurile de aparare inconjuratoare. Fiul sau, Mihnea Turcitul, a desavarsit lucrarea inceputa de tatal sau.
Primul document care da marturie despre manastire dateaza din 1577 iunie 15, in care domnitorul ctitor scrie “am socotit cu ravna din tineretea domniei mele si am zidit aceasta sfanta si dumnezeiasca mitropolie, cu toata osardia”. Dupa biruinta lui Mihai Viteazul asupra ienicerilor lui Sinan Pasa, in anul 1595, ostile turcesti in retragere distrug biserica manastirii cu praf de pusca. Radu Mihnea, nepot al ctitorului Alexandru al II lea Mircea si fiul domnitorului Mihnea Turcitul, reconstruieste intregul ansamblu al Manastirii Sf. Troita, lucrare terminata in anul 1625, in timpul domniei lui Alexandru al III lea Coconul, fiul lui Radu Mihnea. Vestitul secretar al Patriarhului Macarie de Antiohia, ierodiaconul Paul de Alep, care a vizitat asezamantul intre anii 1653-1657, descrie manastirea ca pe o “zidire mareata, cu priveliste foarte placuta. Biserica sa este mare si spatioasa, zvelta, mult ornamentata si acoperita in intregime cu picturi. In partea dinspre miazazi e locul mormintelor domnilor, cu bolti din marmura alba, impodobita cu valuri tesute cu fir si sunt alcatuite in forma unei cupole, care se reazema pe patru stalpi de fier. ”Din acele vremuri s-au pastrat pana in zilele noastre biserica, care poarta numele celui de al doilea ctitor, Radu Voda, si turnul clopotnita. Reparatii ample s-au realizat in perioada 1859-1864, dar care, din pacate, au introdus elemente de tip neogotic austriac, straine de arhitectura traditionala. Interiorul a fost repictat, in intregime, de Constantin Lecca si Misu Popp, care au refacut cateva din portretele vechi ale ctitorilor. In anul 1875, ministrul Cultelor aproba daramarea incintei fostei manastirii, prin aruncarea in aer a constructiilor. In perioada 1969-1974, sfantul lacas este restaurat la initiativa. Patriarhului Justinian Marina, al treilea ctitor al bisericii, care isi are mormantul chiar in biserica manastirii, alaturi de alte douazeci si trei de morminte, cele mai vechi fiind ale familiilor domnitorilor ctitori, celelalte ale unor boieri din secolele XVIII-XIX. Pictura a fost refacuta de Parintele Sofian Boghiu de la Antim, Vasile Caraman si de Gheorghe Ciobanu. Arhitectul St. Bals a reusit sa redea vechea infatisare bisericii. Biserica a fost resfintita la data de 11 iunie 1979. Manastirea este reactivata de catre Prea Fericitul Teoctist in 1998. Intaistatatorul sfantului asezamant este P. S. Varsanufie Prahoveanul, obstea numarand cincisprezece monahi, care tin slujbele dupa randuiala athonita, cu liturghie zilnica, ceasuri si priveghere de noapte. Manstirea are ca protector pe Sf. Nectarie Taumaturgul, incepand cu anul 2002, dupa ce particele din moastele sfantului au fost daruite lacasului. Sunt asezate in partea dreapta a bisericii, sub un baldachin.
Pelerini din toata tara au inceput sa soseasca la Manastirea Radu Voda, sa cinsteasca pe Sf. Nectarie pentru minunile sale, mai ales vindecari de boli grave, ce sunt savarsite la moastele sale sau cu untdelemn de la candela sa.
Alte informații:STARET: Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Cod Monument:B-II-a-A-19498
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Sf. Nectarie si comoara lui (Articol)
YOUTUBE.COM: Film Manastirea Radu Voda (Video)
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Setul de evenimente 4

»  Sfântul Ierarh Nectarie sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă (2015-11-09)

 Închide 

Sfântul Ierarh Nectarie sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-11-09]
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este sărbătorit în 09 noiembrie în fiecare an de credincioșii ortodocși.
La Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă au participat sute de credincioși la slujba Sfintei Liturghii oficiată în cinstea Sfântului de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte și Părintele Aurel Mihai, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, consilieri patriarhali și eparhiali, protoierei din Capitală, preoți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București, precum și preoți din obștea mănăstirii.
Credincioșii au venit și pentru a se închina la moaștele Sfântului, considerat vindecător de boli. Racla cu un fragment din sfintele moaște este așezată în curtea așezământului monahal.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că Sfântul Nectarie a făcut minuni chiar din timpul vieții.
„A vindecat demonizați, la rugăciunile lui a venit ploaia după multe luni de secetă, a alungat lăcustele care invadau insula și a ajutat pe foarte mulți oameni din puținul pe care îl aveau el și comunitatea pe care o păstorea. Sfântul Nectarie i-a îndemnat pe toți și le-a amintit să prețuiască vremea pentru că suntem trecători, niște oameni care în această viață pământească trebuie să ne pregătim pentru dobândirea Împărăției Cerurilor. Sfântul Nectarie a întărit aceste cuvinte cu puterea rugăciunii și cu facerea de minuni care a venit ca un dar de la Dumnezeu”.
Sfântul Nectarie este cunoscut drept un mare ajutător mai ales al celor aflați în nevoi, umiliți sau grav bolnavi, a mai subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Chipul lui a fost văzut aievea, persoana lui a fost văzută lângă patul multor bolnavi sau li s-a arătat în vis și i-a întărit în suferința lor, iar numeroasele vindecări care s-au petrecut la sfintele moaște vorbesc despre darul pe care Dumnezeu îl dă celor bineplăcuți Lui. De aceea, pomenirea Sfântului Nectarie adună mulți credincioși și nu doar aici unde se păstrează un fragment din sfintele sale moaște, ci în nenumărate biserici din întreaga lume ortodoxă”.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul George Adrian Aniculoaie, redactor în cadrul Publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfântul Vasile cel Mare și Înălțarea Sfintei Cruci – Victoria, Protopopiatul Sector 1 Capitală.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este unul dintre cei mai noi sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă a Greciei și este ocrotitor al multor locașuri de cult din Patriarhia Română. Sfântul s-a născut în anul 1846, în orășelul Silivria din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie și încă din copilărie a avut parte de o educație creștinească.
Racla cu moaștele Sfântului vor rămâne spre cinstire în baldachinul din curtea mănăstirii până în această seară când vor fi readuse, în procesiune, în biserica așezământului monahal.
Un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie se află și la Catedrala patriarhală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9990, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă (2015-11-08)

 Închide 

Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-11-08]
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește luni, 09 noiembrie 2015, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu acest prilej, mănăstirea bucureșteană Radu Vodă își cinstește ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nectarie.
Priveghere de hram
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie a fost oficiată, duminică seară, 08 noiembrie 2015, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte și Părintele Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, consilieri patriarhali și eparhiali, protoierei din Capitală, preoți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București, precum și preoți din obștea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Pelerinaj la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie
Sute de credincioși au venit, în aceste zile, să aducă cinstire moaștelor Sfântului Ierah Nectarie de la mănăstirea Radu Vodă. Sfintele moaște ale Sfântului Nectarie și ale Sfântului Efrem cel Nou au fost scoase în procesiune sâmbătă, 07 noiembrie 2015, de către obștea Mănăstirii Radu Vodă, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și așezate spre închinare credincioșilor, într-un baldachin special amenajat în apropierea lăcașului de cult.
Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, urmând ca luni seara în data de 09 noiembrie, să fie purtate din nou în procesiune în sfânta biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10150, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu-Vodă din Capitală (2015-10-25)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu-Vodă din Capitală

