Logig :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Logig
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Logig (maghiara: Szászludvég) (germana: Ludwigsdorf, Ludesdref)
Comună:Lunca
Județ:Mureș
Cod poștal:547378
Telefon :0365... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Preot:Páll (Botondné) Kis Melinda
Detalii:Construită în 1912.
Știri despre biserică:

»  Sărbătoare la Biserica Domnița Bălașa din București (2013-01-10)

 Închide 

Sărbătoare la Biserica Domnița Bălașa din București

[2013-01-10]
Biserica "Domnița Bălașa" din București se află azi în zi de sărbătoare prin prăznuirea Sfântului Grigorie, Episcopul Nissei, ale cărui moaște se păstrează aici. Un prilej pentru noi să ne amintim de Domnița Bălașa Brâncoveanu, fiica domnitorului martir, care a ridicat pe acest loc biserică spre slava lui Dumnezeu și spre alinarea sufletului său îndurerat de pierderea tatălui și a fraților.
La doar 15 ani, Domnița Bălașa se căsătorește cu Manolache Lambrino, unul dintre fiii lui Andronic Rangavi, marele hartofilax al Patriarhiei din Țarigrad. Bucuria domniței este stinsă la doar șase ani după căsătorie, când o mare tragedie îi lovește familia. În 1714, aflată în călătorie la Constantinopol pentru a pregăti aducerea în țară a logodnicei fratelui ei Radu Brâncoveanu, se trezi aruncată într-o celulă de la Ceauș Emini, temnița femeilor, înainte ca tatăl ei să fie adus la Constantinopol. A fost torturată zile în șir și forțată să mărturisească unde-și ține ascunse averile. Sărmana domniță nu avea știre de cele petrecute la București: tatăl ei, domnitorul Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru fii și cu un ginere devenit sfetnic au fost arestați de turci și apoi decapitați. Cei rămași în viață sunt trimiși în exil în Anatolia. Familia domnitoare este masacrată la 15 august 1714. Între timp, Domnița Bălașa fusese mutată în altă temniță, la Edicule. Își reîntâlnește aici mama, pe Doamna Maria, și amândouă sunt făcute roabe și duse în seraiul sultanului. Câtă suferință trebuie să fi fost în acel suflet tânăr care-și plângea întreaga familie... Un univers întreg i se prăbușea la picioare. Prietenii, banii și darurile oferite Înaltei Porți reușesc însă obținerea eliberării și întoarcerea lor pe malurile Dâmboviței, fapt petrecut în noiembrie 1716.
O durere transfigurată prin credință
Fără copii, cu durerea neostoită în urma morții tatălui și a fraților, fiica domnitorului martir și soțul ei doresc să-i închine averea lor lui Dumnezeu. Astfel în 1742, lângă grădina caselor lui Manolache au început zidirea unei biserici care va fi gata doi ani mai târziu. În 1745 începe înscrisul solemn de danie. Durerea de a nu avea urmași și-a mângâiat-o Domnița Bălașa prin actele filantropice pe care a început să le săvârșească de aici înainte. A înzestrat biserica proaspăt ridicată cu 11 moșii și trei vii situate în cinci județe. La acestea se adaugă casa și grădina unde fusese zidită biserica și 1530 de zloți nemțești dăruiți anual de Cămara Imperială din Viena. Biserica domniței nu avea însă nimic din stilul bisericesc românesc. Văzând frumoasa domniță că biserica devenea neîncăpătoare și mai ales că era lipsită de arhitectura dorită, după moartea soțului ei, Manolache Lambrino, a dorit să clădească o altă biserică, mai mare și cu adevărat minunată la înfățișare. În 1750, cea de-a doua ctitorie a sa era gata. Devenise locul în care se retrăgea și își plângea întreaga familie, locul în care visurile sale și speranțele prindeau conturul ce-l împărtășea lumii întregi. Domnița Bălașa este arătată ctitor în pisania bisericii cu hramul "Înălțarea Domnului". În 1754 însă, în biserica proaspăt târnosită avea să i se cânte troparele îngropării. Își lua rămas-bun de la această lume, căci dorul o ducea către ai săi. Data încrustată în lespedea tombală este 2 septembrie 1752, dar se pare că este greșită, piatra fiind sculptată și așezată pe mormânt după moarte, poate la câțiva ani distanță, de aceea se poate naște o eroare. Sau poate s-a scris data când piatra și mormântul au fost gata din porunca domniței care era încă în viață. În 1754 documentele vorbesc de Domnița Bălașa ca de o persoană care era vie. Moartea vine din vara anului 1754, căci de atunci documentele tac. Biserica purtând numele ei a rezistat în bună stare cu reparații succesive până în ianuarie 1838. Cutremurul a surpat-o cu totul și atunci Safta Brâncoveanu, soția marelui ban Grigorie Brâncoveanu, a ridicat o altă biserică din temelie pe locul celei vechi. Reclădirea s-a terminat în 1842, zugrăveala era făcută de cunoscutul Nicolae Polcovnic, păstrând vechea iconografie. Noua biserică avea puternice influențe arhitecturale gotice. Dar, cu vremea, și această biserică devine neîncăpătoare și, mai ales din cauza infiltrării apelor Dâmboviței aflate în apropiere, a fost dărâmată în 1881. În locul ei se târnosea la 29 septembrie 1885 o altă biserică "Domnița Bălașa", biserică ce se află și astăzi în picioare, fiind clădită în stilul bizantin, potrivită unui București devenit și el din ce în ce mai mare. Ridicată după planurile arhitecților Alexandru Hristea Orăscu, Carol Benesch și Hartman, biserica în stil neoromânesc și neobizantin pare să alunge tristețile domniței din trecut și să privească spre viitor cu demnitatea brazilor din curte.
Chipul prințesei de neam Brâncovean e prins parcă pentru totdeauna în statuia ridicată în curtea bisericii, operă de artă a sculptorului Karl Storck. Domnița din piatră pare atentă la trecătorii ce se închină și aprind lumânări la ctitoria sa. Suferința vieții sale ce pare a se fi transmis la începuturi și istoria sfântului lăcaș s-au transfigurat cu totul prin credință, iar moștenirea lăsată de ea generațiilor ce i-au urmat au estompat orice durere prin recunoștința față de existența unui nou lăcaș de rugăciune.
Detalii din trecutul apropiat
Biserica a fost restaurată în 1959-1962, când vrednicul de pomenire patriarh Justinian a sprijinit financiar lucrările. Interiorul bisericii emană eleganță și rafinament prin pictura în ulei ce a fost executată de artiștii vienezi Katt și Rihovsky. La intrare sunt portretele ctitorilor Brâncoveni, iar pe peretele de miazăzi sunt redați în frescă vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, pictați de Grigore Stoenescu. Pe peretele dinspre miazănoapte sunt înfățișați mitropolitul Calinic Miclescu și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Catapeteasma este opera sculptorilor Petre și Mihail Barbic, iar frumoasele vitralii au fost executate la München, în timp ce impresionantul candelabru, unic prin valoarea sa artistică, a fost adus de la Viena. În partea dreaptă, între pronaos și naos se află o nișă ce adăpostește mormântul Domniței Bălașa. Deasupra a fost instalată lucrarea "Întristarea", operă sculptată de Ion Georgescu. Biserica "Domnița Bălașa" este înscrisă pe lista monumentelor istorice din București.
(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 10 ianuarie 2013, apărut sub semnătura Anei Maria Paraschivescu)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3491, Ultimul acces: 2020-07-08 01:45:20

»  Procesiune cu moaștele Sf. Grigorie de Nyssa la Biserica Domnița Bălașa (2013-01-09)

 Închide 

Procesiune cu moaștele Sf. Grigorie de Nyssa la Biserica Domnița Bălașa

[2013-01-09]
La biserica Domnița Bălașa din Capitală va avea loc, in această seară, o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, sărbătorit joi, 10 ianuarie 2013, de credincioșii ortodocși. Racla cu Sfintele Relicve va fi purtată în jurul bisericii imediat după slujba Vecerniei unită cu Litia care va fi oficiată de la ora 18:00.
Mâine, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal, potrivit Radio TRINITAS.
Sfântul Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile cel Mare a trăit în secolul al 4-lea, în Cezareea Capadociei și a fost un luptător înfocat împotriva ereziilor vremii.
„Deși nu s-a remarcat ca un bun administrator în eparhia pe care a condus-o așa cum a fost fratele său, Sfântul Vasile cel Mare, a rămas în istoria Bisericii noastre ca un mare gânditor întru cele ale teologiei, lăsând lucrări remarcabile și pentru care Biserica l-a trecut în ceata sfinților, pentru că a fost un apărător al dreptei credințe, într-un context politic și religios foarte greu pentru Biserica noastră în secolul al IV-lea”, a spus Preasfințitul Părinte Ciprian CâmpineanulEpiscop - vicar patriarhal.
Moaștele Sfântului Ierarh Grigorie au fost aduse la biserica „Domnița Bălașa” din Grecia, potrivit părintelui slujitor Matei Zaharia.
'Din mărturiile domnilor epitropi testamentari au fost primite de familia epitropilor, pentru că, familia Moscu, de fapt, care stă în legătură directă cu familia voievodului martir Brâncoveanu și a Domniței Bălașa, se trăgea din Sparta, din Peloponez. Socrul domnului academician Constantin Bălăceanu Stolnici, Emanoil Hagi Moscu, care a fost epitrop o perioadă îndelungată a acestui așezământ, împreună cu Constantin Sturdza cu Grigore Brâncoveanu și cu alți mari oameni ai acestei familii, au donat bisericii aceste Sfinte Moaște ale Sfântului Grigore de Nyssa înainte de moarte, prin anii 1970 […] deși pe aceea raclă sub formă de mască facială, în care erau păstrate aceste Sfinte Moaște, o părticică din partea frontală, probabil, a Sfântului Grigore de Nyssa, poartă inscripționat anul 1792 și acolo spune: „[…] acestea aparțin Sfântului Grigore de Nyssa”, a spus părintele Matei Zaharia, preot slujitor la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală.
Biserica Domnita Balasa, din Bucuresti, este o constructie in stil neoromantic si neobizantin, de mari dimensiuni, prezentand un plan in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului. În actuala formă, biserica cu hramul „Înalțarea Domnului”,„Domnița Bălașa” din Capitală a fost construită între anii 1881 – 1885.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3397, Ultimul acces: 2020-07-08 08:01:22


Nr. vizualizări:3416
Data ultimei vizualizări:2020-07-08 01:45:21
Data actualizare:2020-02-27 16:58:50
Data încărcării:2005-04-20 09:36:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:16
Fotografi:Nacu Horațiu: 11, Magyari Hunor és Szántó Tünde: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 148

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-04-24
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Magyari Hunor és Szántó Tünde

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 16

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-04-24
Contor: 35

Vedere aeriană
Foto: Magyari Hunor és Szántó Tünde

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 27

Vedere din spate
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 39

Aliniamentul bisericilor din Logig
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 26

Vedere panoramică
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 21

Turnul bisericii vedere din fata
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-04-24
Contor: 15

Turnul
Foto: Magyari Hunor és Szántó Tünde

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 18

Turnul bisericii vedere din lateral
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 20

Turnul bisericii vedere din lateral
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 21

Intrarea în biserică
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2008-12-27
Aparat: Fujifilm FinePix A920
Contor: 10

Ușa bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-04-24
Contor: 24

Interior
Foto: Magyari Hunor és Szántó Tünde

Data: 2011-04-24
Contor: 60

Interior
Foto: Magyari Hunor és Szántó Tünde