Danulesti :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Dănulești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dănulești
Comună:Gurasada
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337252
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.comunaGurasada.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită la sfârșitul secolului XVII, refăcută în secolul XIX (1896) .
"Satul lui Danila", toponimul sub care aflam Danulestiul in documentele de la anul1468 ( poss. Danylafalwa - C. Suciu, op. cit. V. I. P. 192) se afla la capatul unui drum anevoios, ce urca de la Gurasada, prin Carmazinesti, mereu pe langa paraul Gurasada, pana sub crestele Muntilor Metaliferi.
Biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli" se afla asezata pe la mijlocul satului, intr-un loc de un pitoresc aparte, in umbra unui brad urias, de 4-5 ori mai inalt decat edificiul, plantat probabil odata cu inaltarea constructiei.
Planul bisericii, de dimensiuni marunte, este cel dreptunghiular, cu capetele de la apus si rasarit nedecrosate, poligonale, cu trei laturi. Clopotnita-una dintre cele mai frumoase din cate am vazut-de un uluitor echilibru al proportiilor, are foisorul impodobit cu trafor, in console, deschis pe arcade, cu o baza patrata la pornire, continuata apoi cu un con inalt, ascutit, imbracat in sita. Din pacate invelitoarea din sita a acoperisului si a coifului clopotnitei sunt in mare parte distruse, necesitand o grabnica inlocuire, masura ce ar prelungi viata monumentului.
Forma de plan a bisericii, cu proportii modeste, ii coboara vremea inaltarii in secolul al XVII-lea. Pictura murala, la care a fost ostenit tot popa Ioan, zugravul, si-a pierdut urmele (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 136) .
Cod Monument:HD-II-m-A-03306
Nr. vizualizări:1621
Data ultimei vizualizări:2020-12-05 08:01:22
Data actualizare:2018-12-11 09:17:12
Data încărcării:2006-05-25 05:34:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-04-22
Contor: 89

Printre brazi
Foto: Brudi Fürbacher