[2015-10-25]
La Mănăstirea Radu-Vodă din București a fost oficiată astăzi, 25 octombrie 2015, slujba Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Părinte Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de care s-au aflat preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos a evidențiat învățăturile din Pericopa Evanghelică citită astăzi.
Înaltpreasfinția Sa a arătat că lăcomia și patimile de tot felul îi fac pe mulți dintre cei care se declară astăzi creștini să-L alunge pe Mântuitorul, la fel ca odinioară locuitorii din ținutul Gherghesenilor.
„Bunul Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu virtuți însă căderea în păcat a transformat, a schimbat aceste virtuți ale omului în patimi și aceste patimi am putea să le asemănăm cu porcii pe care îi creșteau evreii din ținutul Gadarenilor. Și sunt trei dintre ele mai mari care deschid de fapt poarta și celorlalte patimi ca să pătrundă înlăuntrul nostru. Egoismul, mândria și preamărirea sau închinarea la trup. Cum am putea noi astăzi să luptăm împotriva acestor patimi? Mergem la spitalele cele duhovnicești care nu sunt altceva decât bisericile și în mod special la mănăstiri. Și intrăm în această perioadă sau în această etapă de vindecare, de terapie pe care ne-o recomandă Biserica. Și care este această educație ? Este viața ascetică, viața de nevoință. Adică postul, rugăciunea și viața curată”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a mulțumit oaspetelui grec pentru prezența sa printre monahii și credincioșii Mănăstirii Radu Vodă. De asemenea, Preasfinția Sa a punctat câteva elemente din activitatea Mitropolitului de Drama, despre care afirmat că este un ierarh binecunoscut credincioșilor ortodocși români.
„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos este cunoscut Bisericii din România și poporului nostru mai ales prin cele două vizite pe care le-a făcut în România, una ca Arhimandrit în urmă cu vreo 10 ani în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, și alta în urmă cu 5 ani când a slujit la București la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Înaltpreasfinția Sa a absolvit Facultatea de Teologie Aristotel din Tesalonic, a urmat cursurile de master și apoi cursurile de doctorat. A fost pentru o perioadă de timp starețul Mănăstirii Sfântul Antonie din Veria și apoi al cunoscutei Mănăstiri Panagia Soumela. A fost întronizat în această demnitate ca Mitropolit de Drama în data de 19 noiembrie 2005. Înltpreasfințitul Părinte Pavlos a dorit să slujească Sfânta Liturghie astăzi în această biserică a Mănăstirii Radu Vodă”, a precizat Preasfinția Sa.
Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, împreună cu ceilalți membri ai delegației grecești, a adus în România racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9136, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă (2015-09-03)

 Închide 

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-09-03]
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 04-06 septembrie 2015, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aflată la Mănăstirea Radu Vodă, va fi purtată în procesiune la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din localitatea Roșiorii de Vede, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, după cum ne informează Pr. Alexandru Atanase Barna, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Racla cu sfintele moaște va fi însoțită de o delegație a Mănăstirii Radu Vodă, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Delegația bucureșteană care va însoți sfintele moaște, va fi întâmpinată vineri, 04 septembrie 2015, la orele 18.00, în fața Bisericii Sfântul Teodor Tiron din Roșiorii de Vede, jud. Teleorman de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Pr. Eugen-Cătălin Păunescu, Consilier administrativ-bisericesc, Pr. Timaru Valentin, Consilier patrimoniu, Arhid. Serafim Baciu, Consilier învățământ, Pr. Ionescu Mircea, Protoiereu al Protoieriei Roșiorii de Vede și preoți ai Protopopiatului Roșiori.
De aici se va pleca în procesiune până la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul (strada Mihai Eminescu) unde sfintele moaște vor fi așezate spre închinare credincioșilor.
Sâmbătă, 05 septembrie 2015, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, în calitate de delegat al Patriarhului României, alături de Preasfințitul Părinte Galaction.
Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor rămâne spre închinare la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Roșiorii de Vede până duminică, 06 septembrie 2015.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9619, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă (2015-08-30)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-08-30]
În Duminica XIII-a după Rusalii, 30 august 2015, la Mănăstirea Radu Vodă din București, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei a evidențiat învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii: „Mântuitorul Iisus Hristos ne arată prin această pildă ce se va întâmpla cu viața Lui, cum va fi scos afară și la final omorât. Via din parabolă reprezintă istoria poporului evreu, o istorie învolburată cu multe încercări. Teascul reprezintă jertfelnicul Legii Vechi, iar turnul de veghe este simbolul Templului din Ierusalim”. De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că pilda aceasta dezvăluie o mâhnire profundă a Mântuitorului Iisus Hristos față de atitudinea pe care mai marii poporului au avut-o față de proroci și chiar față de Domnul nostru Iisus Hristos.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre sfinții prăznuiți astăzi în calendarul creștin ortodox, slujitori vrednici din via Domnului: „Sfântul Alexandru a apărat credința dreaptă la Sinodul I Ecumenic, fiind un mare păstor de suflete. Sfinții Ierarhi Varlaam al Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, au luminat printr-o râvnă și asceză deosebită”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Tudor Ciprian Georgian de la Parohia „Precupeții Vechi”, pe seama Parohiei „Oborul Vechi” din Protopopiatul Sector 2 Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9606, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie (2015-08-26)

 Închide 

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie

[2015-08-26]
Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aflată la Mănăstirea Radu Vodă din București va fi purtată într-un pelerinaj în orașul Roșiorii de Vede, informează TRINITAS TV.
Procesiunea va avea loc vineri, 4 septembrie, pe traseul Biserica „Sfântul Teodor Tiron”- Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Racla Sfântului Nectarie Taumaturgul va rămâne spre închinare la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Roșiorii de Vede până pe 6 septembrie.
Sâmbătă, 5 septembrie, la această biserică, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Pentru numeroaselor minuni săvârșite, Sfântul Ierarh Nectarie a devenit unul dintre cei mai iubiți și căutați sfinți de la noi din țară, iar Mănăstirea Radu Vodă, una dintre cele mai vizitate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9507, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Sfânta Troiță din inima Bucureștilor (2015-08-18)

 Închide 

Sfânta Troiță din inima Bucureștilor

[2015-08-18]
Troițele sunt altare sub cer deschis. Le ridică creștinii să-i cinstească pe cei care și-au dat viața pentru credința în Dumnezeu, ori au fost jertfitori ai țării lor. Umile, semețe, cu coperiș de șindrilă, tablă, sau doar acoperământ ceresc, troițele ies în calea trecătorului, făcându-l să ridice capul, să se smerească și să îmbrățișeze cu puterea gândului Împărăția Domnului. Le întâlnești pretutindeni de-a lungul și de-a latul României, la răspântie de drumuri și ulițe, în inima așezărilor, în necuprinderea țarinei, pe loc drept, dar și pe înălțimi ca niște miradoare de veghe la pacea și armonia pământenilor.
Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9710, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Duminica Floriilor la Mănăstirea Radu Vodă (2014-04-15)

 Închide 

Duminica Floriilor la Mănăstirea Radu Vodă

[2014-04-15]
Sute de credincioși bucureșteni au fost prezenți duminică, 13 aprilie 2014, în ziua Intrării Domnului în Ierusalim, la Mănăstirea Radu Vodă pentru a participa la slujba de Florii oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un soborul slujitorilor mănăstirii. După slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Preasfinția Sa a săvârșit rânduiala binecuvântării stâlpărilor, informează manastirearaduvoda.ro.
La final, Preasfințitul Părinte Varsanufie a rosit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că înainte cu șase zile de Paștile evreilor, când Ierusalimul era plin de iudei veniți din Palestina și de pretutindeni, Mântuitorul Hristos intră triumfal în cetate, pe mânzul asinei, fiind aclamat de mulțimi cu cuvintele: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! (Ioan 12:13). Hristos Dumnezeu vine în Ierusalim, ca să pătimească de bunăvoie, din iubire față de oameni, pentru ca să înfrângă puterea morții prin moartea Sa. Iar poporul cel ce ședea întru întuneric și în umbra morții (Isaia 9:1) și pruncii, luând semnele biruinței, ramuri de copaci și frunze de finic i-au prevestit Învierea, împlinindu-se cuvântul psalmistului care zice: Din gura pruncilor și a celor ce sug ai săvârșit laudă (Psalmul 8:2).
După terminarea slujbei, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii, a oferit tuturor celor prezenți frunze de finic, de măslin și de salcie, pe care credincioșii, cu multă evlavie, le-au dus la casele lor, așezându-le la icoane.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 15297, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Hramul Mănăstirii „Radu Vod㓠din București (2011-11-10)

