Dudestii Noi :: Biserica Sf. Vendelin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vendelin
Dudeștii Noi
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Dudeștii Noi (maghiara: Ujbesenyö) (germana: Neubeschenowa)
Comună:Dudeștii Noi
Județ:Timiș
Adresa:calea Becicherecului nr. 425
Cod poștal:307041
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.dioecesistm.ro, www.primariaDudestiiNoi.ro, www.cjTimis.ro, www.prefecturaTimis.ro
Hram:Sf. Vendelin
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită în jur de 1750-1751.
Cod Monument:TM-II-m-A-06221
Știri despre biserică:

»  Anunț: Proiect de restaurare a Bisericii Romano-Catolice din localitatea Dudeștii Noi (2016-12-07)

 Închide 

Anunț: Proiect de restaurare a Bisericii Romano-Catolice din localitatea Dudeștii Noi

[2016-12-07]
Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și Primăria Comunei Dudeștii Noi doresc să aducă la cunoștința publicului larg inițiativa realizării unui proiect comun având ca subiect: „Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural biserica Romano-Catolică Sf. Vendelin” din localitatea Dudeștii Noi, faza DALI.
Amplasamentul sitului arhitectonic este următorul: jud. Timiș, comuna Dudeștii Noi, localitatea Dudeștii Noi, str. Calea Sânandreiului, nr. 1 (nr. vechi 272), C.F. nr. 403223 Dudeștii Noi, nr. Top/cad 495-497. Solicitantul, respectiv liderul de parteneriat este Comuna Dudeștii Noi, în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, deținătorul lăcașului de cult și forul tutelar ecleziastic al comunității catolice locale. Lucrările ce se preconizează a se efectua la construcțiile de cult, reprezentând monumente istorice, fiind compuse din: intervenții asupra componentelor artistice exterioare și intervenții asupra componentelor artistice interioare ale bisericii.
Parcela de teren pe care se regăsește biserica romano-catolică din Dudeștii Noi este cuprinsă în intravilanul Comunei Dudeștii Noi, în centrul localității, amplasată pe colț, frontul stradal principal aflându-se pe str. Calea Becicherecului, iar frontul stradal secundar pe str. Calea Hodoniului. În spatele parcelei se află o altă parcelă de locuințe, iar în dreapta se afla Școala Generală din localitate. În suprafață de 7.711 (mp), formă aproximativ dreptunghiulară, terenul este ocupat de clădiri în proporție de 32.8%, amplasate la frontul stradal.
Clădirile din care este compus ansamblul arhitectonic existent sunt:
• Biserica Romano-Catolică Sf. Vendelin, edificiu de cult, monument istoric încadrat în LMI 2010 la nr. 205 poz. TM-II-m-A-06221, construit între 1750 – 1751.
 Casa Parohială Romano-Catolică, clădire reconstruită în anul 1824, cu regim de înălțime S+P utilizată ca și locuință a preotului-paroh, cu desfășurarea de activități în folosul comunității, compuse din pregătire catehetică (educație religioasă) pentru copii școlari, pregătire catehetică și culturală pentru adolescenți, tineri și adulți, cursuri pentru tinerele cupluri în vederea căsătoriei, pentru tinerii părinți, pentru grupurile de vârstă, sociale sau culturale, consiliere spirituală și educativă, activități administrative ale comunității romano-catolice locale.
 Construcție anexă, respectiv o clădire constituită din parter, construită ulterior, folosită în trecut ca grajd și loc de depozitare a uneltelor agricole.
Pentru lucrările de intervenții preconizate s-a obținut Avizul Ministerului Culturii (avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice) Nr. 57/M/25.03.2014, pentru faza de proiectare DALI. Spațiile verzi vor cuprinde intervenții precum: arbori tăiați – 30 bucăți, arbori plantați – 73 bucăți, spații verzi 4 283.59 (mp).
Biserica Romano-Catolică Sf. Vendelin, din Dudeștii Noi este un edificiu monument istoric și clădire de cult, având o suprafață de 466 mp (conform Extrasului de Carte Funciară actualizat), un sistem constructiv descris ca format din: pereții navei realizați din zidărie de din cărămidă cu mortar de var, cu grosimi variabile, de cca. 70 – 80 cm, fundații din zidărie din cărămidă, cu grosimea de 100 cm și cu adâncimea de fundare de 145 cm de la nivelul terenului natural, acoperiș de tip șarpantă, învelitoare realizată din țiglă de tip solzi, de culoarea argilei arse (cărămiziu), un finisaj exterior realizat din zugrăveli pe bază de var pentru exterior, de culoare galbenă, tâmplărie pe exterior: tâmplărie de lemn, în dublu strat; la intervențiile asupra componentelor artistice la fațade sunt propuse lucrări amănunțite de refacere a ornamentelor deteriorate, ancorarea lor, vopsirea manuală a ancadramentelor și ornamentelor. Pe fațadele laterale se vor realiza ancadramente noi la ferestre pentru a da unitate stilistică monumentului. Este preconizată introducerea unui sistem de încălzire nou, asigurat de o centrală termică pe peleți. Alte caracteristici specifice: toate lucrările propuse vor fi realizate după modele originale și cu tehnici tradiționale.
Casa Parohiala urmează a găzdui în viitor un spațiu expozițional, ea având o suprafață totală de 305 mp, conform Extrasului de Carte Funciară actualizat. Edificiul constituie un sistem constructiv format din zidărie portanta plină, fundații de zidărie din cărămidă de 140cm lățime a tălpii cu evazare de 33cm, un acoperiș de tip șarpantă, învelitoare formată din țiglă de tip solzi, de culoarea argilei arse (cărămiziu). Finisajul exterior este constituit din tencuiala tehnică și var galben. Tâmplăria de exterior este o tâmplărie în lemn, toate lucrările propuse urmând a fi realizate după modele originale și cu tehnici tradiționale.
Clădirea-anexă va fi amenajată ca punct de informare, ea având o suprafață de 103 mp, conform Extrasului de Carte Funciară actualizat, un regim de înălțime – P – parter. Sistemul constructiv este constituit din zidărie confinată portantă cu stâlpișori și centuri din beton armat. Fundațiile sunt realizate din beton armat, iar acoperișul este de tip șarpantă cu o învelitoare din țiglă de tip solzi, de culoarea argilei arse.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1530, Ultimul acces: 2020-09-18 00:54:20


Nr. vizualizări:3300
Data ultimei vizualizări:2020-09-18 00:54:20
Data actualizare:2019-02-01 10:37:52
Data încărcării:2006-05-27 12:40:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Nelu_Pozaru: 5, CIMeC: 1, Heinz Vogel: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-27
Contor: 132

Vedere de ansamblu
Foto: Heinz Vogel

Data: 2012-03-27
Contor: 48

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-27
Contor: 70

Printre copaci
Foto: CIMeC

Data: 2012-03-27
Contor: 43

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-27
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-27
Contor: 22

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-03-27
Contor: 35

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru