Tulcea :: Catedrala Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Nicolae
Tulcea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Tulcea
Județ:Tulcea
Adresa:strada Progresului nr. 37
Cod poștal:820000
Telefon :0788... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiatulcii.ro, www.primariaTulcea.ro, www.cjTulcea.ro, www.prefecturaTulcea.ro
Preot:Nicolae Ioniță, Nicolae-Sorin Ion, Bogdan Herța
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:Biserică monument istoric, zidită în perioada 1862-1865.
Alte informații:Textul pisaniei:
”ACEST SFANT LOCAS CU PATRONUL SANTUL IERACH NICOLAE DIN ORASUL TULCEA SA CLADIT IN ANUL 1865 IN TIMPUL STAPANIREI TURCESCI. ALATUREA DE VECHEA BISERICUTA AL CAREI MONUMENT SE AFLA INCA IN FIINTA IN PARTEA DESPRE NORD, DE CATRE CRESTINII MICII COLONII ROMANE IAR IN DIUA DE 8 NOEMB. 1877 INCEPANDU-SE SERVICIUL UTRENIEI IN BISERICUTA VECHE PREA SANTITUL MITROPOLIT NICHIFOR, ARCHIERUL DUPA VREME, A RIDICAT SFINTITUL ANTIMIS SI LA ADUS IN BISERICA ACESTA NOUE UNDE A SAVERSIT SANTA LETURGHIE FARA CA BISERICA SA FI FOST TERMINATA SAU SANTITA DUPA REGULELE SANTEI NOSTRE BISERICI ORTHODOXE.
ACUM SUB DOMNIA GLORIOASA A MAJESTATII SALE REGELUI CAROL I IN AL 34 AN AL DOMNIEI SI AL DINASTIEI SALE SI SUB PASTORIA ARHIERESCA A PREA SANTIEI SALE D. D. D. PARTHENIE S. CLINCENI, EPISCOP RESPECTIV AL EPARHIEI DUNAREI DE JOS SA INCEPUT REPARATIA RADICALA IN ANUL 1897 DE CATRE GUVERNUL ROMAN PRESEDAT DE D. STURDZA SI CONTINUAT DE CEL PRESEDAT DE DOMNUL CH. CR. CANTACUZINO.
PREFECT AL JUDETULUI FIIND DL J. NENITESCU PROTOEREU JUDETULUI ICONOM N. GHEORGHIU, PRESEDINTELE TRIBUNALULUI DL J. DOCSESCU, EPITROPI DL J. DONE BRUTUS COTOV SI MIHAIL PETRESCU SI SA SFINTIT ACEST SFINT LOCAS IN 29 MAIU ANUL MANTUIREI 1900. ”
Cod Monument:TL-II-m-B-05995
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Episcopul Visarion a slujit la hramul Catedralei din Tulcea: Galerie (2018-12-06)

 Închide 

Episcopul Visarion a slujit la hramul Catedralei din Tulcea: Galerie

[2018-12-06]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit joi la hramul catedralei Episcopale din Tulcea, locaș de cult ocrotit de Sfântul Ierarh Nicolae.
Catedrala datează din secolul 19, piatra de temelie fiind așezată în anul 1862 de Mitropolitul Dionisie al Durostorului.
Lăcașul de cult este construit în formă de cruce, stil bizantin cu trei turle, două așezate în față, iar a treia mai mare, în centru.
Pictura în stil renascentist a fost executată între anii 1905-1906 de pictorul Marinescu, de la școala de Arte Frumoase din București.
Catedrala a fost resfințită în data de 6 decembrie 2009 de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1008, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Tulcea. După Sfânta Liturghie, a urmat o procesiune cu sfintele icoane (2018-02-25)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Tulcea. După Sfânta Liturghie, a urmat o procesiune cu sfintele icoane

[2018-02-25]
de Iulian Dumitrașcu

Reamintind de Sinodul din anul 843, când a fost stabilită pentru totdeauna cinstirea sfintelor icoane, Episcopia Tulcii a desfășurat duminică, pentru noua oară, o procesiune religioasă dedicată Duminicii Ortodoxiei.
Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală Sf. Nicolae a fost oficiată de PS Visarion. După slujbă, de la ora 12:00, Episcopul alături de clerici și credincioși a pornit în procesiune, străbătând centrul vechi al municipiului, prin dreptul istoricelor biserici tulcene (Buna Vestire – paraclis episcopal, Sf. Gheorghe, Sf. Grigorie Luminătorul) care împreună cu preoții și creștinii lor s-au alăturat pe parcurs manifestării religioase.
Pe parcursul desfășurării evenimentului s-au adăugat permanent credincioși de toate vârstele, copii, tineri, adulți și vârstnici, care au purtat în mâini icoane mai vechi, din secolul al XIX-lea, și mai noi, intonând cântări specifice Postului Mare.
Pe treptele Catedralei Episcopale, la întoarcere, s-au oficiat ectenii, s-au sfințit icoanele creștinilor și s-a cântat imnul Cu noi este Dumnezeu apoi, în semn de biruință a Ortodoxiei împotriva ereziilor mai vechi sau mai noi, credincioșii împreună cu preoții lor au înălțat sfintele icoane, mărturisind credința în cinstirea Sfintelor Icoane.
După ce în timpul sfintei liturghii Episcopul Tulcii a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei, la finalul procesiunii le-a adresat tuturor participanților un cuvânt referitor la importanța cinstirii sfinților și a sfintelor icoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1324, Ultimul acces: 2020-07-03 23:19:11

»  PS Visarion: A imita pe Hristos înseamnă a trăi în Duhul Evangheliei păcii și a lucra alesele virtuți ale Legii creștine (2017-12-27)

 Închide 

PS Visarion: A imita pe Hristos înseamnă a trăi în Duhul Evangheliei păcii și a lucra alesele virtuți ale Legii creștine

[2017-12-27]
de Iulian Dumitrașcu

PS Visarion a oficiat Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Nașterii Domnului la Catedrala episcopală Sf. Ier. Nicolae din Tulcea. Ierarhul a spus c㠑a imita pe Hristos înseamnă a trăi în Duhul Evangheliei păcii și a lucra alesele virtuți ale Legii creștine’.
În timpul slujbei, Părintele Episcop a dat citire scrisorii pastorale transmisă clerului și credincioșilor cu prilejul Praznicului.
‘Cerul se unește cu pământul, îngerii slavoslovesc și cântă împreună cu oamenii colidându-L pe pruncul Iisus. Taina cea din veac ascunsă a mântuirii se descoperă ca un dar oferit lumii celei văzute ca și celei nevăzute prin împreună-lucrarea Sfintei Treimi. A imita pe Hristos înseamnă a trăi în Duhul Evangheliei păcii și a lucra alesele virtuți ale Legii creștine.
Se cade să fim creștini adevărați, cercetători ai Sfintei Biserici nu numai la marile praznice ci în fiecare duminică și sărbătoare, după putință, să venim la sfântul locaș pentru a asculta sfânta și dumnezeiasca Liturghie, precum și celelalte slujbe care împodobesc cultul bisericesc iar pe noi ne umplu de har’, a spus Preasfinția Sa.
La final, Corul Catedralei Episcopale și Corul Liceului de tulcea catedau susținut un recital de colinde tradiționale, iar Moș Crăciun a împărțit daruri tuturor copiilor prezenți la sfânta Liturghie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1410, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sărbătoarea Sfântului Nicolae la Catedrala Episcopală din Tulcea. Lăcașul de cult și-a sărbătorit ocrotitorul (2017-12-06)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Nicolae la Catedrala Episcopală din Tulcea. Lăcașul de cult și-a sărbătorit ocrotitorul

[2017-12-06]
de Andrei Pau

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae, Catedrala Episcopală din Tulcea și-a sărbătorit ocrotitorul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat Sfânta Liturghie. La slujba de hram au fost prezenți cler și credincioși din municipiu.
În cadrul slujbei, Episcopul Tulcii a rostit o omilie în care a vorbit despre modelul sfânt de trăire al Sfântului Nicolae. Totodată, ierarhul a evidențiat necesitatea săvârșirii faptelor de milă creștină, după exempul Arhiepiscopului Mirelor Lichiei.
După oficierea serviciului religios, au fost săvârșite slujbe de pomenire atât pentru ctitorii bisericii, trecuți la Domnul, dar și de sănătate, pentru toți ostenitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare, anunță Biroul de Presă al Eparhiei.
La final, au fost oferite credincioșilor 600 de pachete cu alimente, iar copiilor care i-au masa la cantina ,,Sf. Nicolae”, care funcționează pe lângă Catedrala Episcopală, li s-au oferit daruri ce au constat în haine noi și rechizite școlare.
Cu prilejul hramului Catedralei Episcopale ,,Sf. Nicolae” din Tulcea, Episcopia Tulcii a desfășurat pe parcursul mai multor zile un program liturgic și filantropic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1415, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sărbătoarea Sfântului Nicolae | Catedrala Episcopală din Tulcea își va sărbători ocrotitorul (2017-12-05)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Nicolae | Catedrala Episcopală din Tulcea își va sărbători ocrotitorul

[2017-12-05]
de Andrei Pau

Catedrala Episcopală din Tulcea își va sărbători miercuri ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
Evenimentele prilejuite de hramul lăcașului de cult au debutat, în data de 4 decembrie, cu vizita pastorală a preoților slujitori ai catedralei la căminul Sfântul Ierarh Nectarie din localitate. Vârstnicii prezenți în cadrul instituției sociale au primit din partea preoților pachete cu alimente.
Programul dedicat cinstirii Sfântului Nicolae va continua astăzi cu oficierea slujbei Vecerniei. În ziua de sărbătoare, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși Sfânta Liturghie.
Construcția actualei catedrale a debutat în anul 1862. Actul de fundație a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1387, Ultimul acces: 2020-07-03 07:34:12

»  PS Visarion: Învierea Domnului este praznicul credinței, al nădejdii și al dragostei (2017-04-16)

 Închide 

PS Visarion: Învierea Domnului este praznicul credinței, al nădejdii și al dragostei

[2017-04-16]
de Andrei Pau

În noaptea Sfintelor Paști, mii de credincioși tulceni din Eparhie au participat la slujba Învierii. La Catedrala Episcopală, Sfânta Lumină a fost dăruită credincioșilor de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Ierarhul a oficiat pe un podium special amenajat slujba Utreniei Învierii, a precizat Alexandru Chituță.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat semnificația duhovnicească a praznicului Învierii Domnului Hristos.
Învierea Domnului este praznicul credinței, al nădejdii și al dragostei, praznicul luminii celei neînserate, al bucuriei celei cerești negrăite. Prin Învierea Sa din morți, Hristos Domnul a biruit porțile morții și ale iadului și a deschis pentru toți cei care vor crede în numele Lui poarta veșniciei, a spus Preasfinția Sa.
***
Și în acest an, o delegație a Episcopiei Tulcii a adus lumină din Sfânta Lumină adusă în țară de la Ierusalim de reprezentanții Patriarhiei Române. Aceasta a fost împărțită apoi la parohiile din județul Tulcea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1473, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Slujba Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Tulcea (2017-04-15)

 Închide 

Slujba Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Tulcea

[2017-04-15]
de Andrei Pau

În Vinerea Mare, sute de credincioși tulceni au participat la slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae.
Serviciul religios a fost săvârșit de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Versurile Prohodului Domnului au răsunat din glasurile a cinci cete de credincioși, a precizat Alexandru Chituță.
În cuvântul rostit în data de 14 aprilie 2017, ierarhul a evidențiat importanța duhovnicească a Vinerii celei mari în viața fiecărui credincios.
Pentru fiecare dintre noi sfânta zi de Vinere Mare poate deveni cu adevărat un prilej bun de descoperire a Străinului venit în lume ca să ne dăruiască mântuire și să ne conducă spre zările veșnicei Împărății, căreia ne-a făcut pe toți părtași prin Învierea Sa cea de-a treia zi, a spus Preasfinția Sa.
***
Potrivit tradiției, credincioșii prezenți au înconjurat lăcașul de cult, trecând pe sub Sfântul Epitaf.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1456, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sfânta și Marea Joi | PS Visarion a oficiat Sfânta Liturghie (2017-04-13)

 Închide 

Sfânta și Marea Joi | PS Visarion a oficiat Sfânta Liturghie

[2017-04-13]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat joi, 13 martie 2017, Sfânta Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Tulcea, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Din soborul slujitor au făcut parte: părintele Herta Bogdan, părintele Ion Nicolae Sorin, consilier economic, și părintele Palade Dănuț.
În cuvântul rostit, părintele episcop a evidențiat importanța și semnificația duhovnicească a evenimentelor ce au avut loc în Sfânta și Marea Joi. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat rolul Taina Sfintei Euharistii în viața creștinului.
***
Catedrala Sfântul Nicolae din Tulcea este construită în stil bizantin, în formă de cruce. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 6 decembrie 2009 de Preasfințitul Părinte Visarion.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1657, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Tulcea | Denia Canonului Celui Mare la Catedrala Sfântul Nicolae (2017-03-30)

 Închide 

Tulcea | Denia Canonului Celui Mare la Catedrala Sfântul Nicolae

[2017-03-30]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat miercuri, 29 martie 2017, slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Tulcea.
La slujbă au participat elevii Seminarului Teologic Sfântul Ioan Casian, precum și numeroși credincioși din localitate, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat înțelesul duhovnicesc al Canonului Sfântului Andrei Criteanul și importanța lui în viața creștinilor. În cadrul aceluiași cuvânt, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți la săvârșirea faptei celei bune.
La finalul slujbei, Episcopul Tulcii a binecuvântat pe cei prezenți la slujbă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1490, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Procesiune cu icoane în orașul de la porțile Deltei Dunării (2017-03-07)

 Închide 

Procesiune cu icoane în orașul de la porțile Deltei Dunării

[2017-03-07]
de Andrei Pau

Sute de credincioși tulceni au participat duminică, 5 martie 2017, la manifestările prilejuite de cinstirea icoanelor în Duminica Ortodoxiei, a precizat părintele Felix Neculai, consilier mass-media al Episcopiei Tulcii.
Evenimentele au debutat de la orele dimineții când Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu. În continuare, Preasfinția Sa, împreună cu clericii și credincioșii prezenți, a participat la o procesiune cu icoane. Aceasta a avut loc pe arterele principale ale orașului.
Pe parcursul desfășurării procesiunii, creștinii de toate vârstele au intonate cântări specifice Postului Mare. La evenimentul de la Tulcea au participat mulți creștini, în special tineri, care au purtat icoane în mâini.
La final, pe treptele Catedralei Episcopale, s-au citit rugăciuni de dezlegare, s-au sfințit icoanele creștinilor și s-a cântat imnul Cu noi este Dumnezeu, în semn de biruință a Ortodoxiei împotriva ereziilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1532, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sute de tulceni la hramul Catedralei Episcopale ,,Sfântului Nicolae“ din localitate (2016-12-07)

 Închide 

Sute de tulceni la hramul Catedralei Episcopale ,,Sfântului Nicolae“ din localitate

[2016-12-07]
de Andrei Pau

_37225
Cu prilejul hramului Catedralei Episcopale Sfântul Nicolae din Tulcea a avut loc un program liturgic-social care să marcheze cu cinste această importantă sărbătoare a municipiului, ne-a precizat părintele Felix Neculai, consilier cultural.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, însoțit de preoții de la Catedrala Episcopală, a fost prezent la Căminul pentru vârstnici Sfântul Nectarie și la Centrele de copii Cristian și Cocori II din municipiul Tulcea unde a oferit pachete sociale și daruri.
În ziua hramului, marți, 6 decembrie 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinția Sa, înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre exemplul credinței puternice și neclintite a Sfântul Ierarh Nicolae în fața învățăturilor greșite, despre bucuria dăruirii de sine, dar și despre necesitatea practicării milosteniei astăzi, ca virtute creștină ce conduce spre cer.
La Sfânta Liturghie alături de credincioșii tulceni au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii locașului de cult, trecuți la Domnul. De asemenea, ierarhul a săvârșit și o slujbă de sănătate, pentru toți ostenitorii și binefăcătorii catedralei.
Cu prilejul hramului, a fost așezată spre închinare și una dintre cele mai vechi icoane de factură rusească, reprezentând pe Sfântul Nicolae și scene din viața sa, aflate în patrimoniul Episcopiei Tulcii.
La final, au fost oferite creștinilor 600 de pachete cu alimente, iar copiilor de la cantina Sfântului Nicolae, care funcționează lângă Catedrala Episcopală, li s-au oferit daruri de haine noi și rechizite școlare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1623, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sute de credincioși tulceni prezenți la slujba Învierii Domnului (2016-05-01)

 Închide 

Sute de credincioși tulceni prezenți la slujba Învierii Domnului

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos a fost prilej de bucurie pentru numeroși credincioși tulceni veniți la Catedrala din Tulcea pentru a primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim și pentru a participa la slujba oficiată de chiriarhul locului.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Slujba Învierii Domnului pe un podium aflat in apropierea Catedralei Episcopale din municipiu și a adresat sutelor de credincioși prezenți un cuvânt de învățătură.
Sărbătoarea Învierii Mântuitorului a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1648, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Boboteaza la Tulcea în anul 2016 (2016-01-07)

 Închide 

Boboteaza la Tulcea în anul 2016

[2016-01-07]
Anul acesta 2016 în Episcopia Tulcii ca și în celelalte Eparhii din țară, în toate bisericile s-au săvârșit slujbe și rânduieli bisericești cu ocazia cinstirii marelui praznic al Botezului Domnului sau al Bobotezei.
Conform tradiției, Preasfințitul Părinte Visarion Episcopul Tulcii a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală ,Sfântul Nicolae din Tulcea, în cadrul căreia a avut loc și o hirotonie întru preot, după care au urmat și îndătinatele manifestări religioase:
- La ora 12,15 preoții și credincioșii parohiilor centrale (Sf. Nicolae, Buna Vestire și Sf. Gheorghe) ale municipiului Tulcea în frunte cu Întâistătătotul Eparhiei au pornit în procesiune religioasă organizată din fața Catedralei Episcopale - str. Babadag - strada Unirii - cu destinație finală faleza Dunării, unde așteptau deja numeroși credincioși.
- La ora 12,30, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Aghiezmei Mari pe nava Mircești, a binecuvântat apoi creștinii și apele Dunării, după care a urmat aruncarea Sfintei Cruci în Dunăre și recuperarea ei de către câțiva tineri tulceni (angajați I.S.U.).
Preasfințitul Părinte Visarion a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța și semnificația acestui praznic în viața creștină, care înseamnă unitate, pace în inimi și în lume, duh de rugăciune unit cu toată fapta cea bună, ca timp de binecuvântare și sfințenie, dar și de aleasă bucurie duhovnicească. Un moment emoționant a fost atunci când Preasfintia Sa a binecuvântat mulțimea credincioșilor prezentă la slujbă cu crucea recuperata din apele Dunării, după cum ne-a mărturisit Alexandru Chituță.
Pentru credincioșii participanți la slujba de sfințire a apei pe faleza Dunării, Protoieria Tulcea a pregătit 5000 de sticle cu aghiazmă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1922, Ultimul acces: 2020-07-03 04:13:24

»  Praznicul Nașterii Domnului la Tulcea (2015-12-28)

 Închide 

Praznicul Nașterii Domnului la Tulcea

[2015-12-28]
În ziua de Crăciun, 25 decembrie 2015, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopal㠄Sfântul Nicolae” din Tulcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon un tânăr teolog, după cum ne informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Visarion a prezentat credincioșilor cuvântul pastoral intitulat „Nașterea Domnului - izvorul bucuriei”, care a evidențiat trăsăturile caracteristice ale acestei sărbători numită de Sfântul Ioan Gură de Aur „maica tuturor sărbătorilor creștine”.
În continuare, a fost sfințit un set de Sfinte Vase oferite Catedralei Episcopale din Tulcea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Grupuri de elevi de la școlile din oraș au interpretat frumoase colinde, după care tuturor copiilor prezenți li s-au împărțit daruri de Crăciun.
În a doua zi de Crăciun, Episcopul Tulcii s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fântâna Mare, Protopopiatul Babadag, unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, iar în ziua pomenirii Sfântul Apostol și întâiul Mucenic Arhidiacon Ștefan, ierarhul a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica parohială din Măcin III, Protopopiatul Niculițel, hirotonind și un diacon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1772, Ultimul acces: 2020-07-02 21:47:04

»  Hramul Catedralei episcopale din Tulcea (2015-12-11)

 Închide 

Hramul Catedralei episcopale din Tulcea

[2015-12-11]
Și în acest an sărbătoarea Sfântului Nicolae patronul Catedralei episcopale din Tulcea a fost sărbătorit cu aleasă bucurie și în prezența unei mari mulțimi de credincioși.
Sărbătoarea a început din ajun cu săvârșirea Vecerniei arhierești împreunată cu Litia.
În ziua prăznuirii a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească urmată de o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor acestui sfânt locaș zidit în urmă cu aproape 155 de ani, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Tulcii.
Un moment emoționant a fost și resfințirea celor trei icoane împărătești de la vechea biserică de lemn aflată pe locul actualei catedralei episcopale, icoane care au fost restaurate recent în atelierele Sfintei Patriarhii.
Catedrala a împărțit peste 600 de pachete cu alimente celor prezenți la slujbă, iar o acțiune filantropică a avut loc cu două zile înainte de hram și la Căminul de bătrâni Sfântul Nectarie din Tulcea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1916, Ultimul acces: 2020-07-02 21:33:16

»  Sfântul Ier. Nicolae - hramul Catedralei Episcopale din Tulcea (2013-12-06)

 Închide 

Sfântul Ier. Nicolae - hramul Catedralei Episcopale din Tulcea

[2013-12-06]
Catedrala Episcopală din Tulcea s-a dovedit neîncăpătoarea la sărbătoarea „Sf. Ier. Nicolae” când, cu ocazia hramului, Preasfințitul Părinte Visarion Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, după cum ne-a precizat Alexandru Chituță.
Cu acest prilej Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a arătat exemplul de dărnicie și iubire al Sfântului Nicolae pentru noi astăzi și pentru a fi imbold de întrajutorare în postul Crăciunului.
Preasfinția Sa a afirmat că: „An de an sărbătoarea Sf. Ier. Nicolae aduce în sufletul credincioșilor tulceni lumină și bucurie. Și aceasta pentru că Sf. Nicolae fiind patronul marinarilor iar Tulcea fiind port la Dunăre el s-a bucurat mereu de o cinstire aleasă. Bucuria este dublată și de hramul Catedralei episcopale din Tulcea ce-și prăznuiește în această zi ocrotitorul. Ne-am împărtășit și în acest an de alese bucurii duhovnicești împreună cu toți credincioșii noștri, lăudându-l și cinstindu-l pe ierarhul lui Hristos care și-a pus sufletul pentru turma hărăzită lui spre păstorire. El rămâne peste veacuri pentru toți un far călăuzitor, un exemplu de iubire și de filantropie creștină și un aducător de daruri duhovnicești pentru cei mici ca și pentru cei mari”.
La Sfânta Liturghie alături de mulțimea de credincioși au fost prezente și autoritățile locale.
Catedrala Episcopală din Tulcea de peste 140 de ani stă mărturie a prezenței românești pe meleagurile dobrogene, ca element predominant între celelalte naționalități.
Pr. Cons. Nicolae – Sorin Ion ne-a menționat faptul c㠄După însemnările preoților înainte – slujitori la Biserica Sf. Nicolae, în anul 1862 s-a început construcția actualei Catedrale. Actul de fundație a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului. Din textul pisaniei putem înțelege faptul că acest sfânt locaș s-a clădit în anul 1865, în timpul stăpânirii turcești. În anul 1862 s-a deschis în curtea bisericii și o școală denumită până în 1878 Școala Primară Română. În anul 1867, fiind în drum spre Constantinopl, regele Carol I a vizitat și biserica Sf. Nicolae”.
Iconostasul Catedralei a fost pictat de Marinescu și turla principală a fost pictate de către maestrul Ștefan Luchian secondat de Artachina.
Prin strădania preoților parohi între anii 2003-2008 locașul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare, consolidare și înfumusețare, lucrări ce au fost consființite prin resfințirea Catedralei de către Preasfințitul Părinte Visarion în anul 2008.
Între odoarele de preț ale catedralei menționăm potirul donat de Regele Carol I, o Sfântă Evanghelie din anul 1888, alta din anul 1911, o cădelniță de argint din anul 1899, un potir din anul 1923 cât și clopotele Catedralei turnate în Bavaria în anul 1882, alături de alte cărți de cult în limba greacă, slavonă și română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2746, Ultimul acces: 2020-07-03 13:10:16


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:3905
Data ultimei vizualizări:2020-07-03 12:46:38
Data actualizare:2017-12-10 14:42:53
Data încărcării:2005-04-29 05:34:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:internet: 2, Panoramio.com: 2, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-03-31
Contor: 65

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2008-06-12
Aparat: Canon Canon PowerShot A560
Contor: 21

Vedere din față
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-03-30
Contor: 62

Fațada
Foto: internet

Data: 2008-06-12
Aparat: Canon Canon PowerShot A560
Contor: 22

Vedere de noapte
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-03-30
Contor: 61

Interior
Foto: internet