Oradea :: Catedrala Invierea Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Învierea Domnului
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:piata Independentei, nr. 41
Cod poștal:410067
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro
www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Irineu Bighe
Hram:Învierea Domnului,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Lucrarile la noua catedrala a Episcopiei Ortodoxe Oradea, au inceput in timpul Preasfintitului loan Mihaltan (1992-2006) .
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 -
Setul de evenimente 3

»  Sărbătoarea Sfintelor Paști la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea (2011-04-25)

 Închide 

Sărbătoarea Sfintelor Paști la Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea

[2011-04-25]
Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos a găsit noua catedrală episcopală a Eparhiei Oradiei cu hramul „Învierea Domnului” înveșmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.
Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, la sfârșitul lunii martie a acestui an lucrările de placare a fațadei catedralei cu marmură și piatră de Podeni au fost terminate, schelele fiind îndepărtate, iar icoana în mozaic cu scena Învierii Domnului, copie după originalul de la mănăstirea „Nea Moni” din Grecia, putând fi admirată.
Un moment de mare binecuvântare pentru clerul și credincioșii catedralei, dar și pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezența luminii sfinte de la Ierusalim în noaptea Învierii. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, o delegație de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a adus la Oradea, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Timotei al Aradului, din sfânta lumină sosită la Arhiepiscopia Aradului, sfânta lumină venind pe calea aerului de la București, de la Sfânta Patriarhie. Astfel, la ora 23.45, înainte de momentul începerii Slujbei Învierii, sfânta lumină a ajuns la Oradea, la noua Catedrală Episcopală, de unde a fost împărțită în întreaga Eparhie, iar cei 2.000 de credincioși prezenți au primit, la îndemnul „Veniți de luați lumin㔠rostit de Ierarh, lumina sfântă.
În Duminica Sfintei Învieri, Chiriarhul Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, a săvârșit, alături de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie pascală în paraclisul cu hramul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”. Pe Sfânta Masă s-a aflat, ca și în noaptea Învierii, un felinar în care se păstrează sfânta lumină de la Ierusalim.
După cum ne informează pr. Cristian Rus, în cadrul slujbei, după citirea textului evanghelic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Preasfinția Sa a rostit un luminat cuvânt de învățătură în care a explicat profundele învățături dogmatice ce se desprind din text și legătura cu cea mai mare minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos, propria Sa înviere din morți:
„Pericopa evanghelică ce s-a citit în această Duminică, a Învierii Domnului, este un rezumat al întregii teologii dogmatice a Bisericii, cuprinzând înțelesul tainic al mântuirii noastre.
În cuvintele „Și Cuvântul trup S-a făcut” stă toată taina Bisericii Ortodoxe. Prin Cuvântul lui Dumnezeu s-a creat lumea, căci nimic din ceea ce s-a făcut nu s-a făcut fără Fiul. Cuvântul cel veșnic, Fiul, Cel Unul Născut, plin de har și de adevăr, este din veci împreună cu Tatăl, în Duhul Sfânt, în comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi. Acum, la Înviere, ni se arată lămurit că El, Fiul lui Dumnezeu, a răscumpărat lumea, a venit în lume ca să ne răscumpere din păcat și din moarte.
Tot ceea ce se poate înțelege, după mintea noastră omenească, limitată, despre Tatăl, noi aflăm prin Fiul, căci Fiul este chipul ipostasului Tatălui. Ființa dumnezeiască este inaccesibilă nouă oamenilor, dar în Persoana Fiului noi vedem, ca într-o oglindă, Persoana Tatălui, cum se reflectă iubirea Tatălui în Fiul. Atât putem noi înțelege în lumina Duhului Sfânt din Dumnezeu.
Fiul lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, deși S-a făcut om, nici o clipă nu I-a lipsit firea dumnezeiască, dar a ținut-o ascunsă, ca să-l păcălească pe cel care l-a înșelat pe Adam în Rai, pe diavolul. El, Creatorul, a venit în lume, s-a încopciat în țesătura creației, Și-a unit firea omenească cu firea dumnezeiască în Persoana Sa, a Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a arăta slava Tatălui și a o transfera firii omenești. Pentru că învierea Sa înseamnă scoaterea din stricăciune a firii omenești. Mântuitorul, ca Dumnezeu, fiind fără de moarte, dar ca om murind, iar după trei zile înviind, pentru noi, că ca să ne răscumpere din păcat, S-a înălțat la cer, ridicând și firea umană în slava Tatălui.
Așadar, biruința Mântuitorului în fața morții este, în fapt, biruința noastră, a urmașilor lui Adam, cei care prin Adam cel dintâi am căzut, dar prin Noul Adam, Cuvântul înomenit, prin credința în El, ne mântuim”, a precizat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a citit rugăciunile de binecuvântare a ouălor, brânzei și cărnurilor, ce se sfințesc în prima zi de Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3492, Ultimul acces: 2018-12-09 14:56:21

»  Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Oradea (2010-12-09)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Oradea

[2010-12-09]
6 decembrie este o zi de mare sărbătoare pentru întreaga Eparhie a Oradiei, unde 47 de biserici și paraclise își sărbătoresc hramul. Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Oradea s-a bucurat de prezența PS Sofronie, Episcopul Oradiei, la Sfânta Liturghie arhierească, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
La inițiativa Preasfințitului Sofronie, paraclisul de la demisolul Catedralei episcopale a primit ca ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Taumaturgi: Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei și Nectarie al Pentapolei. Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Oradea s-a înnoit și prin venirea a doi noi preoți slujitori și s-a bucurat de prezența Întâistătătorului Episcopiei Oradiei la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în paraclisul de la demisol. În cadrul slujbei, absolventul de teologie ortodoxă Lucian Bîrneț a fost hirotonit diacon pe seama metocului "Sfântul Arhidiacon Ștefan", din Ursești, dependent de Mănăstirea Izbuc.
Sfântul Nicolae, dascăl al viețuirii creștine
După momentul citirii pericopei evanghelice rânduite, chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a scos în evidență frumusețea vieții și activității Sfântului Nicolae, subliniind legătura tainică dintre acestea și textul evanghelic citit, de la Sfântul Evanghelist Luca: "Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, prilejuiește creștinilor ortodocși, pe lângă marea bucurie a praznicului, reîntâlnirea, în cadrul Sfintei Liturghii, cu pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca în care sunt amintite Fericirile, un adevărat imn al Bisericii, al Împărăției cerurilor, în care se arată că toți cei necăjiți ai lumii acesteia, toți cei care suferă și se întristează după Domnul, însetați fiind după dreptatea Sa, au mare nădejde în moștenirea vieții celei veșnice, în intrarea în Împărăția cea netrecătoare".
PS Sofronie a arătat că "în această împărăție locuiesc sfinții lui Dumnezeu, care sunt cu adevărat fericiți".
Despre Sfântul Nicolae se arată, în troparul închinat acestuia, că "el a fost îndreptător al credinței, pentru că a luat parte la cel dintâi Sinod ecumenic de la Niceea, combătând erezia preotului Arie și pălmuindu-l pe acesta în plenul sinodului, apărând dreapta credință care învață că Fiul este de o ființă cu Tatăl. El este și chip al blândețelor, deoarece a ajutat foarte mult pe săraci, multor bolnavi le-a adus vindecare, pe mulți lipsiți i-a îndestulat și pe mulți i-a salvat de la pierzare. Prin mulțimea darurilor sale, Sfântul Nicolae a rămas în memoria Bisericii, fiind foarte iubit atât în Răsărit, cât și în Apus, în special de copii, cărora le aduce daruri", a spus chiriarhul Oradiei.
"Așadar, îl vedem pe Sfântul Ierarh Nicolae ca icoană a bunătății lui Dumnezeu față de om. Un sfânt care, ajutându-i pe săraci, a fost și este foarte iubit, mulți dintre creștini purtând numele sfântului, nume de origine greacă, iar în traducere românească înseamnă "biruința poporului". Tainic vorbind, potrivit etimologiei cuvântului, este vorba de biruința poporului lui Dumnezeu în lupta cu ispitele, cu greutățile și răutățile din lumea aceasta". Astfel, "la sărbătoarea Sfântului Nicolae se citește pericopa evanghelică legată de fericiri, care asigură biruința poporului credincios și intrarea în Împărăția cerurilor. La această biruință se ajunge prin multă înfrânare față de bunătățile și ofertele pierzătoare ale lumii acesteia. De aceea, Sfântul Nicolae este și învățător al înfrânării, dascăl al cumpătării, al viețuirii creștine", a mai arătat Preasfințitul Sofronie.
După Sfânta Liturghie, PS Sofronie i-a prezentat credincioșilor pe cei doi noi preoți slujitori ai Catedralei episcopale "Învierea Domnului" din Oradea, pr. Nicolae Alexandru Pop și pr. Violin Mureșan. Ierarhul Oradiei a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu, i-a felicitat pe cei doi părinți, iar credincioșilor le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc și bucurii sfinte, pentru a întâmpina Nașterea Domnului cu inimile deschise și sufletele pline de lumină.
