Bucuresti :: Manastirea Stavropoleos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Stavropoleos
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Postei, nr. 6 / strada Stavropoleos
Cod poștal:030085
Persoană de contact :Carmen Angelica Manolachi
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @starnets.ro
Adresa web Biserica:www.stavropoleos.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Ieromonah Iustin Marchis
Hram:Sf. Arh. Mihail si Gavriil,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:La 6 aprilie 1722, Arhimandritul Ioanichie, din mansitirea Gura, cumpara de la jupineasa Despa locul pe care avea sa-si zideasca hanul si biserica, peste drum de biserica Ghiormei Banul.
1 iunie 1724. Serdarul Grigorascu Greceanu vinde lui Ioanichie un stinjen de loc “ca sa-i incapa altarul“
30 octombrie 1724. Pisania scrisa in greceste si romaneste arata ca biserica era gata.
9 iulie 1725. Maria fata Logofatului Radu Greceanu daruieste manastirii locul de care avea nevoie pentru a ridica o clopotnita si o pivnita
7 martie 1726. Ioanichie este ridicat la rangul de Mitropolit al Stavropolei, din porunca Patriarhului Ieremia si cu incuviintarea voevodului Nicolae Mavrocordat.
18 noiembrie 1729. . Egumenul Ioanichie dobindeste de la Serdarul Grigorascu Greceanu, in schimbul unui alt loc, o portiune de un stinjen si o palma in latime si doua palme in lungime “ ca sa mareasca altarul bisericii”.
8 noiembrie 1733. Ctitorul Ioanichie pune sa se zideasca in proscomidie piatra ingrijit sculptata cu numele ctitorilor si isi face testamentul, prin care inchina manastirea si hanul manastirii Gura
12 aprilie 1737. Arhimandritul Ioanichie obtine intarirea acestei danii de catre Constantin-Voda Mavrocordat.
7 februarie 1742. Ioanichie trece la cele vesnice in virsta de 61 de ani si este inmormintat in biserica sa.
14 octombrie 1802. Biserica sufera numeroase stricaciuni ce au reclamat grabnice reparatii, care au inceput in anul 1803.
Ianuarie 1838. Este avariata si mai grav de cutremurul din acest an, egumenul Leontie neputand indrepta stricaciunile
1840 – 1841. Starea precara a constructiei determina autoritatile sa someze in repetate rinduri conducerea manastirii sa darime turla bisericii, care ameninta sa cada; in 1841 va fi de altfel darimata.
1852 - 1858. Egumenul manastirii cere in repetate rinduri darimarea bisericii si construirea unei biserici noi.
2 decembrie 1858. Arhitectul Slater, prin raportul sau sustine din nou necesitatea unei restaurari intelepte a bisericii, respectind arhitectura si decoratiile originale.
7 septembrie 1861. Catagrafia facuta cu ocazia instalarii noului egumen Calinic confirma starea precara a manastirii, din cauza proastei administrari a egumenului Leontie.
10 februarie 1879. Noul egumen Serian, se plinge de starea jalnica a clopotnitei si cere Ministerului Cultelor sa ia masuri
30 iulie 1888. Arhimandritul N. Apostoliu comunica Ministerului ca biserica se gaseste “ intr-o ruina aproape completa
1897. Ministerul Instructiunii si al cultelor ia masuri pentru restaurarea bisericii si se adreseaza arhitectului Ion Mincu, care, dupa trei ani de studii afirma ca restaurarea ei este imposibila, datorita greselilor de constructie.
August 1904. Arhitectul Ion Mincu incepe lucrarile de restaurare, iar dupa patru ani prezinta autoritatilor planurile pentru ridicarea, alaturi de biserica, a cladirii ce amintea de vechiul han disparut si care va servi drept muzeu. Restaurarea picturii a fost incredintata pictorului preot V. Damian.
Dupa moartea lui I. Mincu lucrarile sunt continuate de elevul sau arhitectul Al. Zagorit. Intrerupte in timpul razboiului, lucrarile continua sub conducerea profesorului C. Dumitrescu.
1904-1940. Biserica a rams doar monument istoric, iar in incinta s-au depozitat elemente de arhitectura si pietre funerare de la bisericile demolate in centrul vechi al Bucurestilui .
1940. S-a redeschis biserica cultului prin grija preotului Dimitrie Iliescu-Palanca si prin osardia lui Octavian Dobrin epitropul bisericii.
1948-1991. Dupa intemnitarea Parintelui (1948) au la slujire preotul doctor Ion Lancrajan, Stelian Popescu, Paul Maracine, Constantin Dascalescu si Toader Crasmaru.
1991. Din acest an, asezamantul e pastorit de Parintele Iustin Marchis, primul ieromonah din ultima suta de ani.
Alte informații:Calatorul apusean aflat pentru felurite pricini in Bucurestii secolului al XVIII-lea putea poposi in citeva hanuri de renume. Construite solid si monumental, marile hanuri bucurestene apar in strinsa legatura cu insufletirea vietii economice, cu negotul tot mai prosper dupa slabirea dominatiei turcesti si inceputurile vietii diplomatice in Capitala Tarii Romanesti.
Marturiile scrise ale misionarilor, diplomatilor sau negutatorilor straini vorbesc despre ziduri solide de caramida ce inconjurau curti patrate comunicind cu strada printr-o singura poarta, avind in interior cladiri de jur imprejurul zidurilor si facind corp comun cu acestea. Cladirile propriu-zise ale hanului cuprindeau pivnite, pravalii si odai de locuit.
Multe din hanurile cunoscute aflate in centrul Bucurestilor aveau in mijlocul curtii interioare biserici sau manastiri; de altfel nu putine au aparut ca anexe ale bisericilor si manastirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile acestora. Manastirile Coltea, Sf. Ecaterina, Sf. Ioan, Mihai Voda, Sf. Spiridon, a lui Ghiorma Banul, numita si a Grecilor, Sarindar si Zlatari au avut hanuri mari in Bucuresti. Acestora li se alatura Manastirea Stavropoleos, cu mentiunea ca in acest caz constructia hanului a precedat ridicarea bisericii.
Constructia hanului si bisericii Stavropoleos se leaga de numele calugarului grec Ioanichie, venit, dupa cum singur marturiseste in testamentul din 1733, din comuna Ostanita, din Epir :
“ Pentru acestea si smerenia mea, din frageda tinerete am ales viata monahala si m-am inchinat Domnului, lasind la o parte ale lumii valuri, la cinstita si sfinta manastire din eparhia Pogonianei, slavita cu hramul preamaritilor voevozi Mihail si Gavriil, numita Gura, linga comuna Ostanita, patria mea, zidita pe o stinca mare. ”
Ridicat la inalta treapta de arhiereu, “ adica hirotonisit arhiereu al Stavropolei prin ecdosis a prea sfintitului patriarh ecumenic Kir Kir Ieremia, domnul si stapinul nostru…. . ” Ioanichie cumpara de la Jupineasa Despa, la 6 aprilie 1722, un loc de casa in imediata apropiere a Manastirii Grecilor :
“ Adeca eu Despa ce au fost jupineasa Cartsii, feciorul Carstii vistierul Popescu, impreuna cu fiul meu Tudoran si cu alti copii ai mei, dam zapis Sfintii sale arhimandritului chir Ioanichie de la Pogoniani ot manastirea Sfintilor Arhangheli, cum sa se stie ca-i vinde locul de casa din mahalaua bisericii Ghiormei Banul alaturea cu casele Radului Logofat si raminind multa datorie de la boiarul mieu s-au scos acest loc, de sfintia sa parintele Daniil mitropolitul Tarei si de negutatorii care sunt iscaliti in foita de imparteala casei, ca sa se vinza si sa se dea datornicilor”.
Locul vindut de jupineasa Despa se intindea de la zidul Hanului lui Constantin Voda ( pe locul fostului Palat al Postelor) pina spre strada Smirdan, invecinindu-se cu proprietatile serdarului Grigorie Greceanul si cu casele Radului Logofat.
La 1 iunie 1724, serdarul Grigorie Greceanul daruieste bisericii un stinjen de loc deoarece “ vrind sfintia sa parintele Kir Ioanichie sa faca o biserica in hanul sfintii sale pe locul Carstii Vistierul, aici in Bucuresti in Mahalaua Grecilor pe linga casa mé si fiindu-i locul pre strimtu, au venit de m-au pohtit ca sa-i vanzu un stanjen de loc ca sa incape altarul bisericii. Deci eu vazindu ca n-are sfintia sa loc de ajuns, am socotit, de buna voia mé, de am afierosit sfintei si dumnezeiestii biserici, unde se cinsteste hramul sfintilor si marilor arhistrategi Mihail si Gavril un stinjen de loc, in lat, ca sa fie pentru pomeniré sufletelor noastre. Care loc iaste si mie de cumparatoare de la Despa, jupineasa Cartsicai sua Carstii Vistierul. Drept aceea am dat aceasta scrisoare la mina sfintii sale”.
Deci la 1 iunie 1724, hanul este deja ridicat, asa cum pomeneste si testamentul lui Ioanichie, care vorbeste mai intii de han. Dar in acelasi an, 1724, pisania bisericii atesta ca biserica era construita. Lipsa dovezilor documentare despre un plan prealabil de construire a bisericii, faptul ca numai cu trei luni inainte de terminarea constructiei Ioanichie inca mai cumpara terenuri “ ca sa incapa altarul “, apoi hotarirea de a mari altarul la numai patru ani de la terminarea constructiei, precum si constatarile ulterioare ale arhitectilor in timpul restaurarilor, il determina pe generalul P. V. Nasturel sa conchida ca Ioanichie gaseste pe locul cumparat in 1722 de la Jupineasa Despa, un paraclis al boierilor Popesti, pe care apoi il repara si transforma succesiv : rotunjeste zidul dinspre rasarit al altarului, adauga absidele, construieste, la 1725, pe locul daruit de Maria, fata logofatului Radului Greceanul, o clopotnita si o pivnita, mareste, la 1729, altarul, facind un schimb de proprietati cu Grigorie Greceanul :
“ Dau scrisoare la cinstita mina parintelui Vladica Stavropoleos, Kir Ioanichie, ca sa stie ca vrind sfintia sa sa mai mareasca oltariul bisericii si neavind loc, m-au pohtit sfintia sa de i-am dat den locul mieu den curte, loc in lat stanjeni unul si o palma si in lung stanjeni 8 si 2 palme. {i pentru acest loc mi-au dat sfintia sa la schimb un loc de linga gradina mea ce sa hotareste cu locul lui Mihai Logofatul, care loc l-au cumparat si sfintia sa de la igumenul Sfintei Manastiri Codrenii, Kir Matei, insa in lat stinjeni 3 œ si in lung stinjeni 2 “.
Pina la moartea sa, in 1741, neobositul Ioanichie adauga rind pe rind hanului si bisericii construite in Mahalaua Grecilor, mosii, locuri, case, vite, tigani, afierosite manastirii de feluriti binefacatori : mosia Cepasoaia, doua clopote, boi si taleri lasati prin testament dar si zapis de intarire de catre Ilinca Cojasca, 5 pogoane de vie din dealul Bucurestilor daruite de Neacsul Vornicul Pitesteanul, 2 pogoane de vie in dealul Bucurestilor lasate de Neacsa, sotia lui Petre Ceprazarul, o casa in Mahalaua Fintinei Boului, lasata de Marica Pitesteanca in schimbul stergerii unei datorii catre Ioanichie, 150 stinjeni din mosia Greci din judetul Vlasca daruiti de jupineasa Dumitrana, Schitul Roata inchinat de ctitorul acestuia parintelui Ioanichie si bisericii Stavropoleos “ pentru ca fiind si parintele Stavropoleos dan Patria noastra , pentru aceea am inchinat la sfinta biserica a sfintiei sale ca sa fie statatoare” , mosia Barcanesti, daruita de Constandin Clucerul, case, locuri si gradini cumparate in mahalalele Fintina Boului si Popa Darvasi ( strada Episcopiei) .
Zapisele intocmite de binefacatori si semnate de numerosi martori sunt intarite de hrisoave domnesti, care consfintesc proprietatile si statornicesc privilegiile – milele – acordate de domnitori manastirii Stavropoleos :
“ Ci dar de vreame ce si iubitoriul de Dumnezeu, Sfintitul Mitropolit Stavropoleos Kir Ioanichie dentru ale arhieriei sale dreapte agonisiri, care din milele pravoslavnicilor domni si ale iubitorilor de Hristos crestini, cu rivna dumnezeiasca indemnindu-se au zidit si din temelie au radicat sfintu lacas in orasul Domniei meale Bucurestii intru slava si cinstea mai Marilor Voievozi si Taxiarhi, Mihail ii Gavril si a Sfintului Parintelui nostru Athanasie, Patriarhul Alexandriei, aproape de bisearica ce se cheama a Grecilor, unde sa praznuiaste Nasterea Domnului Hristos, carea iaste inchinata la Prea Sfinta Arhiepiscopie Pogonianii, care bisearica impodobind-o cu tot feliul de odoara bisericesti si sule. Alaturea cu bisearica au facut si case primitoare de streini, adeca han, si case mari pe pivnita de piatra si pivnita de vinzarea vinurilor iar aproape. {i inzestrindu-l acel sfint lacas cu mosii, cu vii, cu tigani, cu dobitoace si cu altele multe lucruri mutatoare si nemutatoare, l-au inchinat cu toate acestea si cu toate veniturile lui den invoirea arhierii sale la sfinta si cinstita manastire care iaste Arhiepiscopia Pogonianii care si acea manastire sa cinsteste iarasi pre numele mai marilor Taxiarhi si sa numeste Gura, aproape de satul Ostanita, de unde iaste patria Sfintiei sale. La care manastire au primit si sfintia sa cinul cel ingeresc si s-au inchinat pre sinesi.
Ci dar si acest sfint lacas care mai sus s-au zis inchinindu-l si afierosindu-l la acea sfinta manastire, au facut Sfintia s a si carte de danie. Intru care sa coprinde toata zidirea de pre linga bisearica si toate mosiile, viile si alte lucruri mutatoare si nemutatoare cu care o au inzestrat-o. Pentru ca sa fie aceii sfinte manastiri de oarece ajutoriu si folosinta, iar arhieriei sale pomenire veacinica. Care danie si afieroseala pentru ca sa fie intarita si nestramutata si veacinica si cu rinduiala buna “ .

