Desesti :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Desești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Desești (maghiara: Desze)
Comună:Desești
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 87
Cod poștal:437135
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulsighet.ro, www.episcopiammsm.ro, primariadesestimm.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ardelean Ioan
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în 1770 biserica este situată în cimitirul din partea central vestică a satului, pe soclul de piatră se ridică pereții din bârne groase de stejar șlefuit. Grinzile din partea superioară a pereților sunt în mod succesiv prelungite și slefuite în scară formând console numite arii. Aceste console susțin șarpanta acoperișului, având în același timp și un rol estetic, important pentru definirea siluetei arhitecturale a monumentului. Planul are un corp principal rectangular (la exterior el se aseamănă cu planul unei biserici de tip sală) , format din pronaos și naos, urmat de altarul decroșat.
Accesul se face prin partea de V în pronaos, printr-o mică ușă cu ancadrament rectangular din bârne groase scluptate cu motive decorative geometrice (dinți de ferăstrău ) , vegetale (frunze stilizate) și simbolice (torsade) . Valoarea monumentului constă în realizarea sa tehnică și în știința perfectă a execuției și a ansamblajului în monumentele de lemn în echilibru și armonia elementelor arhitecturale și în integrarea perfectă a elementelor decorative într-un ansamblu de o simplitate și eleganță remarcabile.
Pictura interioară a bisericii datează din 1780; ea este opera autorului de fresce Radu Munteanu , originar din satul Ungureni (Țara Lăpușului) și ajutorului acestuia, Gheorghe, conform unor inscripții pe o grindă a plafonului din pronaos: "1780 femeile din sat au plătit pentru ca acest portic să fie pictat de către Radu Munteanu" și conform unei alte inscripții pe peretele altarului "… pictat sub Andrei Ibacescki, când vicar era Gheorghe Dioseghi, preot era Dunca Moisei, diacon Dragoș Tudor: pentru pictură au plătit boierii satului, pictori Radu Munteanu și Gheorghe". Radu Munteanu este un reprezentant important al picturii religioase de tradiție postbizantină din Lăpuș și Maramureș din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea și din primul sfert al sec. al XIX-lea căreia el i-a imprimat o factură rustică; el respectă modelele iconografice, dar își permite și să le interpreteze într-o manieră preocupată mai ales de efectul decorativ și ornamental; el dă o nouă culoare picturii de construcție postbizantină și o face mai pitorească, mai aproape de pictura naivă prin spontaneitate și sinceritate. Bunul propus pentru a fi înscris în lista patrimoniului este situat într-un cimitir ale cărui începuturi coincid cu construcția bisericii.
Cimitirul se întinde pe o colină. În 1996 în nordul bisericii, la aproximativ 15 m a fost ridicată din lemn de brad o construcție ortogonală acoperită cu șindrilă. Aici se oficiază serviciul religios în timpul verii. Prima atestare documentară a satului datează din 20 martie 1360, când regele Louis I de Anjou confirmă dreptul de proprietate pentru Dragoș, fiul lui Giulea și a descendenților lui asupra a 6 sate românești, „villlas nostras olachales", situată în Valea Marei. Printre aceste sate este și "deszehaza". Această favoare i-a fost acordată pentru serviciile și comisioanele întreprinse pentru restaurearea autorității coroanei în țările moldavei.
Alte informații:Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Cod Monument:MM-II-m-A-04566
Nr. vizualizări:11744
Data ultimei vizualizări:2025-03-25 09:37:45
Data ultimei actualizări:2015-05-19 16:40:31
Data încărcării pe sit:2005-12-03 18:33:12
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-12-22
Contor: 144

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș