Olteni :: Biserica Cuvioasa Parascheva Dobrogostea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Parascheva Dobrogostea
Olteni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Olteni
Comună:Olteni
Județ:Teleorman
Adresa:sat Dobrogostea
Cod poștal:147230
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:episcopiaalexandriei.ro, www.cjTeleorman.ro, tr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Actuala clădire a Bisericii a fost construită după 1800, anul construcției nu se cunoaște cu exactitate dar se cunoaște faptul că a fost ridicată prin osteneala Părintelui NECTARIE-monahul cu ajutorul Doamnei Marghioala Bîscoveanu și fii Mihalache și Nae și cu sârguința pr. Voicu s-a finalizat construcția, și după traducerea Pisaniei scrisă în limba slavonă veche și care se află în pridvorul Bisericii s-a finalizat pictura interioară care este în tehnica fresco și a fost sfințită de Mitropolitul Neofit al Ungro-Vlahiei, în anul 1846 în vremea lui Bibescu Vodă. A fost ridicată la aproximativ 25m de locul unei alte Biserici construită din lemn și care era acoperită cu stuf pe locul actualei șosele Alexandria-Pitești și care se crede că a fost construită în timpul lui Mihai Viteazul, după 1600. Din clădirea vechii Biserici nu se mai păstrează astăzi nimic, dar în anii 1960 când s-au făcut lucrări pentru construcția D. J. s-au găsit urme de fundație care au fost acoperite.
Actuala clădire a Bisericii are formă de navă, este construită din cărămidă presată și arsă si are o singură turlă din lemn de formă pătrată după modelul rusesc, care este foarte frumoasă și care de la început și până în 1966 a servit ca și clopotniță. În tehnica fresco (pictorul este necunoscut) . Catapeteasma Bisericii este construită din zid de cărămidă pictată în fresco, iar Icoanele Împărătești sunt din lemn pictat în tehnică tempera. Sfânta Cruce din Sfântul Altar este din lemn de tei, pictată pe o singură parte în tehnică ulei de pictorul Gh. Tăttărăscu. Din anul 1873, când acoperișul din șindrilă al Bisericii, a fost schimbat cu tablă de către d-l. Nicolae Ionescu, îmbunătățiri sau reparații nu s-au mai făcut la sfântul lăcaș până în anul 2000. În timpul regimului comunist, Biserica de la Dobrogostea a fost închisă mai mulți ani, până în anul 1997 când Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a aprobat la data de 6 februarie reînființarea parohiei Dobrogostea. Pe lângă lucrările de refacere a zidurilor exterioare, care s-au finalizat în septembrie 2000, în anul 2001 s-a executat refacerea în totalitate a acoperișului Bisericii, prin schimbarea totală a grinzilor, și s-a acoperit cu tablă melaminată. În vara anului 2002 s-a reconstruit [ANEXE]clopotnița aflată în curtea Bisericii, în 2008 s-a reamenajat curtea interioara În 2004 s-a turnat în interiorul Bisericii placa de beton armat, pe care s-au fixat plăci din granit (până în 2004 neexistând pardoseală interioară) . Clopotul Bisericii cumpărat cu donația d-nei Marghioala Bîscoveanu (ctitor) , în 1846 a fost mutat în anul 1966 de pr. Tălpeanu Ion la Biserica mare din centrul comunei. Olteni, pentru că în acea perioadă Biserica de la Dobrogostea era închisă de regimul comunist. În prezent Biserica a rămas doar cu cel de al II-lea clopot de dimensiuni mici și care a fost cumpărat de pr. Radu Păunescu din daniile credincioșilor în anul 1928. Parohia este foarte mică, ca o caracteristică a cătunului Dobrogostea este faptul că în decursul timpului nu s-a dezvoltat, asa cum demonstrează documentele istorice.
Nr. vizualizări:3177
Data ultimei vizualizări:2025-03-27 03:50:36
Data ultimei actualizări:2024-12-18 19:23:14
Data încărcării pe sit:2006-05-25 22:52:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2024-12-18
Contor: 2

Vedere din lateral
Foto: Google Street View