 Închide 

Hramul Mănăstirii „Radu Vod㓠din București

[2011-11-10]
Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri, 09 noiembrie 2011, pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, ocazie cu care Mănăstirea 'Radu Vodă' din București și-a sărbătorit al doilea hram. Sute de credincioși au stat la rând, chiar cu câteva zile înainte de praznic, pentru a se închina la moaștele Sfântului Nectarie, care au fost așezate într-un baldachin în curtea mănăstirii.
Credincioșii bucureșteni atașați de Mănăstirea 'Radu Vodă' l-au cinstit cu deosebită evlavie pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, despre care cântările slujbei lui spun că 's-a arătat în vremurile din urmă prieten cu adevărat al virtuților'. Într-adevăr, în Sfântul Nectarie s-au putut vedea toate virtuțile, și mai cu seamă răbdarea, smerenia și râvna pentru cele dumnezeiești. Biserica Mănăstirii 'Radu Vodă' a fost neîncăpătoare în ziua praznicului. Sute de credincioși au venit să se închine la părticica din sfintele lui moaște și să participe la slujbele care au fost oficiate în biserica mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și egumenul Schitului Darvari, părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii 'Radu Vodă', părintele Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Ortodox 'Nifon Mitropolitul' din București, precum și alți preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a arătat că întreaga viață a Sfântului Nectarie a fost presărată de numeroase încercări și ispite, pe care le-a biruit prin multa sa răbdare și smerenie.
'Sfântul Nectarie este cel mai cunoscut sfânt al vremurilor din urmă din Grecia, unde aleargă mulțime de popoare ca să-i ceară ajutorul și prin rânduiala preabunului Dumnezeu o părticică din sfintele lui moaște a fost dăruită și Mănăstirii 'Radu Vodă'. Și la această mănăstire mulți oameni găsesc mângâiere și tămăduire. Viața Sfântului Ierarh Nectarie este un îndemn pentru fiecare dintre noi, ca să ne trăim viața în smerenie și bunătate. Viața noastră trebuie să fie o mărturisire a lui Hristos, așa cum viața lui este pentru noi toți, care o citim și o învățăm, o frumoasă mărturisire a lui Hristos', a spus PS Varsanufie Prahoveanul. La Sfânta Liturghie a participat și Adrian Nicolae Lemeni, secretar de stat pentru Culte în Guvernul României, și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. 'Pentru noi toți este o mare sărbătoare, întrucât Sfântul Nectarie este un model de smerenie, este chipul smereniei vindecătoare, pentru că smerenia ne vindecă lăuntric pe fiecare dintre noi și, în același timp, prin sfinții care sunt modele desăvârșite de smerenie vindecă lumea întreagă. Cred că din acest motiv suntem atât de mulți astăzi, cinstindu-l pe Sfântul Nectarie în București, căci fiecare dintre noi simțim nevoia să fim vindecați și recunoaștem în același timp că această vindecare ne vine de la o persoană desăvârșit blândă și desăvârșit răbdătoare și desăvârșit smerită, cum a fost Sfântul Nectarie', ne-a spus Bogdan Tătaru-Cazaban.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, 'podoaba Greciei', a fost un om ales al lui Dumnezeu, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului trecut în Grecia. După scurt timp de la trecerea sa la cele veșnice, moaștele lui au fost descoperite ca tămăduitoare, fapt care a dus la rapida lui canonizare. Sfântul Nectarie este foarte iubit și în Biserica Ortodoxă Română, iar o părticică din sfintele lui moaște se află la Mănăstirea 'Radu Vodă' din 2002.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 20065, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina la Mănăstirea Radu-Vodă (2011-11-09)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina la Mănăstirea Radu-Vodă

[2011-11-09]
Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 9 noiembrie 2011, pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Sărbătoarea a fost marcată, în mod special, la Mănăstirea Radu-Vodă din București, lăcaș monahal ce adăpostește un fragment din sfintele sale moaște. Acestea au fost scoase, aseară, în procesiune și așezate lângă biserica mănăstirii, spre închinare. La Sfânta Liturghie de astăzi, oficiată de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au participat peste o mie de credincioși. Alte câteva sute au așteptat să se închine la sfintele moaște. Rândul lor a depășit cu mult incinta mănăstirii.
Sfântul Ierarh Nectarie este considerat vindecător al bolilor incurabile și un mare binefăcător.
El a trecut la Domnul, în anul 1920.
„În anul 1953 cinstitele sale moaște au fost scoase spre închinare pentru că la mormântul său se făceau foarte multe minuni și mai ales vindecări. În anul 1961 a fost trecut în rândul sfinților și s-a fixat ca zi de pomenire, ziua de 9 noiembrie. A devenit, așadar, din acel an cel mai cunoscut sfânt din Grecia unde aleargă mulțime de popoare ca să-i ceară ajutorul. Prin rânduiala Preabunului Dumnezeu, o părticică din sfintele sale moaște a fost dăruită mănăstirii Radu Vodă de către maica stareță Teodosia. Și la această mănăstire mulți oameni găsesc mângâiere, tămăduire; femei care nu pot să nască prind în pântece și nasc prunci. De asemenea, el mijlocește pentru toți cei care vin să îi ceară ajutorul în această mănăstire care îl are ca ocrotitor, ca patron”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.
După câțiva ani sfintele sale moaște au fost așezate, spre închinare, la mănăstirea din insula grecească Eghina, datorită minunilor pe care le săvârșea - a menționat Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, în predica rostită credincioșilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19956, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Sfântul Nectarie Taumaturgul, sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală (2010-11-10)

 Închide 

Sfântul Nectarie Taumaturgul, sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

[2010-11-10]
Cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, ieri, 9 noiembrie, s-a sărbătorit hramul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhimandriți, preoți și diaconi.
Biserica Mănăstirii Radu Vodă a fost plină de credincioși, iar curtea dimprejurul bisericii a fost neîncăpătoare pentru sutele de pelerini, care au venit spre a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, așezate în curtea mănăstirii, într-un baldachin special amenajat în apropierea clopotniței.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat viața și faptele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și a arătat legătura duhovnicească dintre viața Sfântului Nectarie cu pericopa evanghelică.
"Acest fragment se rostește de fiecare dată atunci când Biserica prăznuiește un sfânt ierarh al Bisericii, care prin viața, smerenia și tenacitatea sa de a păstori Biserica s-au asemănat Păstorului celui Bun, Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic. Un astfel de păstor al Bisericii, care și-a pus viața pentru oile sale, deși, în înțelesul propriu-zis al păstoririi unei eparhii, el nu a fost aproape niciodată păstor în acest sens, sărbătorim astăzi pe Sfântul Nectarie, mitropolitul Pentapolei. Acest Sfânt este contemporan cu noi, deoarece ei trăiesc pururi în viața prezentă a Bisericii", a spus Preasfinția Sa.
În continuare, PS Episcop-vicar patriarhal Varlaam a prezentat viața Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și a evidențiat rolul duhovnicesc pe care Sfântul l-a avut.
"În Mănăstirea "Sfânta Treime" de la Eghina, Sfântul Ierarh Nectarie a îndrumat și a sfințit viața călugărițelor de aici și a miilor de credincioși de pe insulă sau din alte părți, care veneau să-l asculte, să se spovedească, să-i ceară sfat. Spre sfârșitul vieții sale, s-a îmbolnăvit de cancer la prostată și boala aceasta cruntă l-a chinuit mult, fiindcă era o perioadă în care nu existau tratamente pentru așa ceva. Dar pentru tăria și răbdarea cu care el a suferit această boală, Dumnezeu i-a dăruit după moarte darul vindecării cancerului și darul încurajării celor care suferă de această boală ca să treacă cu optimism și cu nădejde în Dumnezeu peste această cumplită încercare a vieții", a mai spus PS Varlaam Ploieșteanul.
PS Varlaam a arătat că Sfântul Ierarh Nectarie a trecut la Domnul în ziua de prăznuire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 1920. La mormântul său s-au săvârșit nenumărate minuni, lucru care l-a făcut cunoscut pe Sfântul Nectarie în toată lumea ortodoxă. Datorită minunilor și prestigiului care au crescut într-un mod exploziv, Sinodul Patriarhiei Ecumenice l-a canonizat în anul 1961, în ziua de 9 noiembrie, a doua zi după ce a trecut la viața veșnică.
Ierarhul care nu a avut o turmă de păstorit
De asemenea, Preasfințitul Varlaam a subliniat faptul că, potrivit Sfintei Evanghelii, Sfântul Nectarie a avut foarte multe virtuți. "Virtutea cea mai mare de care s-a învrednicit Sfântul Nectarie este harul lui Dumnezeu pentru facerea de minuni. El a fost mitropolit cu eparhie doar câteva luni, de aceea nu a fost păstor în sensul clasic al cuvântului, nu a avut o turmă a sa. Însă oile turmei lui Hristos de pretutindeni au recunoscut urmașul Păstorului cel Bun, Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, Sfântul Nectarie începând cu anii ‘60 este cinstit în toate continentele lumii, iar moaștele sale s-au răspândit în toată lumea. Spre bucuria noastră, părticele din moaștele sale sunt și la noi în țară. În afară de Mănăstirea Radu Vodă, părticele se mai găsesc la Mănăstirea Putna, Biserica Sfântul Nectarie din Iași și la Schitul Brădet, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului", a arătat Preasfinția Sa.
Răsplata împlinirii poruncilor lui Dumnezeu
Sfinții lui Dumnezeu sunt modele de urmat pentru credincioșii care vor să se învrednicească de simțirea prezenței și a iubirii lui Dumnezeu.
"Prima răsplată a împlinirii poruncilor Lui Hristos este arătarea Lui Hristos în viața noastră. Cei dintâi care au primit această răsplată sunt Sfinții. Mântuitorul ne încredințează că, dacă împlinim poruncile Lui, ne va dărui daruri și mai mari. În Cartea Apocalipsei, el ne spune: "Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă va deschide cineva voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine". Dacă rămânem statornici în ascultarea poruncilor Lui, ne învrednicim de vederea feței Lui, de venirea Lui la noi și de împreună cinarea cu El. De asemenea, Mântuitorul ne învață că darul Lui este și mare dacă urmăm poruncile Lui în viața aceasta: "Dacă Mă iubește cineva, acela păzește cuvântul Meu și va fi iubit de Tatăl Meu și vom veni la el și vom face lăcaș în el". Hristos vine împreună cu Tatăl pentru a locui în inima lor. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel spune că dacă cineva "împlinește poruncile lui Iisus, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el". De aceea, îl cinstim în mod deosebit pe Sfântul Nectarie, așa cum cinstim fiecare sfânt. Sfinții s-au învrednicit pentru iubirea lor față de Hristos, prin împlinirea poruncilor, de vederea feței Lui, încă din lumea aceasta, de împreună petrecerea și cinarea cu El, dar, mai ales, de a fi lăcașul Preasfintei Treimi, pentru că Tatăl și Fiul sălășluiesc în inima lor, care devine templu al Duhului Sfânt", a mai spus Preasfinția Sa.
La finalul slujbei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oferit mai multe sfaturi duhovnicești credincioșilor. Racla cu moaștele Sfântului Nectarie vor rămâne și astăzi până când se va închina și ultimul pelerin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 20806, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Sute de oameni au stat la coadă pentru a se închina moaștelor Sfântului Nectarie (2010-11-10)

 Închide 

Sute de oameni au stat la coadă pentru a se închina moaștelor Sfântului Nectarie

[2010-11-10]
Sute de credincioși au stat seara trecută la coadă pentru a se închina moaștelor Sfântului Nectarie Taumaturgul, expuse în curtea mânăstirii Radu Vodă din Capitală. Deși moaștele sfântului sunt tot timpul anului în biserica mânăstirii, oamenii au venit în număr foarte mare ieri, chiar de sărbătoarea Sfântului Nectarie.
Credincioșii spun că sfântul Nectarie vindecă boli și face multe minuni celor ce i se închină.
"Să știți că mi-a ajutat foarte mult, cu toate că eu sunt catolică", spune un credincios.
"Să ne ajute Dumnezeu și să fim sănătoși și să avem o viață mai bună, să scăpăm de toate necazurile", spune un alt credincios.
Pelerinii au stat la coadă până după miezul nopții, când racla cu moaștele a fost mutată înapoi în biserică.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 20807, Ultimul acces: 2019-01-15 21:24:58

»  Mănăstirea Radu Vodă din București și-a sărbătorit hramul (2010-11-09)

 Închide 

Mănăstirea Radu Vodă din București și-a sărbătorit hramul

[2010-11-09]
Peste 1000 de credincioși au participat, în această dimineață, la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, închinată Sfântului Nectarie Taumaturgul, ocrotitorul așezământului monahal. Credincioșii au venit de le primele ore ale dimineții pentru a se închina sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh, scoase în curtea Mănăstirii, informează Radio TRINITAS.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în acest așezământ monahal, de un sobor de trei ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul care a vorbit credincioșilor despre viața și minunile Sfântului Nectarie.
„Sfântul Nectarie a avut foarte multe virtuți, dar virtutea cea mai mare pentru care s-a învrednicit de harul lui Dumnezeu și de darul facerii de minuni, a fost smerenia. El a fost episcop sau mitropolit cu eparhie doar câteva luni. De aceea, nu a fost păstor în sensul clasic al cuvântului. Nu a avut o turmă a sa, însă oile turmei lui Hristos de pretutindeni au recunoscut în el pe urmașul Păstorului Celui Bun, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De aceea, Sfântul Nectarie încă din anii 50-60 este cinstit în toate continentele lumii”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, după cum informează TRINITAS TV.
Sfântul Nectarie este cunoscut mai ales ca un sfânt taumaturg, vindecător al uneia dintre cele mai cumplite boli: cancerul.
„Spre sfârșitul vieții Sfântul Nectarie s-a îmbolnăvit. A făcut cancer de prostată și boala aceasta cruntă, într-o perioadă în care nu existau tratamente, l-a chinuit amarnic. Pentru răbdarea și tăria cu care el a suferit această boală, Dumnezeu i-a dăruit, după moarte, darul vindecării cancerului și darul încurajării celor care suferă de această boală ca să treacă cu optimism și nădejde peste această cumplită încercare a vieții”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La finalul Sfintei Liturghii, un cuvânt de învățătură a ținut și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
„Sfântul Nectarie nu a fost înțeles întocmai bine și corect de unii dintre contemporanii săi. Cu toate acestea, Sfântul Nectarie nu a disperat și și-a pus nădejdea în Dumnezeu. Cinstea care i se acordă Sfântului Nectarie este o cinstire care se dă ca un adaos de mângâiere pentru Sfântul care a suferit în viața cea de toate zilele”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul vor fi introduse în Biserica Mănăstirii după ce ultimul pelerin se va închina.
Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul a fost canonizat de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice în anul 1961, cu data de prăznuire la 9 noiembrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21078, Ultimul acces: 2019-01-17 04:32:27


Nr. vizualizări:44149
Data ultimei vizualizări:2019-01-17 18:37:41
Data actualizare:2018-10-04 13:59:30
Data încărcării:2006-01-04 13:11:59
Nr. Mesaje:2
Rugăminte:
(2012-06-07)
draga parinte sunt o credincioasa din oradea si as dori sa va rugati sfintului nectarie pentru parintele iustin parvu de la manastirea petru voda pentru ca este internat la spital ca are un picior rupt si i sa facut operatie ca sa se vindece.Va multumesc din tot sufletul.
@ymail.com
Apreciere:
(2012-05-24)
un loc de rai in mijlocul tumultuos al bucurestilor
@gmail.com
Nr. Fotografii:147

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2006-01-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 176

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-11-15
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 49

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 32

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 33

Vedere din lateral
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 12

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10