Cornesti :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Cornești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cornești
Comună:Miroslava
Județ:Iași
Cod poștal:707309
Persoană de contact :Apatachioae Ovidiu
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:cornesti.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi3.mmb.ro, www.MMB.ro, www.primariamiroslava.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Apatachioae Ovidiu
Hram:Buna Vestire, Sfântul Vasile cel Mare
Detalii:Satul Cornesti este asezat astazi, pe valea dintre doua dealuri spre vest de orasul Iasi la distanta 10 km. departare. Acest sat a luat fiinta la inceputul sec. al XIX-lea, prin aducerea unui grup de tarani clacasi, originali din Italia, de catre Constantin Anghel, tatal scriitorului Dimitrie Anghel, pentru a face munci agricole pe mosia sa din Cornesti. De la acesti clacasi a ramas numele de dealul ”talienilor”ce se afla in marginea satului Cornesti.
In acest sat a fost zidita o biserica din temelie, din piatra si caramida, in anul 1833 de catre Arhiepiscopul Filaret Beldiman, cu hramul ”Buna-Vestire” si “Sf. Vasile cel Mare”.
In anul 1836 biserica s-a sfintit de catre P. S. Arhiereu Filaret Beldiman cu binecuvintarea intru pomenire a Mitropolitul Veniamin Costache.
Alte informații:Biserica are forma de plan basilica, fiind putin mai largita in dreptul sinusurilor . Acoperisul este in sarpanta dubla, cu invelitoare de tabla zincata.
In exterior biserica are in partea de sud, cornisa formata din citeva rinduri de danteluri de jur imprejur. In partea de jos are soclul din piatra si pe acest soclu se ridica constructia bisericii, sprijinita pe pilastri in pereti, iar ferestrele sunt inconjurate de chenare in relief din tencuiala. Intreaga biserica este tencuita si spoita cu var.
Intrarea in biserica se face direct in pronaos prin usa asezata in partea de vest, construita din lemn de stejar cu tabla de fier si ferecata in fier. Biserica are un singur turn asezat deasupra pronaosului, construit din caramida, cu ferestre deschise in stil bizantin si care serveste si de clopotnita.
Biserica are altar, naos si pronaos. Altarul are absida semicirculara cu o fereastra spre est, iar celelalte doua sunt spre sud si nord. Tot in altar sunt doua firide mari, dintre care una pentru proscomidiar si alta pentru diaconicon si o calota semisferica sprijinita pe pilastri in pereti. In naos si pronaos sunt doua calote sprijinite pe pandantivi, arcade si pe pilastri asezati in pereti. Altarul se desparte de naos printr-o arcada transversala si prin catapeteasma, iar naosul si pronaosul printr-o arcada transversala si prin pilastrii angajati. Biserica are trei ferestre la naos si pronaos.
In interior biserica are pictura murala in ulei, numai pe bolta altarului-reprezentind pe Maica Domnului, in stil neobizantin, din sec. XIX.
Catapeteasma este construita din lemn de tei sculptata cu ornamentatii florale si vopsita in verde si auriu. Icoanele de pe catapeteasma sunt pictate in ulei, in stil realist din sec. XIX, de un pictor necunoscut.
In curtea bisericii, in partea de est, se afla o piatra funerara a familiei Beldiman, iar la sud, a familiei Constantin Anghel, familii care fac parte din ctitorii bisericii. Biserica din satul Cornesti, comuna Miroslava jud. Iasi, are mare nevoie de ajutor din partea crestinilor din tara si strainatate pentru reparatii capitale. Cei care doresc sa ne ajute in aceasta lucrare mare am deschis cont la banca CEC Iasi. Nr. de cont in lei este: RO38CECEIS0430RON1152200
Cod Monument:IS-II-m-B-04130
Nr. vizualizări:9915
Data ultimei vizualizări:2022-08-16 04:51:10
Data ultimei actualizări:2018-04-05 11:55:00
Data încărcării pe sit:2006-05-22 16:14:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-02-19
Contor: 232

Vedere din lateral
Foto: pr. Apătăchioae Ovidiu