Asadar, la 8 noiembrie 1723 Ioanichie inchina Manastirea Stavropoleos Manastirii Gura, Eparhia Pogonianis, din Epir , act care este intarit de hrisovul domnesc de mai sus al domnitorului Nicolae Constantin Mavrocordat.
La 21 mai 1741, avind deja grija celor ce va lasa in urma sa, Ioanichie face inscris intarit de mitropolitul Neofit, cu privire la urmasul sau la ocirmuirea sfintului lacas si a averilor acestuia, in persoana nepotului sau, ierodiaconul Partenie :
“ …. dorind sa sfirsesc si celelalte chilii si orice altceva ce voi putea sa adaug si fiind eu muritor ca toti oamenii si temindu-ma de o moarte neasteptata, ca nu cumva dupa moartea mea sa inceteze si sa urmeze o piedica la cele hotarite de mine in diata si a dorintei mele, am socotit de cuviinta sa las dupa moartea mea un urmas vrednic. Aflindu-ma acum cu ajutorul lui Dumnezeu sanatos si in deplinatatea mintii am bunavointa sa las urmas la supravegherea si chiverniseala acestei sfinte biserici ca mostenitor al tuturor bunurilor sale insufletite si neinsufletite, miscatoare si nemiscatoare, potrivit celor rinduite in testamentul meu, pe nepotul meu de sora, Partenie, ierodiacon, pe care il cunosc ca fiind cuminte, smerit, ducind o viata curata, linistit si zelos intru cele bisericesti si sfinte, care din propriu indemn a ales viata monahala, care mostenitor al meu sa faca socoteala veniturilor, impreuna cu ceilalti epitropi si ce va prisosi sa trimita la Manastirea din Rumelia si sa cerceteze impreuna cu epitropii, egumenii si proestosii metohurilor manastirii si care din acestia nu are purtare buna si nu chiverniseste bine si nu trimite prisosul cuvenit la metanii, sa-l schimbe.
De asemenea sa aibe voie si numitul mostenitor al meu sa lase urmas vrednic, la timpul potrivit. Cine va indrazni sa se impotriveasca la cele statornicite de mine si va incerca sa stinjeneasca pe mostenitorul si urmasul meu, de orice stare ar face el parte sau daca va instraina ceva acesta, sa fie afurisit de Dumnezeu Atotputernicul si blestemat si neiertat, sa aibe blestemele celor 318 sfinti parinti si purtatori de Dumnezeu de la Niceea si a celorlalte sfinte sinoade si sa fie de o parte cu tradatorul Iuda, pina cind se va pocai si se va lepada de aceasta rautate si se va bucura de iertare. Numitul mostenitor, dupa moartea mea sa-mi faca pomenirile, potrivit diatei mele.
Pentru intarirea voiei mele s-a facut prezentul inscris in timpul stapinirii prea cucernicului si inaltatului Domn Ioan Constantin Nicolae Voevod Mavrocordat si s-a dat susnumitului ierodiacon , Partenie, nepotul meu, singur mostenitor.
Intarit cu propria-mi semnatura si pecete, in fata cinstitilor si vrednicilor de crezare, martori, subsemnatii.
Ioanichie al Stavropoleos, adeveresc. ”
Partenie ( 1742-1749) , al doilea egumen al Manastirii Stavropoleos, se va dovedi risipitor cu averile manastirii, incit va fi alungat dupa numai 7 ani, in locul lui fiind numit egumen Matei Ierapoleos, de la biserica Ghiormei Banul.
Matei Ierapoleos ( 1749 – 1763) – la fel de sirguitor ca si inaintasul sau Ioanichie, in timpul sau manastirea mai dobindeste mosia Sarbenii, mosia Gratiia, biserica si mosia de la Draghinesti, milele domnesti intarite prin hrisovul lui Scarlat Grigorie Ghica Voevod, innoit si intarit de Constantin Nicolae Voevod, apoi mosia Pitarul, in judetul Vlasca.
Din alte documente il aflam judecindu-se la divan pentru felurite mosteniri.
Chiril sau Chirul ( 1781 – 1785) , care ii urmeaza lui Matei, apare in foarte putine documente. La 27 august 1781 se judeca pentru un loc de casa al unei vaduve din Mahalaua Fintina Boului, iar la 29 martie 1785 documentele consemneaza un act de invoiala pentru o moara la mosia Roata, act semnat de egumenul Chiril.
Timotei Arhiereul ( 1785 – 1823 ) recupereaza prin jalba la domnitorul Constantin Mavrocordat, o parte a mosiei Grecii, instrainata de Partenie si care, conform actului de danie, nu se putea vinde. _l mai aflam mentionat intr-un raport al vornicului Dumitru Racovita, referitor la o invinuire a episcopului Buzaului cu privire la un metoh invecinat cu manastirea Stavropoleos, apoi intr-un act de invoiala pentru un vad de moara de la mosia Roata.
Pahomie ( 1824 – 1828 ) apare si el in documentele aflate in Arhivele Statului cu diverse pricini legate de proprietati : o circiuma de pe mosia Cartejanii, in 1825, actul de danie pentru 10 stinjeni la mosia Roata, in 1827, alti 20 de stinjeni la Roata, actul de danie al Voichii pentru 9 stinjeni de mosie la Roata.
Timotei (1828 – 1837) – Prin ordin al domnitorului Grigorie D. Ghica Voevod, arhimandritul Timotei este instalat egumen la Stavropoleos :
“ Dat-am domneasca noastra carte cuviosului arhimandrit Timoteiu si carele prin stirea prea sfintii sale parintele mitropolit tarii l-am orinduit domniea mea igumen la manastirea Stavropoleos de aici din Bucuresti in locul celui ce au fost pina acum ; deci mergind la numita manastire sa aiba a face zapis toate lucrurile manastirii miscatoare si nemiscatoare prin cite sunt dupa orinduiala a tinea manastirea in bunastare, a drege si a meremetisi cele stricate, a nu ajunge manastirea la darapanare, sa plateasca si datoriile acestii manastiri sa iconomiseasca bine zastrea manastirii, a o aduce la spor si adaos si in scurt sa fie indatorat negresit numitu igumen a ocirmui manastirea intocmai dupa glasuirea ctitoricestii orinduieli ce are stiuta si legiuita prin cele adevarate testamenturi ca sa se cunoasca buna iconomie si vrednicia in fapta. Pentru care poruncim domnia mea parintilor si slugilor si robilor sfintei manastiri sa fiti cu toata supunerea si ascultarea catre numitu igumen ca sa poata savirsi trebile manastirii fara de cusur”
Cod Monument:B-II-a-A-19464
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film Biserica Stavropoleos 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film Biserica Stavropoleos 2 (Video)
ART-HISTORIA.BLOGSPOT.COM: Stavropoleos - poze vechi (Articol)
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Stavropoleos își va celebra ocrotitorul: Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (2018-05-31)

