Asuaju de Jos :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Asuaju de Jos
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Asuaju de Jos
Comună:Asuaju de Sus
Județ:Maramureș
Cod poștal:437016
Telefon :0741... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatul-baia-mare.ro, www.episcopiammsm.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Bot Damian-Gabriel
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Construită în jur de 1888.
Știri despre biserică:

»  Târnosirea bisericii din Asuaju de Jos, Maramureș (2016-05-16)

 Închide 

Târnosirea bisericii din Asuaju de Jos, Maramureș

[2016-05-16]
de Gratian Moldovan

IMG_6970
Duminică, 15 mai 2016, cu începere de la ora 09.00, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Asuaju de Jos, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Nicolae Petruș, protopopul Chioarului, pr. Damian Bot, paroh si preoți din alte parohii.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a referit la Evanghelia Zilei din a treia duminică de după Învierea Domnului, Duminica Mironosițelor, explicând pericopa evanghelică. La sfarșitul Sfintei Liturghii preotul paroh Bot Damian, care pastoreste de 15 ani în această parohie, a primit rangul de iconom stavrofor, iar Consiliul Parohial, Consiliul Local și binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă, amplasată în curtea bisericii.
„Slujba de târnosire a fost oficiată cu respectarea întregii rânduieli, atât în Sfântul Altar, când și în interiorul și exteriorul bisericii. P.S. Iustin Sigheteanul a explicat credincioșilor ce semnifică fiecare etapă din slujba de târnosire și de ce biserica devine loc sfințit și sfințitor, iar Sfânta Masă este locul cel mai sfânt de pe pământ. Totodată, credincioșilor li s-a explicat ce semnifică Sfânta Masă, de ce se pun Sfinte Moaște de Sfinți Mucenici în piciorul Sfintei Mese, de ce se pun cei patru Sfinți Evangheliști în cele patru colțuri ale Sfintei Mese și în care colț fiecare, ce înseamnă a unge cu Sfântul și Marele Mir biserica în exterior și în interior, în cele patru părți, a catapetesmei, a proscomidiarului și al Sfântului Alta”, subliniază Andrei Fărcaș, de la Biroului de Presă al Eparhiei.
Cu ocazia slujbei de târnosire, biserica a primit, pe lângă hramul istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, și un nou hram „Sfântul Antim Ivireanul”, deoarece ne aflăm în Anul Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi băimăreni.
***
Biserica din Asuaju de Sus a fost zidită între anii 1885-1889, iar din 2011 și până în prezent s-au efectuat, sub îndrumarea P.S. Iustin Sigheteanul, următoarele lucrări: înlocuirea geamurilor vechi cu geamuri noi termopan, a ușii de la intrare în biserică cu una nouă, s-a introdus încălzirea centrală pe bază de curent electric, s-a pus gresie în locul vechii pardoseli, s-a efectuat un drenaj în jurul bisericii, pentru a preveni igrasia, s-a renovat exteriorul și s-au turnat trotuare în jurul clădirii, s-a recondiționat și refăcut parțial pictura, s-a montat un nou iconostas, din lemn de stejar, și s-au pictat icoanele de pe el, s-a renovat mobilierul existent, s-a rezidit Sfânta Masă și s-a reorganizat Sfântul Altar după cerințele străvechi ortodoxe. Cheltuielile au fost suportate de către credincioșii parohiei și binefăcători.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1337, Ultimul acces: 2020-05-27 20:40:54


Nr. vizualizări:3269
Data ultimei vizualizări:2020-05-27 20:40:54
Data actualizare:2015-03-31 02:27:14
Data încărcării:2006-04-02 03:53:38
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0