Bucuresti :: Manastirea Radu Voda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Radu Vodă
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Radu Vodă nr. 24a
Cod poștal:040275
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.ManastireaRaduVoda.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Chițulescu Gabriel, Sofelea Nicolae
Hram:Sf. Treime, Sf. Nectarie Taumaturgul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Manastirea, turnul clopotnita, cladirea Seminarului Teologic, ruinele palatului domnesc sunt situate pe o colina in apropierea Dambovitei, in centrul orasului. Veche de aproape patru secole si jumatate, cu o arhitectura aseamanatoare cu a Mânăstirii Curtea de Arges, edificiul are un pronaos larg pe care se află cele trei turle si un naos trilobat încununat de o turlă mare. Manastirea este asezata pe o veche vatra de locuire dacica, dar s-au descoperit vestigii si din timpuri mai vechi, din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si a fierului.
Pe acest loc au mai existat alte doua lacasuri. Prima biserica, posibil din lemn, este atribuita domnitorului Mihnea cel Rau (1508-1509) , cea de a doua este ctitorie a domnitorului Alexandru al II lea Mircea zis Oaie Seaca (1568-1577) , stranepotul lui Vlad Tepes, ca facand parte dintr-un complex manastiresc impreuna cu palatul domnesc si zidurile de aparare inconjuratoare. Fiul sau, Mihnea Turcitul, a desavarsit lucrarea inceputa de tatal sau.
Primul document care da marturie despre manastire dateaza din 1577 iunie 15, in care domnitorul ctitor scrie “am socotit cu ravna din tineretea domniei mele si am zidit aceasta sfanta si dumnezeiasca mitropolie, cu toata osardia”. Dupa biruinta lui Mihai Viteazul asupra ienicerilor lui Sinan Pasa, in anul 1595, ostile turcesti in retragere distrug biserica manastirii cu praf de pusca. Radu Mihnea, nepot al ctitorului Alexandru al II lea Mircea si fiul domnitorului Mihnea Turcitul, reconstruieste intregul ansamblu al Manastirii Sf. Troita, lucrare terminata in anul 1625, in timpul domniei lui Alexandru al III lea Coconul, fiul lui Radu Mihnea. Vestitul secretar al Patriarhului Macarie de Antiohia, ierodiaconul Paul de Alep, care a vizitat asezamantul intre anii 1653-1657, descrie manastirea ca pe o “zidire mareata, cu priveliste foarte placuta. Biserica sa este mare si spatioasa, zvelta, mult ornamentata si acoperita in intregime cu picturi. In partea dinspre miazazi e locul mormintelor domnilor, cu bolti din marmura alba, impodobita cu valuri tesute cu fir si sunt alcatuite in forma unei cupole, care se reazema pe patru stalpi de fier. ”Din acele vremuri s-au pastrat pana in zilele noastre biserica, care poarta numele celui de al doilea ctitor, Radu Voda, si turnul clopotnita. Reparatii ample s-au realizat in perioada 1859-1864, dar care, din pacate, au introdus elemente de tip neogotic austriac, straine de arhitectura traditionala. Interiorul a fost repictat, in intregime, de Constantin Lecca si Misu Popp, care au refacut cateva din portretele vechi ale ctitorilor. In anul 1875, ministrul Cultelor aproba daramarea incintei fostei manastirii, prin aruncarea in aer a constructiilor. In perioada 1969-1974, sfantul lacas este restaurat la initiativa. Patriarhului Justinian Marina, al treilea ctitor al bisericii, care isi are mormantul chiar in biserica manastirii, alaturi de alte douazeci si trei de morminte, cele mai vechi fiind ale familiilor domnitorilor ctitori, celelalte ale unor boieri din secolele XVIII-XIX. Pictura a fost refacuta de Parintele Sofian Boghiu de la Antim, Vasile Caraman si de Gheorghe Ciobanu. Arhitectul St. Bals a reusit sa redea vechea infatisare bisericii. Biserica a fost resfintita la data de 11 iunie 1979. Manastirea este reactivata de catre Prea Fericitul Teoctist in 1998. Intaistatatorul sfantului asezamant este P. S. Varsanufie Prahoveanul, obstea numarand cincisprezece monahi, care tin slujbele dupa randuiala athonita, cu liturghie zilnica, ceasuri si priveghere de noapte. Manstirea are ca protector pe Sf. Nectarie Taumaturgul, incepand cu anul 2002, dupa ce particele din moastele sfantului au fost daruite lacasului. Sunt asezate in partea dreapta a bisericii, sub un baldachin.
Pelerini din toata tara au inceput sa soseasca la Manastirea Radu Voda, sa cinsteasca pe Sf. Nectarie pentru minunile sale, mai ales vindecari de boli grave, ce sunt savarsite la moastele sale sau cu untdelemn de la candela sa.
Alte informații:STARET: Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Cod Monument:B-II-a-A-19498
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Sf. Nectarie si comoara lui (Articol)
YOUTUBE.COM: Film Manastirea Radu Voda (Video)
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 -
Setul de evenimente 3

»  Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă (2016-11-08)

 Închide 

Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-11-08]
de Gheorghe Anghel

dsc_0145
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, oficiază, în aceste momente, la Mănăstirea Radu Vodă, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie.
dsc_0052
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește miercuri, 09 noiembrie 2016, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu acest prilej, mănăstirea bucureșteană Radu Vodă își sărbătorește unul din hramuri, Sfântul Nectarie fiind ocrotitor al așezământului monahal ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina.
Priveghere de hram
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie este oficiată, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor face parte și Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, protoierei din Capitală, preoți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București, precum și preoți din obștea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice sunt oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
dsc_0084
dsc_0104
dsc_0130
dsc_0132
dsc_0151
dsc_0155
Pelerinaj la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie
În aceste momente, sute de bucureșteni așteaptă la rând pentru a aduce cinstire Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântului Efrem cel Nou.
Moaștele celor doi sfinți, aflate în lăcașul de cult, au fost scoase în procesiune astăzi, 08 noiembrie 2016, și au fost așezate spre închinare credincioșilor, într-un baldachin special amenajat, în apropierea lăcașului de cult.
Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, urmând ca apoi să fie purtate din nou în procesiune în sfânta biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8095, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:06

»  A început pelerinajul închinat Sf. Ier. Nectarie. Vino și tu la Mănăstirea Radu Vodă să îi aduci cinstire. (2016-11-08)

 Închide 

A început pelerinajul închinat Sf. Ier. Nectarie. Vino și tu la Mănăstirea Radu Vodă să îi aduci cinstire.

[2016-11-08]
de Gheorghe Anghel

dsc_0032
A început pelerinajul la Mănăstirea Radu Vodă. Sute de bucureșteni așteaptă la rând pentru a aduce cinstire Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântului Efrem cel Nou.
Moaștele celor doi sfinți, aflate în lăcașul de cult, au fost scoase în procesiune astăzi, 08 noiembrie 2016, de către obștea Mănăstirii Radu Vodă. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Alături de Preasfințitul Părinte Timotei s-a aflat și arhim. Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii și și Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Sfintele moaște au fost așezate spre închinare credincioșilor, într-un baldachin special amenajat, în apropierea lăcașului de cult.
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește miercuri, 09 noiembrie 2016, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu acest prilej, mănăstirea bucureșteană Radu Vodă își sărbătorește unul din hramuri, Sfântul Nectarie fiind ocrotitor al așezământului monahal ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina.
Priveghere de hram
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie, în această seară va fi oficiată slujba Privegherii, începând cu ora 18:00.
Mâine, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire în baldachinul din curtea mănăstirii până la închinarea ultimului pelerin, urmând ca apoi să fie purtate din nou în procesiune în sfânta biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7955, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:06

»  Liturghie Arhierească la Mănăstirea Radu Vodă (2016-06-05)

 Închide 

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-06-05]
de Iulian Dumitrascu

DSC_2142
La Mănăstirea Radu Vodă din București Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat în Duminica a VI-a după Paști (05 iunie 2016) Sfânta Liturghie.
În cuvântul rostit credincioșilor, Preasfinția Sa a subliniat că, deși această duminică se numește Duminica orbului, ea se putea numi foarte bine și Duminica luminii pentru că Mântuitorul Iisus Hristos este Cel Care ne oferă Lumina.
Ierarhul a mai precizat că sunt mulți oameni care nu văd cu ochii trupului, dar au ochii sufletului larg deschiși. De asemenea, sunt și alții care văd cu ochii fizici, dar ochii minții sunt orbi.
„Lumea a rămas în întuneric, deși pe străzile orașelor este lumină, pentru că lumea nu mai dorește să urmeze Mântuitorului Hristos Care este Lumina”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Mănăstirea Radu Vodă a fost fondată de Voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina, pentru a mulțumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri Împotriva lui Vintilă-Vornicul și Dumbravă-Vornicul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9500, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Sfântul Cuv. Mc. Efrem cel Nou sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă (2016-05-05)

 Închide 

Sfântul Cuv. Mc. Efrem cel Nou sărbătorit la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-05-05]
de Iulian Dumitrascu

WhatsApp-Image-20160505
Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou sărbătorit astăzi se află și la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat joi, 05 mai 2016, slujba Sfintei Liturghii, după cum ne-a precizat Eugen Buchiu, Redactor TRINITAS TV.
În cuvântul rostit credincioșilor Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului. Ierarhul a menționat în mod special că Sfântul Efrem cel Nou este un dar neprețuit pe care îl avem printre noi.
Mănăstirea Radu Vodă a fost fondată de Voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina, pentru a mulțumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri Împotriva lui Vintilă-Vornicul și Dumbravă-Vornicul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9169, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Patriarhul Justinian Marina comemorat la Mănăstirea Radu Vodă (2016-03-26)

 Închide 

Patriarhul Justinian Marina comemorat la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-03-26]
de Iulian Dumitrascu

DSCF2357
La Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă din Capitală a fost comemorat în 26 martie 2016 Patriarhul Justinian Marina cu prilejul împlinii a 39 de ani de la trecerea la Domnul.
Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul său, ierarhul a subliniat că Patriarhul Justinian Marina a fost un patriarh luptător întrucât în timpul său au fost restaurate multe lăcașuri de cult.
„Îndată după întronizarea sa ca Patriarh al României a început un lung proces de restaurare a bisericilor și mănăstirilor din întinsa sa Eparhie pentru că Arhiepiscopia Bucureștilor avea atunci o întindere foarte mare. A restaurat în timpul arhipăstoririi sale Mănăstirile Dealu, Ghighiu, Suzana, Viforâta, Samurcășești, Ciorogârla, Țigănești, Pasărea și alte asemenea. A fost așadar un restaurator al vechilor, istoricelor și importantelor mănăstiri și biserici de ce cuprinsul arhiepiscopiei pe care o conducea. A avut curajul să ceară drepturi pentru preoți, dar și de a aminti autorităților cât de importantă este Biserica”, a spus Preasfinția Sa.
Cel de-al treilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut la data de 22 februarie 1901, în localitatea Suești, județul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și a fost un timp preot de parohie. Rămas văduv, în anul 1945 a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Doi ani mai târziu a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, iar la 06 iunie 1948 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A trecut la cele veșnice în 26 martie 1977.
Mormântul său se află, conform testamentului pe care l-a lăsat, în biserica Mănăstirii bucureștene Radu Vodă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9084, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Sărbătoarea Bunei Vestiri la Mănăstirea Radu Vodă (2016-03-25)

 Închide 

Sărbătoarea Bunei Vestiri la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-03-25]
de Iulian Dumitrascu

ieronim1
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat vineri, 25 martie 2016, în ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, informează site-ul oficial al mănăstirii. Din sobor a făcut parte și Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, Starețul mănăstirii și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și slujitori din cadrul obștii așezământului monahal.
Maica Domnului poartă de grijă întregului neam omenesc
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Ieronim a reamintit celor prezenți faptul că Dumnezeu a trimis oamenilor vestea întrupării Fiului Său prin intermediul îngerului Gavriil. Maica Domnului este cea care primește cu smerenie, bucurie, dar și cu uimire, taina pe care Îngerul lui Dumnezeu i-o vestește.
Fecioara Maria reprezintă, a precizat Preasfinția Sa, tot ceea ce a avut mai bun de oferit neamul omenesc lui Dumnezeu, iar Sfânta Biserică o cinstește ca fiind pururea Fecioară. Maica Domnului poartă de grijă întregului neam omenesc, rugându-se pentru fiecare dintre noi, ca să putem ajunge să Îl cunoaștem și să Îl cinstim, așa după cum se cuvine, pe Fiul Său.
În sufletul curat și fecioresc al Fecioarei Maria, a explicat Preasfințitul Ieronim Sinaitul, sunt cuprinse toate darurile cu care au fost înzestrate cetele îngerești, de aceea cântările bisericești o numesc “mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”.
***
Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită în popor Blagoveștenie (după termenul slavon), este rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu și totodată ziua în care a avut loc Întruparea Domnului. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. Potrivit tradiției, încă din secolul IV, în Nazaret s-a zidit o biserică pe locul unde Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naște pe Dumnezeiescul Prunc. Biserica a rânduit cinstirea acestei sărbători în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Domnului, pentru că acum are loc întruparea Fiului Lui Dumnezeu (Lc. 1, 35-38).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8970, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală (2016-03-19)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

[2016-03-19]
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sâmbătă, 19 martie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, după cum a precizat Diac. Alexandru-Vlad Mîndru, slujitor la Parohia „Cuviosul Daniil Sihastrul” din București.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: Arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, Părintele Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, Părintele Ion Armași, protoiereul Protopopiatului Sector IV Capitală, Părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector VI Capitală, Părintele Dinu Pompiliu, precum și alți profesori de la Seminarul Teologic Ortodox din București.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură prin care a arătat istoricul și semnificația zilei de astăzi, numită Sâmbăta Sfântului Teodor: „Această sâmbătă, prima din Postul Sfintelor Paști, a fost instituită în secolul IV atunci când în Constantinopol în vremea păstoririi Arhiepiscopului Eudoxie, care a slujit Biserica Constantinopolului între anii 360 – 369, în timpul domniei lui Iulian Apostatul. Acest împărat a încercat o revigorare a lumii păgâne prin readucerea cultului idolilor în imperiu. Nu a avut șanse de reușită deoarece marele Împărat Constantin dăduse un edict la Milan, în anul 313, care acorda libertate Bisericii. Totuși, în timpul scurtei sale domnii, 361 – 363, Iulian Apostatul a dat poruncă ca toate produsele care se aflau în piața imperială din Constantinopol să fie stropite cu sângele animalelor jertfite idolilor. În acest fel, împăratul dorea să îi întineze pe creștinii care postiseră zilele de început ale Postului Sfintelor Paști. Arhiepiscopului Eudoxie i s-a arătat în vis Sfântul Teodor, pe care îl și cinstim astăzi în calendarul nostru ortodox, care i-a poruncit ca tuturor celor care nu și-au plecat genunchii înaintea idolilor și care au rămas credincioși adevăratului Dumnezeu să li se ofere de mâncare în acele zile doar grâu fiert, fără a cumpăra nimic din piața imperială. În amintirea acestei minuni, a arătării Sfântului Teodor și a poruncii pe care a primit-o Arhiepiscopul Constantinopolului, s-a stabilit încă de atunci ca în prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști să fie făcută colivă”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotoni pe diaconul Ionuț Simion, slujitor la Parohia Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, întru preot pe seama Parohiei Jilava.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9109, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Duminica a 16-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă (2016-02-07)

 Închide 

Duminica a 16-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-02-07]
În Duminica a 16-a după Rusalii – 07 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Radu Vodă din București. Din soborul slujitor au făcut parte și: părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul așezământului monahal și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepscopia Bucureștilor, părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Protos. Sava Hasuc din cadrul Sectorului Bunuri și Imobile Bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor și slujitor la Mănăstirea Radu Vodă, preoți și diaconi.
Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi în Duminica a 16-a după Rusalii, zi în care Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică referitoare la Pilda Talanților. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa le-a explicat celor prezenți această pildă și a îndemnat la înmulțirea darurile primite de la Dumnezeu ca la Judecata de apoi Mântuitorul Iisus Hristos să ne adreseze cuvintele: Bine, slugă bună și credincioasă! Peste puține ai fost credincios, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău, așa cum se precizează și în pericopa evanghelică de astăzi.
În pildă ni se relatează despre un om foarte bogat care „plecând departe” a încredințat slujitorilor săi averea pe care o deținea. Unuia i-a dat 5 talanți, altuia 2 talanți, iar ultimului i-a încredințat un singur talant. Primii doi slujitori au dublat venitul primit, însă cel care a primit doar un talant nu a făcut altceva decât să îngroape bunul încredințat așteptând întoarcerea stăpânului pentru a-l înapoia. Atunci când stăpânul s-a întors i-a felicitat, pe cei care au înmulțit talantul, pentru munca lor, iar pe ultimul l-a mustrat pentru că nu a dorit să sporească darul primit de la stăpân, a subliniat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preasfinția Sa a evidențiat faptul că această pildă face referire la Parusie (a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos), moment în care „Dreptul judecător ne va întreba ce am făcut cu darurile primite de la El”.
„Înțelegem din pilda aceasta că Stăpânul este Dumnezeu, iar slugile care primesc talanții sunt oamenii; aceștia primesc daruri după puterea fiecăruia. Venirea Stăpânului reprezintă «Judecata de apoi» când trebuie să dăm seama de felul în care am înmulțit talanții și i-am lucrat; talantul reprezintă și talentul sau darul pe care l-am primit de la El. Sunt foarte multe daruri revărsate de Dumnezeu în lume, însă noi nu observăm darurile lui Dumnezeu, iar mai nou nici nu le apreciem. De obicei vedem defectele altora, nu mai vedem nici darurile lor și nici pe ale noastre. Întotdeauna vedem defectele celorlalți și nu suntem preocupați să sporim darurile primite de la Dumnezeu”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Conțeanu Gabriel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pântești Făget, protoieria Vălenii de Munte.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8789, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Mănăstirea Radu Vodă (2016-02-02)

 Închide 

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-02-02]
Biserica Ortodoxă cinstește, în fiecare an, la 02 februarie, Întâmpinarea Domnului. În această zi de mare sărbătoare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Protos. Sava Hasuc, din cadrul Sectorului Bunuri și Imobile Bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor și slujitor la Mănăstirea Radu Vodă. Praznicul amintește de aducerea Dumnezeiescului Prunc la Templul din Ierusalim, de către Preasfânta Sa Maică și de către Dreptul Iosif. Aici, Dreptul Simeon Îl primește în brațe cu negrăită bucurie pe Hristos Domnul, împlinindu-se cuvintele îngerului care i-a spus că nu va gusta moartea până nu va până când nu va vedea pe Izbăvitorul lumii.
Slujire arhierească la Mănăstirea Radu Vodă
Sute de credincioși au fost prezenți marți, 02 februarie 2016, la Mănăstirea Radu Vodă, în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului. Cu acest prilej, în istoricul locaș de cult, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte și preacuviosul părinte arhim. Nectarie Șofelea, Starețul Mănăstirii și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre semnificațiile acestei sărbători. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a arătat că pruncii erau aduși, în perioada vechi testamentară, la templul din Ierusalim în amintirea faptului că Dumnezeu a scos poporul evreu din robie, din pământul Egiptului, fiind astfel obligați de Legea mozaică să aducă primul născut pentru a-l închina Domnului. La 40 de zile după naștere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi. Aici este întâmpinat de dreptul Simeon, unul dintre cei 70 de înțelepți care au tradus cărțile Vechiului Testament, și de Prorocița Ana, o văduvă cu viață dreaptă, după cum a arătat Preasfinția Sa.
Făcând referire la dreptul Simeon, Preasfințitul Părinte Timotei a relatat credincioșilor momentul în care îngerul Domnului i s-a arătat acestui înțelept. Traducând cuvintele prorocului Isaia: Iată fecioară va lua în pântece și va naște fiu, dreptul Simeon s-a îndoit zicând că nu este cu putință ca o fecioară, neștiind de bărbat, să aducă prunc pe lume. Dar îngerul Domnului i s-a arătat și i-a zis: Nu fi necredincios față de cele scrise, și a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naște din Curata Fecioară, Hristos Domnul.
Preasfinția Sa a mai subliniat faptul că Evanghelia de astăzi ne învață să ne închinăm copii Domnului și să aducem jertfă lui Dumnezeu după puterea fiecăruia.
În cadrul Sfintei Liturghii tânărul teolog Gabriel Conțeanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Pântești Făget – Protoieria Vălenii de Munte, iar diaconul Aldea Sergiu a fost hirotonit pe seama Parohiei Vălcanesti – Protoieria Ploiești Nord.
***
Prima mențiune documentară legată de praznicul Întâmpinării Domnului o găsim în jurnalul de călătorie al Pelerinei Egeria care ia parte la această sărbătoare în Ierusalim în ani 382 și 384, numind-o "Quadragesemae de ephifania", întrucât, atunci, la Ierusalim, Nașterea Domnului se serba o dată cu Botezul Domnului. Întâmpinarea Domnului era sărbătorită la 40 de zile după Epifanie, adică la 14 februarie. De asemenea, de la Sfântul Ioan Gură de Aur avem o omilie la sărbătoarea curățirii Mariei. Începând cu anul 494 este sărbătorită și la Roma. În Antiohia, a fost serbată în timpul domniei împăratului Iustin I (526), iar generalizarea ei în răsărit s-a făcut în cursul secolului a VI-lea, începând din anul 534, când împăratul Iustinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a serbării Nașterii Domnului).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8723, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  uminica a XXXI-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă (2016-01-24)

 Închide 

uminica a XXXI-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-01-24]
În Duminica a XXXI-a după Rusalii, 24 ianuarie 2016, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Răzvan Clipici.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a evidențiat învățăturile ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi.
„Avem de învățat din Pericopa Evanghelică de astăzi credința puternică a acestui orb care era lipsit de lumina ochilor. El Îl recunoaște pe Cel Care trece prin Ierihon drept Fiul lui Dumnezeu. Orbul Îl numește pe Hristos Fiul lui David, adică Mesia, Cel Care ridică păcatele lumii. O astfel de înțelegere avea cel care nu văzuse niciodată. Orbul ne învață să fim stăruitori. El nu vedea lumina, depindea de alții, nu se putea bucura de ceea ce îl înconjura. El strigă cu putere, se roagă fără deznădejde până când Domnul se apleacă asupra Lui. Orbul cere de la Mântuitorul Iisus Hristos vedere și cere să Îl vadă și cu ochii trupului pe Cel pe Care mai înainte Îl văzuse cu ochii minții”.
„Evanghelia ne învață că există orbi trupești, dar există și orbi sufletești, oameni orbiți de robire duhovnicească, oameni care se împotrivesc lui Dumnezeu, oameni care văd doar întunericul din jurul lor și din alții, oameni care slujesc întunericului și alungă de la ei lumina. Sfinții Părinți ne îndeamnă pe toți cei care am primit Lumina botezului să ne ferim de întunericul care încearcă să ne cuprindă pe toți”, a mai arătat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXXII-a după Rusalii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8693, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Duminica a XXXI-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă (2016-01-24)

 Închide 

Duminica a XXXI-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-01-24]
În Duminica a XXXI-a după Rusalii, 24 ianuarie 2016, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează site-ul mănăstirii Radu Vodă.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a evidențiat învățăturile ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi.
„Avem de învățat din Pericopa Evanghelică de astăzi credința puternică a acestui orb care era lipsit de lumina ochilor. El Îl recunoaște pe Cel Care trece prin Ierihon drept Fiul lui Dumnezeu. Orbul Îl numește pe Hristos Fiul lui David, adică Mesia, Cel Care ridică păcatele lumii. O astfel de înțelegere avea cel care nu văzuse niciodată. Orbul ne învață să fim stăruitori. El nu vedea lumina, depindea de alții, nu se putea bucura de ceea ce îl înconjura. El strigă cu putere, se roagă fără deznădejde până când Domnul se apleacă asupra Lui. Orbul cere de la Mântuitorul Iisus Hristos vedere și cere să Îl vadă și cu ochii trupului pe Cel pe Care mai înainte Îl văzuse cu ochii minții”.
„Evanghelia ne învață că există orbi trupești, dar există și orbi sufletești, oameni orbiți de robire duhovnicească, oameni care se împotrivesc lui Dumnezeu, oameni care văd doar întunericul din jurul lor și din alții, oameni care slujesc întunericului și alungă de la ei lumina. Sfinții Părinți ne îndeamnă pe toți cei care am primit Lumina botezului să ne ferim de întunericul care încearcă să ne cuprindă pe toți”, a mai arătat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXXII-a după Rusalii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8507, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Radu Vodă (2016-01-03)

 Închide 

Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Radu Vodă

[2016-01-03]
În Duminica dinaintea Botezului Domnului (03 ianuarie 2016), Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Protos. Sava Hasuc, din cadrul Sectorului Bunuri și Imobile Bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor și slujitor la Mănăstirea Radu Vodă.
Din soborul slujitor au făcut parte și: Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii Radu Vodă și Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepscopia Bucureștilor, părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Timotei a elogiat personalitatea deosebită a Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a arătat că misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti venirea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Oamenii erau chemați, prin cuvintele sfântului Ioan Botezătorul, să se întoarcă de la păcatele lor, să își schimbe faptele și comportamentul în iminenta apropiere a vremurilor mesianice. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor“.
„Deși aparent un om simplu a avut o forță a cuvântului extraordinară deoarece avea mereu pe Domnul în gândul său”, a subliniat Preasfinția Sa.
Preasfințitul Părinte Timotei a arătat că această pericopă evanghelică, care ne vorbește despre Înainte-mergătorul Domnului și îndemnul său la pocăință, „se adresează tuturor: demnitarilor, oștașilor și oamenilor simpli”, iar cuvintele sale „sunt mai mult decât actuale în societatea contemporană”.
„Modelul Sfântului Ioan Botezătorul este demn de urmat în societatea de astăzi. Acesta a fost smerit, curajos și onest. Cuvintele Sfântului Ioan sunt mai mult decât actuale și trebuie să ne conformăm lor pentru a-l putea primi pe Hristos în sufletele noastre. Trebuie să îl imităm pe Sfântul Ioan Botezătorul și în slujirea pe care pe care el a arătat-o față de Hristos Domnul”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei a hirotonit preot pe diac. Cristian Antonescu pe seama Parohiei Ghermănești, Protoieria Ilfov Nord, iar pe tânărul teolog Emanuel Englert l-a hirotonit diacon pe seama Capelei Liceului tehnologic special Regina Elisabeta, Protoieria 2 Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8598, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Sărbătoare la Mănăstirea Radu Vodă (2015-12-27)

 Închide 

Sărbătoare la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-12-27]
În 26 decembrie 2015, în a doua zi de Praznic închinat Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica prăznuiește sărbătoarea Soborului Maicii Domnului. La mănăstirea Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, înconjurat de soborul sfintei mănăstiri, după cum informează manastirearaduvoda.ro
După rostirea solemnă a Pericopei Evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un frumos și ziditor cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța sărbătorii de astăzi, când noi toți creștinii ortodocși pătrunși fiind de bucuria nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, adăugăm har peste har și bucurie peste bucurie cinstind-o pe Preacurata Fecioară Maria și Maica Dumnezeului nostru, sărbătoare cunoscută în popor și cu numele de „Soborul Maicii Domnului”. Fecioara Maria este cu adevărat darul umanității dăruit lui Dumnezeu și numită de sfinții părinți „Chivot cu totul de aur”, „Palat Împărătesc”, „Tron de Heruvimi”. Biserica noastră oferă Maicii Domnului, o cinstire desăvârșită ca uneia ce L-a născut pe Hristos în chip mai presus de fire și care pe tot parcursul lucrării Lui pe pământ I-a fost alături, în copilărie Sa ocrotindu-L, iar mai târziu, odată cu începere misiunii evanghelice rămânându-I aproape în toate momentele importante pentru mântuirea noastră.
Tot în cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat pericopa evanghelică și a evidențiat un aspectul atât istoric, cât și totodată complet actual: nașterea Fiului lui Dumnezeu a fost primită de cu ostilitate de unii dintre oameni, dreptul Iosif fiind încredințat în vis, a fost nevoit să o ducă pe Fecioara Maria și pe Prunc în Egipt departe de persecuția împăratului Irod. Astfel s-a împlinit o mare profeție mesianică care spune: „Din Egipt am chemat pe Fiul Meu.” Persoana lui Irod a rămas cunoscută în istorie ca o fire răuvoitoare chiar și față de proprii săi fii, mulți dintre aceștia, fiind omorâți chiar din poruncă tatălui lor. Aflând de la magi de nașterea Fiului de Împărat în Bethleem, sub pretextul unei false pioșenii, dorește să afle locația acestuia pentru a îi aduce închinare. Magii primesc poruncă de la Înger să nu îi descopere lui Irod locul nașterii lui Mesia, iar Irod simțind că tronul său este amenințat de un „pretendent” mesianic, ordonă masacrarea tuturor pruncilor mai mici de trei ani, împlinindu-se astfel profeția: „Rahiila plânge pe fii ei, și nu vrea să fie mângâiată.” Preasfinția Sa a explicat că astfel de „Irozii” există și astăzi în lume, iar fiecare creștin trebuie mai degrabă să se asemene Maicii Domnului și Dreptului Iosif, care au ocrotit pe Pruncul Hristos.
Preasfințitul Părinte Timotei a amintit în cuvântul omiletic, că Biserica face astăzi pomenire și Sfântului Nicodim de la Tismana, cel care trecut la cele veșnice în urmă cu mai bine de 609 ani. Venit din Țara Românească de la Sf. Munte Athos, acolo unde s- îngrijit de asceza duhovnicească și tipărirea de cărți sfinte, a reușit să reorganizeze monahismul românesc și să înființeze multe mănăstiri. Sf. Nicodim de la Tismana a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1955.
Tot în cadrul Sfintei Liturghie de astăzi Preasfinția Sa a felicitat pe tinerii teologi care au primit hirotonia, Preacucerinicul Diacon Constatin Șinca în treapta de preot pe seama Parohiei Liliești, Protopopiatul Câmpina și tânărul Cristian Antonescu în treapta de diacon pe seama Parohiei Ghermănești, Protopopiatul Ilfov Nord.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8541, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul cinstit la Mănăstirea Radu Vodă (2015-12-18)

 Închide 

Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul cinstit la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-12-18]
Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an, la 18 decembrie, pe Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul. Acest mare sfânt român a fost cinstit în mod deosebit astăzi, 18 decembrie 2015, și la Mănăstirea bucureșteană Radu Vodă. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii ai grupului psaltic Potirul.
Sfântul Daniil Sihastrul a fost o făclie care a luminat vreme de jumătate de veac biserica Moldovei
În cuvântul de învățătură, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Timotei a evidențiat smerenia și viața deosebită a Sfântului Daniil Sihastrul arătând că acesta a acordat prioritate lucrării duhovnicești, fiind un exemplu de monah desăvârșit.
„Sfântul Daniil Sihastrul a fost o făclie care a luminat vreme de jumătate de veac biserica Moldovei. În jurul lui s-au strâns numeroși monahi; foarte mulți credincioși veneau să primească binecuvântare și sfat de la un părinte cu adevărat duhovnicesc care era recunoscut atât de oamenii simpli cât și de marele domn al Moldovei, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. La chilia lui a venit și vodă, iar cronicarul ne spune că sihastrul nu l-a primit până nu și-a isprăvit rugăciunea. Când l-a primit, Vodă a întrebat dacă este bine să închine țara la turci, iar acesta i-a spus să lupte deoarece victoria va fi de partea lui. Sfântul Daniil Sihastrul este și martorul pocăinței voievodului Ștefan cel mare și Sfânt căruia i-a fost duhovnic”, a spus Preasfinția Sa.
„Patriarhul României îl cinstește în mod deosebit, alături de Sfântul Daniel Prorocul, și pe Sfântul Daniil Sihastrul, care este un model atât pentru demnitari, pentru păstorii de suflete, pentru monahi, pentru preoți, dar și pentru credincioși într-o perioadă când mulți se abat de la calea Evangheliei. Preafericirea Sa, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a dorit foarte mult ca, împreună cu marele Voievod Ștefan al Moldovei, să fie canonizat și duhovnicul acestuia, Sfântul Daniil Sihastrul; canonizare care a avut loc iulie 1992. Tot Mitropolitul Daniel, în vremea respectivă, a sfințit mai multe biserici și așezăminte monahale care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Daniil Sihastrul și promovat viața și exemplul pe care acest sfânt ni l-a lăsat și a îndemnat pe clerici și monahi la chipul acestui mare călugăr pe care l-a avut biserica Moldovei în veacul al 15-lea”, a spus Preasfinția Sa.
Totodată, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit celor prezenți și despre cei doi sfinți pe care Biserica Ortodoxă îi mai cinstește astăzi, Sfântul Sebastian și pe Sfântul Ier. Modest, Patriarhul Ierusalimului. Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a arătat că Sfântul Sebastian, un demnitar de vază al Romei de altădată a îndemnat, din poziția sa de senator al Romei, pe cei care erau aproape hotărâți să renunțe la credința creștină de tema chinurilor, să rămână statornici, să îl mărturisească pe Hristos deoarece vor avea bucuria de a fi împreună cu El în veșnicie. Așa s-a aflat că Sfântul Sebastian era creștin și a suferit moarte martirică.
„Dumnezeu a rânduit ca părinții Sfântului Modest să primească martirajul împreună. Pruncul, în vârstă de numai de cinci luni, a fost încredințat unei persoane din elita societății de atunci și a primit educație păgână, însă, la vârsta de 13 ani, Sfântul Modest a aflat că este fiul unor martiri și a dorit mult să aprofundeze credința creștină. Lucru acesta l-a aflat de la un preot ortodox care l-a povățuit să fie următor al Domnului. A preferat o viață de asceză, de rugăciune, iar la vârsta de 50 de ani a ajuns Patriarh al Ierusalimului fiind iubit de toți pentru înțelepciunea și râvna sa pentru cele sfinte. Pentru credința și pentru dragostea sa față de Dumnezeu a fost învrednicit cu darul vindecării bolilor”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Marian Sârbu a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Iordăcheanu din Protoieria Urlați, jud. Prahova.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8533, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă (2015-12-13)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-12-13]
În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, la Mănăstirea Radu Vodă, din cetatea Bucureștilor, credincioșii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a slujit împreună cu un ales sobor de ieromonahi și ierodiaconi, după cum informează site-ul www.manastirearaduvoda.ro
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat că Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, ne înfățișează Pilda celor poftiți la cină.
„Societatea în care trăim este foarte rece și distantă, deoarece tot mai puțini oameni se gândesc să îi invite pe cei dragi ai lor la cină. În jurul mesei îmbelșugate, pregătite cu dragoste și efort, altfel se leagă prieteniile, altfel sunt întreținute relațiile interumane, iar cel mai trist lucru este ca cineva să fie nevoit să cineze singur, lipsit de comuniunea familială. Cel care se ostenește cu pregătirea cinei, face acest lucru cu multe zile înainte, așteptând cu nerăbdare oaspeții. Mare este dezamăgirea și durerea celui care se ostenește, când vede că cei pentru care a muncit încep, rând pe rând să se scuze că nu mai pot onora invitația.
Despre o astfel de întâmplare se vorbește în Evanghelia de astăzi. Ideea Stăpânului care pregătește masă mare, o găsim de multe ori în Sfânta Scriptură, fie sub formă de ospăț, fie sub formă de cină, fie sub formă de nuntă, făcând trimitere la Taina Sfintei Împărtășanii, din care suntem chemați toți să gustăm.
În această pildă Mântuitorul Iisus Hristos vorbește despre universalitatea mântuirii. Prin întruparea și jertfa Sa de pe Cruce, tot neamul omenesc este chemat să guste din Ospățul Stăpânului și să vadă că bun este Domnul.
Lovindu-se de atâtea refuzuri și scuze, Stăpânul cheamă la cină pe săraci, pe neputincioși, pe orbi, și pe șchiopi, adică persoanele cele mai neînsemnate și disprețuite din societate, arătând prin aceasta, că Sfânta Euharistie nu se adresează numai celor de bun neam, ci se adresează tuturor celor care cred și răspund cu dragoste la chemarea primită.
Mântuitorul îi condamnă pe cei care în ultima clipă anunță că nu mai pot veni la cină, nu pentru că și-au cumpărat țarine, sau perechi de boi, sau pentru că și-au luat femeie, ci pentru că s-au preocupat mai mult de aceste lucruri, nemairămânându-le timp și pentru Stăpân. Aceste lucruri nu sunt rele în sinea lor, dar dacă ne facem un scop din ele, ajungem să ne îndepărtăm de Cina Domnului.
În societatea secularizată în care trăim există foarte multe pretexte de a nu veni la Biserică și de a nu primi Sfânta Împărtășanie. Orice Sfântă Liturghie la care participăm ne folosește sufletește și ne aduce mai aproape de Dumnezeu, precum și fiecare Liturghie pierdută fără pricină binecuvântată ne îndepărtează de comuniunea euharistică.
Acum, în pragul sărbătorilor Nașterii Domnului, fiecare dintre noi trebuie să auzim glasul Stăpânului care ne invită la cină. Să luăm aminte ca niciunul dintre păcatele noastre să nu ne facă să Îl refuzăm pe Domnul și Sfânta Lui Jertfă, întrucât la fiecare Liturghie, în chip tainic, Mântuitorul se răstignește pe Sfântul Jertfelnic, iar noi de cele mai multe ori suntem indiferenți la jertfa Sa”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10020, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă (2015-11-21)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea Radu Vodă

[2015-11-21]
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat sâmbătă, 21 noiembrie 2015, în ziua sărbătorii Intrării în Bisericii a Maicii Domnului, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și părinții profesori de la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul”.
În cuvântul de învățătură, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evidențiat faptul că sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului ne arată că aducerea în biserică a copiilor este o chemare a tuturor celor aleși de Dumnezeu: „Nu îi putem despărți pe prunci de Dumnezeu. Sunt foarte mulți oameni care învață în alte moduri astăzi și care încearcă să îi despartă mai ales pe tineri de Biserică. Nu poți despărți ceea ce a hotărât Dumnezeu. Dacă El așa a hotărât de demult, noi, cei care trăim într-o lume atât de frământată, cum să nu ne supunem hotărârilor lui Dumnezeu? Toți cei care vin în Biserică la vârste fragede sunt oameni buni în viața lor. Toți cei care sunt aduși la Biserică de părinții lor, așa cum a fost adusă Maica Domnului, sunt persoane binecuvântate de Dumnezeu”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Grigore, șef serviciu administrativ al Ziarului Lumina, pe seama Parohiei Popa Nan din Protopopiatul Sector 2 Capitală. De asemenea, tânărul teolog Ciprian Ioan Ciorâță a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Vărăști din Protopopiatul Ilfov Nord.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10078, Ultimul acces: 2019-01-15 23:58:07


Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:44135
Data ultimei vizualizări:2019-01-16 14:30:32
Data actualizare:2018-10-04 13:59:30
Data încărcării:2006-01-04 13:11:59
Nr. Mesaje:2
Rugăminte:
(2012-06-07)
draga parinte sunt o credincioasa din oradea si as dori sa va rugati sfintului nectarie pentru parintele iustin parvu de la manastirea petru voda pentru ca este internat la spital ca are un picior rupt si i sa facut operatie ca sa se vindece.Va multumesc din tot sufletul.
@ymail.com
Apreciere:
(2012-05-24)
un loc de rai in mijlocul tumultuos al bucurestilor
@gmail.com
Nr. Fotografii:147

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2006-01-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 176

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 26

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-11-15
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 49

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 32

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 33

Vedere din lateral
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-05-20
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-04-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 12

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10