 Închide 

Mănăstirea Stavropoleos își va celebra ocrotitorul: Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

[2018-05-31]
de Gheorghe Anghel

Hram Stavropoleos
Mănăstirea Stavropoleos din centrul istoric al Bucureștiului își sărbătorește hramul vineri, 1 iunie 2018.
Credincioșii care vor participa la sărbătoarea închinată Sfântului Iustin Martirul și Filosoful vor putea aduce cinstire unui fragment din moaștele mucenicului, ocrotitorul așezământului monahal.
Programul liturgic
Conform site-ului oficial al mănăstirii, programul sărbătorii este următorul:
18.00: Vecernia (joi seara – 31 mai)
9.30 Utrenia, Sfânta Liturghie (vineri dimineața – 1 iunie)
Mănăstirea Stavropoleos deține un fragment din moaștele sfântului
Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii.
În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului.
Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie; el a ridicat biserica și un han care va dăinui însă doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea.
Astăzi, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.
Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2974, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Hramul Mănăstirii Stavropoleos | Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este unul dintre cărturarii care a înțeles esențialul, a spus PS Timotei (2017-06-01)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Stavropoleos | Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este unul dintre cărturarii care a înțeles esențialul, a spus PS Timotei

[2017-06-01]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Stavropoleos, singurul locaș bucureștean ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
La ceremonialul liturgic din ziua hramului au participat zeci de credincioși care au adus cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Iustin aflate în patrimoniul așezământului monahal.
În cuvântul rostit la slujba din 1 iunie 2017, PS Timotei a spus că Sfântul Iustin este un exemplu de viețuire pentru intelectuali.
Sfântul Iustin ar trebui să fie model pentru oamenii grăbiți din vremea noastră, pentru intelectuali, pentru cei care cunosc multă carte, dar au puțină trăire, pentru noi care vorbim uneori prea mult și facem atât de puțin, a subliniat ierarhul conform Radio Trinitas.
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este unul dintre cărturarii care a înțeles esențialul, ceea ce era cu adevărat important și l-a urmat. Avem în acest Sfânt un prieten și un model. Fericiți sunt oamenii care fiind cunoscători ai filosofiei și mari cărturari, îl iubesc cu aceeași intensitate pe Mântuitorul, Căruia Sfântul Iustin i-a slujit cu adevărat, a adăugat Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Diaconul Virgil Nanu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Stavropoleos.
Mănăstirea Stavropoleos, aflată în centrul istoric al Capitalei, a fost ridicată în anul 1724, în stil post-brâncovenesc, de arhimandritul grec Ioanichie. În prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente de arhitectură și spiritualitate bucureștene.
Hramul Sfântului Justin Martirul și Filosoful a fost acordat locașului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4712, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  1 iunie 2017: Hramul Mănăstirii Stavropoleos (2017-05-30)

 Închide 

1 iunie 2017: Hramul Mănăstirii Stavropoleos

[2017-05-30]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Stavropoleos din Centrul istoric al Bucureștiului își sărbătorește hramul joi, 1 iunie 2017. Credincioșii care vor participa la sărbătoarea închinată Sfântului Iustin Martirul și Filosoful vor putea aduce cinstire unui fragment din moaștele mucenicului, ocrotitorul așezământului monahal.
Programul sărbătorii este următorul:
18.00 Vecernia (miercuri seara – 31 mai)
9.30 Utrenia, Sfinta Liturghie (joi dimineata – 1 iunie)
În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în ziua hramului, diac. Virgil Nan va fi hirotonit preot pe seama Mănăstirii.
Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii.
În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului.
Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie; el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.
Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4800, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Mănăstirea Stavropoleos. Prințul Charles i-a trecut pragul (2017-03-31)

 Închide 

Mănăstirea Stavropoleos. Prințul Charles i-a trecut pragul

[2017-03-31]
de Iulian Dumitrascu

Vizita ASR Charles al Marii Britanii continuă și vineri în țara noastră. Moștenitorul Coroanei Britanice a vizitat în 31 martie 2017 și Mănăstirea Stavropoleos din Capitală, monument istoric de o importanță deosebită.
Bucharest’s beautiful old town also features Stavropoleos Church, which was built in the 18th century. #RoyalVisitRomania pic.twitter.com/u0ihhGiAHB
— Clarence House (@ClarenceHouse) 31 martie 2017
Foto credit: Mănăstirea Stavropoleos
Ieri, Prințul Charles a venit și la Patriarhia Română, pe lângă alte obiective și instituții vizitate. Aici s-a întâlnit cu Întâistătătorul Bisericii noastre și a aprins o lumânare în Catedrala Patriarhală.
În prima zi a vizitei Alteța Sa Regală a fost decorat de Excelența Sa, Klaus Iohannis, Președintele României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4876, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Hramul Mănăstirii Stavropoleos din București (2016-06-01)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Stavropoleos din București

[2016-06-01]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Stavropoleos din Centrul istoric al Bucureștiului și-a sărbătorit marți, 01 iunie 2016, hramul. Credincioșii din Capitală au venit în număr mare pentru a participa la slujbele închinate Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, ocrotitorul mănăstirii. Oamenii s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au închinat la moaștele mucenicului, aflate în patrimoniul așezământului monahal.
04Hramul închinat Sfântului Iustin Martirul și Filosoful a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii, în urma unor ample lucrări de restaurare. De atunci, Sfântul Iustin a fost cinstit cu mare bucurie la Stavropoleos: în anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului, în același an, Grupul Stavropoleos a imprimat un CD cu slujba sfântului. În anul 2010, a fost editată o carte despre viața și opera Sfântului Martir Iustin Filosoful, semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban, iar în 2011, o a doua carte, un Dosar autobiografic, hagiografic și liturgic, alcătuit de Diac. Ioan I. Ică jr.
Sărbătoarea hramului a început marți seara cu slujba Privegherii, iar astăzi, în ziua de cinstire a sfântului a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Mai multe informații despre Sfântul Iustin a oferit pentru Radio TRINITAS maica stavroforă Mihaela Luchia, stareța Mănăstirii Stavropoleos:
Audio Player
00:00
Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.
Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.
Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8514, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Sfântul Mucenic Fanurie sărbătorit la Mănăstirea Stavropoleos (2013-08-27)

 Închide 

Sfântul Mucenic Fanurie sărbătorit la Mănăstirea Stavropoleos

[2013-08-27]
Sfântul Mucenic Fanurie a fost cinstit, astăzi, 27 august 2013, la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală. Deși mănăstirea nu îl are ca ocrotitor, totuși i-a dedicat o cinstire specială.
Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS Stavrofora Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos: „Este un obicei al locului de a-l cinsti pe Sfântul Mucenic Fanurie și oamenii care îl iubesc vin și sunt alături de noi în ziua de 27 august. A fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, după care, împreună cu credincioșii care au participat la slujbe, am mers în curte unde am gustat colivă și ne-am bucurat”.
Un alt locaș de cult care astăzi și-a sărbătorit hramul este Mănăstirea „Sfântul Fanurie” - Siliștea Gumești din județul Teleorman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 75245, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Hramul Mănăstirii Stavropoleos din București (2012-01-18)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Stavropoleos din București

[2012-01-18]
Sfântul Atanasie cel Mare este și ocrotitorul Mănăstirii Stavropoleos, așezământ monahal situat în Centrul Istoric al Capitalei. Cu prilejul hramului, la Sfânta Liturghie au participat, pe lângă obștea monahală, și credincioși bucureșteni.
'Mănăstirea Stavropoleos îl sărbătorește astăzi pe Sfântul Atanasie cel Mare care alături de Sfinții Arhangheli este unul dintre ocrotitorii bisericii mănăstirii încă de la zidirea ei, din anul 1724. Sfântului Mare Ierarh Atanasie și Sfinților Arhangheli li s-a alăturat ca ocrotitor la redeschiderea mănăstirii, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Iustin Martirul și Filozoful', a spus Stavrofora Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos.
Sărbătoarea Sfântului Atanasie cel Mare este prilej de bucurie și pentru cei care îi poartă numele. Potrivit tradiției așezământului, monahiile din cadrul obștii Stavropoleos au primit, la tundere, numele ocrotitorilor lăcașului de cult.
Mănăstirea Stavropoleos a fost ridicată în prima jumătate a veacului al XVIII-lea și îi mai are ocrotitori pe Sfântul Mucenic Iustin, Martirul și Filosoful, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și pe Sfântul Mucenic Haralambie. Închisă în perioada secularizării, mănăstirea a fost redeschisă în 1940 ca biserică de parohie. După mai bine de jumătate de secol, în anul 2008, a redevinit mănăstire, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 120722, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Zi de sărbătoare și la Mănăstirea Stavropoleos din București (2011-11-09)

 Închide 

Zi de sărbătoare și la Mănăstirea Stavropoleos din București

[2011-11-09]
Ieri a fost și hramul Mănăstirii Stavropoleos din București. Credincioșii au venit în număr mare la vechiul lăcaș brâncovenesc pentru a-i cinsti pe sfinții îngeri, încât biserica s-a dovedit neîncăpătoare și mulți au stat în curtea mănăstirii până la sfârșitul slujbei.
Atmosfera de sărbătoare a început din ajunul sărbătorii, când a fost săvârșită Privegherea, în prezența unui sobor de preoți, condus de arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu această ocazie a avut loc lansarea unei cărți, apărută la Editura Deisis prin grija obștii Mănăstirii Stavropoleos, intitulată 'Arhangheli și îngeri'. Volumul este o antologie de studii despre sfinții îngeri, scrise de importanți oameni de cultură sau preoți. Tot atunci a fost prezentat un calendar pentru anul 2012, editat special pentru această ocazie.
'La acest hram, ne-am gândit să consacrăm un obicei specific al nostru editând un calendar. Aici, la mănăstire, obișnuim să facem coliva folosind miere de albine, așa cum se făcea în vechime, și o decorăm cu sfinte cruci făcute din fructe. Calendarul cuprinde imagini cu modelele de cruci făcute de maici și fotografii din mănăstire, iar la sfârșit am scris rețeta noastră de colivă pentru tinerii care vor să învețe. De asemenea, suntem bucuroși că am reușit să-i cinstim pe Sfinții Arhangheli prin acest volum închinat lor, așa cum am făcut-o și cu Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, celălalt ocrotitor al mănăstirii. Avem în plan să facem același lucru și pentru Sfântul Atanasie, al treilea ocrotitor al bisericii noastre. Am pregătit și cele de cuviință pentru agapa frățească de după Sfânta Liturghie, unde au fost invitați toți credincioșii care au participat la slujbă, prin sprijinul maicilor și al tinerilor care ne sunt în permanență alături', a declarat pentru „Ziarul Lumina” monahia Mihaela, stareța Mănăstirii Stavropoleos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 121545, Ultimul acces: 2019-06-16 05:04:46

»  Mănăstirea Stavropoleos din Capitală își sărbătorește hramul (2011-05-31)

 Închide 

Mănăstirea Stavropoleos din Capitală își sărbătorește hramul

[2011-05-31]
Biserica Ortodoxă Română face mâine, 1 iunie 2011, pomenirea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful. Printre lăcașurile de cult care îl au pe sfânt ca ocrotitor se numără și Mănăstirea Stavropoleos din București.
Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară, ea a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.
Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist. Pentru buna rânduială a vieții de obște tot în incintă s-au amenajat chiliile, stăreția și spațiul pentru preotul duhovnic.
Patru monahii, trei surori și un preot duhovnic sunt viețuitorii acestei mănăstiri ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, de Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, de Sfântul Ierarh Atanasie și de Sfântul Mucenic Haralambie.
Viața de obște a monahiilor ce trăiesc aici se împarte între rugăciune, lucru și studiu. Se restaurează cărți vechi, icoane, veșminte și broderii liturgice, se scriu și editează cărți, se scrie muzică psaltică și se lucrează pentru a trece pe suport digital fondul de manuscrise și carte veche a bibliotecii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 122877, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43

»  Hram la Mănăstirea Stavropoleos din București L (2011-01-20)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Stavropoleos din București L

[2011-01-20]
a Mănăstirea Stavropoleos a fost sărbătorit marți, 18 ianuarie, cel de-al treilea hram, Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. Sărbătoarea hramului a început din seara zilei de luni, 17 ianuarie, când a fost săvârșită Vecernia și a continuat ieri cu oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Mănăstirea Stavropoleos are drept ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și pe Sfinții Iustin Martirul și Filosoful și Mucenic Haralambie. Aici, obștea monahală se ocupă cu restaurarea cărților vechi, a icoanelor, veșmintelor și broderiilor liturgice, scrierea și editarea cărților, trecerea în formă digitală a fondului de manuscrise și carte veche a bibliotecii mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 124816, Ultimul acces: 2019-06-16 04:44:43


Nr. vizualizări:124298
Data ultimei vizualizări:2019-06-16 04:44:44
Data actualizare:2018-10-04 13:58:02
Data încărcării:2006-01-04 14:13:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:160

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-12-03
Contor: 198

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2010-10-20
Aparat: NIKON E8800
Contor: 40

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-07-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 80

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-04-22
Contor: 11

Vedere de noapte
Foto: Cristian Laubach

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-09-25
Aparat: Canon Canon EOS 7D
Contor: 2

Vedere de ansamblu
Foto: ro.Wikipedia.org

Data: 2009-07-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-07-18
Contor: 2

Vedere de ansamblu
Foto: fusion-of-horizons

Data: 2011-01-24
Contor: 22

Vedere de sus
Foto: Basilica.ro

Data: 2017-07-18
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: fusion-of-horizons

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2009-07-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-11-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-06-08
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2017-07-18
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: fusion-of-horizons

Data: 2017-07-18
Contor: 4

Vedere din față
Foto: fusion-of-horizons


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10