Tulcea :: Biserica Schimbarea la Fata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Schimbarea la Față
Tulcea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Tulcea
Județ:Tulcea
Adresa:strada Slt. Gavrilov Corneliu nr. 93
Cod poștal:820000
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiatulcii.ro, www.primariaTulcea.ro, www.cjTulcea.ro, www.prefecturaTulcea.ro
Preot:Gheorghe Dăscălescu, Vasile Tănase, Dănuț Lisovencu, Ciprian Ghiță
Hram:Schimbarea la Față
Detalii:Biserică zidită în perioada 1872-1882.
Alte informații:Biserica rusească
Știri despre biserică:

»  Episcopul Visarion a liturghisit la hramul celei mai vechi biserici din Tulcea (2018-08-07)

 Închide 

Episcopul Visarion a liturghisit la hramul celei mai vechi biserici din Tulcea

[2018-08-07]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Visarion a liturghisit luni la hramul celui mai vechi lăcaș de cult din Tulcea: biserica „Schimbarea la Față”.
Actuala biserică, cunoscută și sub numele de ,,ruseasc㔠sau ,,căzăcească”, a fost construită în perioada 1872 -1882, cu acordul autorităților otomane care încă mai stăpâneau Dobrogea la acea vreme.
Pe locul acesteia a existat la mijlocul secolului al XVIII-lea o altă biserică, aceasta fiind cea mai veche atestare a unui lăcaș de cult creștin în Tulcea.
În omilia sa, Preasfințitul Părinte Visarion a vorbit credincioșilor despre semnificația paraznicului împărătesc și despre posibilitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu și de a vedea, prin Sfintele Taine, lumina cea dumnezeiasca, singura care poate să lumineze calea spre mântuire.
Biserica Schimbarea la Față din Tulcea
La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcașului de cult trecuți în veșnicie.
Piatra de temelie a noii biserici a fost așezată de episcopul grec Dionisie, la sărbătoarea „Schimbării la Față a Domnului“ din 6 august 1868.
Biserica a fost construită în 4 ani, din piatră și cărămidă, zidurile având grosimea de 1,40 metri.
Sfințirea lăcașului a avut loc în data de 13 noiembrie 1882, slujba fiind oficiată de Episcopul Iosif Naniescu.
Biserica, de dimensiuni mari, este construită în plan treflat, cu trei abside largi, având la intrare un turn masiv.
Deasupra naosului se înalță o majestuoasă cupolă, cu opt laturi.
Pictura bisericii datează din anul 1935, când, pentru prima dată, biserica a fost pictată de către maestrul italian Eduard Kelly.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2020-07-02 21:20:37

»  Concert de colinde în Biserica „Schimbarea la Faț㔠din Tulcea. Organizatorul evenimentului a fost Seminarul Teologic „Sf. Ioan Casian” (2017-12-23)

 Închide 

Concert de colinde în Biserica „Schimbarea la Faț㔠din Tulcea. Organizatorul evenimentului a fost Seminarul Teologic „Sf. Ioan Casian”

[2017-12-23]
de Iulian Dumitrașcu

Un concert de colinde a fost susținut joi în Biserica Schimbarea la Față din Tulcea. Evenimentul a fost organizat de Seminarul Teologic Sf. Ioan Casian din Tulcea.
Seara de colinde a fost deschisă de Corul psaltic al Seminarului Teologic, dirijat de Diac. Gorun Gheorghe Cristian.
Au mai evoluat: Corala Magnificat, a preoților din municipiul Tulcea, Dirijor Pr. Mihai Mihail Marian, și Corul preoților din Protopopiatului Babadag, dirijată de Pr. Nucă Nicolae. Momentul de încheiere a evenimentului a revenit Corului Carpe în Deum al Seminarului Teologic Sfântul Ioan Casian.
Aproximativ 25 de colinde tradiționale din toate zonele românești au fost interpretate de corurile care au urcat pe scenă în prezența PS Visarion al Tulcii, a reprezentanților autorităților locale, a preoților și a credincioșilor din toate parohiile tulcene, reuniți sub cupola bisericii.
Concertul de colinde a fost marcat și de momente poetice, interpretate de elevii seminariști.
La final, Episcopul Tulcii a adresat celor prezenți un mesaj cu prilejul Sfintei sărbători a Nașterii Domnului Iisus. De asemenea, a felicitat organizatorii și corurile care au interpretat.
Concertul de colinde din seara aceasta face parte dintr-o serie de manifestări muzical – artistice desfășurate în perioada sfintei sărbători de Crăciun în mai multe parohii din municipiul Tulcea și din județul Tulcea.
Concertul de colinde, pe lângă latura sa direct artistică, a avut și un scop caritabil și anume, strângerea de fonduri pentru îngrijirea copiilor aflați în plasament la Mănăstirea Visterna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1096, Ultimul acces: 2020-07-03 21:15:26

»  Parohia „Schimbarea la Faț㓠din Tulcea și-a sărbătorit hramul (2016-08-06)

 Închide 

Parohia „Schimbarea la Faț㓠din Tulcea și-a sărbătorit hramul

[2016-08-06]
de Andrei Pau

_6697
În data de 6 august, parohia „Schimbarea la Faț㓠din Tulcea și-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Episcopiei Tulcii.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța sărbătorii. Totodată, ierarhul a mulțumit părintelui Gheorghe Dăscălescu, parohul bisericii tulcene, pentru aportul adus în organizarea expoziție„Tezaur-Episcopia Tulcii“ vernisată la muzeul Brukenthal din Sibiu (detalii AICI).
Așezată în centrul orașului Tulcea, biserica „Schimbarea la Faț㓠este cunoscută de credincioșii tulceni sub denumirea de „biserica rusească“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1544, Ultimul acces: 2020-07-02 21:20:37

»  Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Tulcea (2016-02-04)

 Închide 

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Tulcea

[2016-02-04]
În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului, 02 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Schimbarea la Față din Tulcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Lăcașul de cult cu hramul Schimbarea la Față a fost zidită în perioada 1864-1868.
***
Prima mențiune documentară legată de praznicul Întâmpinării Domnului o găsim în jurnalul de călătorie al Pelerinei Egeria care ia parte la această sărbătoare în Ierusalim în ani 382 și 384, numind-o Quadragesemae de ephifania, întrucât, atunci, la Ierusalim, Nașterea Domnului se serba o dată cu Botezul Domnului. Întâmpinarea Domnului era sărbătorită la 40 de zile după Epifanie, adică la 14 februarie. De asemenea, de la Sfântul Ioan Gură de Aur avem o omilie la sărbătoarea curățirii Mariei. Începând cu anul 494 este sărbătorită și la Roma. În Antiohia, a fost serbată în timpul domniei împăratului Iustin I (526), iar generalizarea ei în răsărit s-a făcut în cursul secolului a VI-lea, începând din anul 534, când împăratul Iustinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a serbării Nașterii Domnului).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1570, Ultimul acces: 2020-07-02 21:20:37

»  Hramul bisericii "Schimbarea la Față" din Tulcea (2015-08-07)

 Închide 

Hramul bisericii "Schimbarea la Față" din Tulcea

[2015-08-07]
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește la 6 august Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare este numită în popor și Preobrajenia sau Probojenia și rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov.
Cu acest prilej, joi, 6 august 2015, Biserica "Schimbarea la Față" din Tulcea a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La început, sărbătoarea Schimbării la Față se pare că a fost aniversarea anuală a sfințirii bisericii zidite în sec. IV de Sfânta Elena, pe locul de pe Muntele Taborului, unde a avut loc schimbarea Domnului la față. Praznicul este menționat în sec VII, într-un calendar liturgic local al Ierusalimului, apoi în sec. VIII găsim sărbătoarea enumerată în sinaxarele constantinopolitane și în diferite cărți liturgice și manuscrise grecești. De asemenea, tot din sec. al VIII-lea se păstrează o predică festivă a sfântului Andrei Criteanul la Sărbătoarea Probojeniei. Sărbătoarea a fost generalizată până la sfârșitul sec al VIII-lea, când Sfinții Ioan Damaschinul și Coma de Maiuma au compus imne pentru slujba zilei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1699, Ultimul acces: 2020-07-02 21:20:37

»  Liturghie arhierească la hramul bisericii "Schimbarea la Față" (rusească) din Tulcea (2010-08-05)

 Închide 

Liturghie arhierească la hramul bisericii "Schimbarea la Față" (rusească) din Tulcea

[2010-08-05]

Biserica cu hramul "Schimbarea la Față" (rusească) din Tulcea își va sărbătorii mâine, 6 august, hramul. Cu acest prilej, după cum ne informează episcopiatulcii.ro,
Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3574, Ultimul acces: 2020-07-02 21:20:37


Nr. vizualizări:3138
Data ultimei vizualizări:2020-07-02 21:20:37
Data actualizare:2010-08-05 10:29:56
Data încărcării:2010-08-05 10:29:56
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0