Alba Iulia :: Catedrala Sf. Mihai - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Mihai
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Adresa:strada Mihai Viteazul nr. 21
Cod poștal:510010
Telefon :0258... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.romkat.ro/index.php?q=szekesegyhaz
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:Horváth István
Hram:Sf. Arh. Mihail
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Catedrala romano-catolică Sf. Mihail este o remarcabilă operă de arhitectură religioasă în stil romanic tarziu, cel mai valoros monument de arhitectura din Transilvania, de aceasi varsta cu celebra Catedrala Notre-Dame de Paris, 1247 - 1291. A fost construită în perioada 1247-1291 și se pare că la elaborarea planurilor inițiale a contribuit și
arhitectul francez Villard de Honnecourt.
In secolul al XVI-lea i s-au adus noi completari: o capela pe latura nordica (in stilul Renasterii italiene) si frescele din interior. Intre 1550 si 1700, catedrala a fost preluata de unitarieni si calvini, iar la inceputul secolului al XVIII-lea a revenit ritului catolic.
Intre 1718 si 1737, s-a construit o bolta la intrarea vestica si frontonul triunghiular, strajuit de patru statuete de sfinti si trei basoreliefuri. In interior in partea dreapta, se afla oranduite sarcofagiile Huniazilor, lucrate in stil gotic, deteriorate in timpul atacurilor tatare. In nava laterala nordica se afla pietrele de mormant ale unor episcopi si demnitari laici transilvaneni din secolele al XIV-lea si al XV-lea.
Catedrala are o orga cu 2209 tuburi, datand din 1877.
Alte informații:La exterior, catedrala impresioneaza prin contrafronturile solide si zvelte ale corului gotic. Fatada principala indreptata spre nord, are la colturi cate un pilastru, iar la mijloc se afla un portal deasupra caruia a fost montata stema episcopului Ladislau Gereb.
Turnul de pe latura de sud, a fost construit de-a lungul a patru secole.
Desi cuprinde elemente arhitectonice de stiluri diferite (gotic, renascentist, baroc) , catedrala se prezinta ca un monument reprezentativ al arhitecturii romanice tarzii.
În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat guvernatorul Ioan de Hunedoara. Pe partea laterală stânga a Catedralei Romano-Catolice, deasupra unui vitraliu se poate vedea o interesantă poziționare a trei capete de cal cu trei urechi, fiecare cap cu câte doua urechi, sculptură realizată și poziționată într-un mod interesant. În cripta catedralei se află înmormântat episcopul Áron Márton
Nr. vizualizări:884399
Data ultimei vizualizări:2023-01-30 06:47:18
Data ultimei actualizări:2017-03-31 09:35:34
Data încărcării pe sit:2005-09-22 13:33:12
Nr. Mesaje:1
Regrete:
(2008-03-15)
Dumnezeu să-l odihnească pe părintele Gál. A fost un om deosebit pe care Domnul l-a chemat la El prea devreme.
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-08-22
Contor: 814

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru