Purani :: Biserica Sf. Apostoli Gavanesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli Găvănești
Purani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Purani
Comună:Vitănești
Județ:Teleorman
Adresa:în cimitirul fostului sat Găvănești
Cod poștal:147441
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:episcopiaalexandriei.ro, www.cjTeleorman.ro, tr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Până în anul 1936, biserica din cimitir, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului’’ (aflată astăzi în stare de ruină) a ținut loc de biserică parohială. După noua așezare a satului de-a lungul șoselei județene, după împroprietărirea din 1854, biserica primește un teren pe care Coconul Iordache zidește din cărămidă o biserică și o împodobește cu cele necesare. Biserica, fiind filie, a fost neglijată, neexistând fonduri pentru întreținerea ei; astfel, că pe la anul 1928 se închide, necesitând reparații capitale. În anul 1936 se întocmește un deviz la propunerea preotului V. Cârcimăreasa; din anumite motive nu s-a efectuat. Această biserică, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului’’ rămâne în aceeași stare până în primăvara anului 1959, când un comitet de inițiativă, în frunte cu învățătorul satului, Ion Boștenaru, o demolează în parte, să facă din material un cămin cultural, lucrare nerealizată. Din biserica , , Adormirea Maicii Domnului” care a avut un trecut de 70-80 ani a rămas un zid spre miază-noapte și o parte spre răsărit. La 24 august 1936 s-a pus cărămida de temelie de către ctitorul Petre A. Mincu și preotul Vasile Cârcimăreasa. S-a hotărât , , Petru și Pavel” și , , Sfinții Arhangheli”, întrucât pe ctitor îl chema Petru, iar pe tatăl său îl chema Anghel.
Proiectul bisericii în formă de navă cu turla deasupra naosului, a fost executat în stil românesc după planul Nr. 1 cu o turlă, pentru bisericile rurale, a Sfintei Arhiepiscopii, întocmit de arhitectul Berechet, având aspect de biserică de munte. Este construită din cărămidă pe temelie de beton armat. Întreg plafonul este din beton armat și cu acoperiș din tablă, de culoarea țiglei. Biserica este în formă de navă, lungă de 17. 50 metri și lată de 6. 75 metri în interior. Pridvorul este deschis, sprijinit în față pe 4 stâlpi de zid, cilindrici, 2 câte 2 apropiați. Stâlpii, în partea de sus au ornamente florale din ciment. Mărimea pridvorului este de 2-3 metri iar acoperișul este în 3 ape. Tinda bisericii este lungă de 2, 30metri, pe întreaga lățime a bisericii, despărțită de pronaos prin stâlpi de beton de 3565 cm, (care susțin în acoladă) și ziduri din pereții bisericii (câte 1 m) , susțin cafasul care este deasupra tindei. Între stâlpii de beton s-a pus tâmplărie PVC și geam termopan. În tindă, în partea de miază-noapte se află o scară de beton care urcă în cafas, iar în partea de miază-zi este zidită din beton o gropniță pentru îngroparea ctitorilor, pline cu nisip. Pronaosul este lung de 4, 40 metri, despărțit de naos prin stâlpi de rezistență ieșiți din zid prin îngroșarea pereților legați în partea de sus prin arc de cerc. În partea de sud și de nord pronaosul are două abside adânci de 0, 6m, iar în partea de sus au formă semicirculară. Forma și mărimea acestor nișe sunt identice cu arcadele ce despart pronaosul de naos și naosul de Sf. Altar. Pereții sun zidiți din cărămidă, iar partea de sus a bolților, părțile semicirculare sunt din beton. În părțile de sud și nord pereții sunt străpunși de câte o fereastră. Toate ferestrele au ramele de PVC și geam termopan. Tavanul pronaosului are formă semisferică. Trecerea din pronaos în naos se face prin despărțirea de care s-a vorbit mai sus; este de aceeași mărime și formă în părți ca și pronaosul - legat prin stâlpi de rezistență ieșiți în exteriorul bisericii. Naosul este de aceeași mărime ca și pronaosul, aceeași formă, pe care se sprijină postamentul turlei zidită din cărămidă cu cupola de beton armat. Turla în interior este cilindrică, luminată de 8 ferestre. Ramele ferestrelor au fost înlocuite cu tâmplărie PVC, iar sticla cu geam termopan în anul 2009. Pictura a fost executată de pictorul bisericesc Ștefan Panciu din Alexandria, în stil neobizantin, în ulei cu amestecătură de ceară, pe parcursul a 3 ani. Vopselele folosite au fost aduse din Germania.
Nr. vizualizări:3300
Data ultimei vizualizări:2025-03-25 06:39:25
Data ultimei actualizări:2024-12-23 22:32:49
Data încărcării pe sit:2006-05-31 19:42:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D700
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View