Farcasa :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Farcașa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Farcașa
Comună:Farcașa
Județ:Neamț
Cod poștal:617190
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:farcasa.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulCeahlau.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaFarcasa.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Cătălin Coșula
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1774, adăugiri secolul XIX.
Biserica de lemn "Sf. Parascheva" din comuna Farcasa este in multe privințe asemanatoare cu cea din Galu. Plan trilobat, cu pridvor la sud si clopotnita deasupra, cu deosebirea ca peretele vestic al pronaosului este drept, fara a mai fi rotunjit sau de forma poligonala. Altarul este acoperit cu o bolta semicilindrica, iar naosul si pronaosul prezinta obisnuitele bolti din fasii curbe pe plan octogonal, sustinute de nervuri de lemn.
Se individualizeaza prin bogata sa ornamentatie, fiind cea mai "inzestrata" din judet. Astfel, sub acoperis, un brau alcatuit din doua scanduri suprapuse inconjura monumentul si pe aceasta "cornisa" atat de original executata, mesterii constructori de pe Valea Bistritei au asternut cate doua siruri de rozete si arce concentrice, folosind tehnica punctiei cu vopsea si pirogravura. Barnele de sustinere a acoperisului, prelungite in consola, au fost impodobite cu terminatii rostrate si rozete incizate. Chenarele usilor de la intrarea in pridvor si in pronaos, lucrate in lemn de ulm, sunt impodobite cu snururi in relief, care pornesc din rozetele sculptate de la baza, simboluri ale soarelui si luminii. Cupolele din naos si pronaos prezinta aceleasi rozete si arce punctate, executate in rosu si negru ca la exterior, iar la bolta altarului apare si decorul tablei de sah alcatuit prin alternanta acestor doua culori.
Valoarea arhitecturala si artistica a monumentului este intregita de o bogata colectie de icoane si obiecte etnografice, creatii ale mesterilor locali si din zona inconjuratoare sau de peste munti, din Transilvania. Retin atentia mai multe icoane pe sticla, de provenienta ardeleneasca, de la inceputul veacului trecut, un splendid castron din coaja de mesteacan si o Psaltire in paginile careia se pastreaza si o insemnare a lui David Creanga, bunicul marelui povestitor humulestean, Ion Creangă.
Alaturi de acestea, merita cel putin amintita o icoana, lucrata in stil popular pe lemn cu glet de ipsos neuniform. Lucrarea este interesanta atat prin naivitatea executiei, cat mai ales prin modul original in care este "actualizata" si compusa scena Invierii lui Isus: Mantuitorul se ridica dintr-o racla tinuta de doi osteni care au mundire rusesti, caciuli de arnauti si iatagane turcesti la sold. Catapeteasma a fost pictata in 1837 pe lemn de paltin de catre cunoscutul creator Ion Zugravul, , biserica de lemn din Farcasa se inscrie printre cele mai valoroase monumente religioase de pe Valea Bistritei, punand in evidenta acele inepuizabile resurse populare de creatie ce apropie pana la identificare mestesugul si arta.
Cod Monument:NT-II-m-A-10618
Nr. vizualizări:6313
Data ultimei vizualizări:2025-03-24 12:14:31
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:30:51
Data încărcării pe sit:2006-05-28 17:41:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-10-19
Aparat: Canon Canon EOS 40D
Contor: 180

Vedere din lateral
Foto: Merlinlx