Proclamarea noului hram al paraclisului
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc solemnitatea proclamării noului hram al paraclisului de la demisolul noii Catedrale episcopale "Învierea Domnului" din Oradea, prin citirea Actului Chiriarhal în care se arată că hramul "Sfinții Trei Ierahi Taumaturgi: Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, prăznuit la 6 decembrie, Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, prăznuit la 12 decembrie și Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, prăznuit la 9 noiembrie, nu a fost ales întâmplător. Astfel, după ce Catedrala cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Oradea a fost retrocedată catolicilor de rit bizantin, Paraclisul de la demisolul Catedralei episcopale a fost amenajat pentru credincioșii vechii catedrale retrocedate, care aveau nevoie de mângâiere sufletească și care este căutat de aceștia atât în zile de sărbătoare, cât și în zilele obișnuite, participând activ la Sfânta Liturghie, la sfintele slujbe, la cele șapte laude zilnice, dar mai ales la Sfânta Taină a Maslului. Pe de altă parte, cel de-al doilea episcop al reînființatei Episcopii a Oradiei, Nicolae Popovici, a purtat și el numele marelui Ierarh al Mirelor Lichiei, așa încât prin acest act aducem și un prinos de cinstire vrednicului nostru înaintaș, episcop de vie amintire și martir".
De asemenea, se mai arată în actul chiriarhal că "anul 2010 este și Anul jubiliar al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești în Patriarhia Română" și "dorim să marcăm acest eveniment și prin așezarea acestui nou hram, deoarece Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, au fost participanți activi ai primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, fiind numărați între cei 316 Sfinți Părinți ai Soborului". De asemenea, se arată că "Sfântul Ierarh Spiridon este pentru Biserica Ortodoxă Română și un simbol al renașterii ei de sub stăpânirea atee și ideologia materialismului dialectic, în București existând două biserici care îi poartă numele: Biserica Sfântul Spiridon Vechi, reconstruită în anii 90 în locul celei demolate de regimul comunist, și Biserica Sfântul Spiridon Nou, amenințată cu demolarea, dar salvată, în chip providențial, de către vrednicul de pomenire patriarh Teoctist".
"Sfântul Ierarh Nectarie, cel de-al treilea Ierarh Taumaturg, așezat ca hram astăzi, este și el mare făcător de minuni și vindecător de boli, cu o mare evlavie în rândul credincioșilor noștri", iar "în timpul vieții sale, Marele Ierarh a fost prigonit și scos din scaunul vlădicesc, așa cum vrednicii noștri înaintași, Nicolae Popovici și Valerian Zaharia, au fost scoși din scaun și au pătimit, prigoniți fiind pentru apărarea dreptei credințe, ca și întâiul episcop al reînființatei Episcopii a Oradiei, Roman Ciorogariu", după cum se arată în actul semnat de PS Sofronie, Episcopul Oradiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3585, Ultimul acces: 2018-12-09 14:56:21

»  Sfințirea noilor cruci pentru Catedrala „Învierea Domnului” din Oradea (2010-08-01)

 Închide 

Sfințirea noilor cruci pentru Catedrala „Învierea Domnului” din Oradea

[2010-08-01]

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor preoți și diaconi, a sfințit astăzi, 1 august, crucile care vor împodobi Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului” din Oradea. Slujba a avut loc după oficierea slujbei Sfintei Liturghii, iar la eveniment au participat numeroși credincioși din municipiu.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Oradiei: „După terminarea slujbei Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat slujba de sfințire a crucilor care se vor monta pe noua Catedrală, aflată încă în construcție. Este vorba de cele patru cruci mici ale Catedralei, celelalte trei cruci mari fiind montate în anii care au trecut. De asemenea, înainte de oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a stropit cu apă sfințită interiorul demisolului Catedralei ‘Învierea Domnului’ din Oradea, cu prilejul încheierii lucrărilor de înnoire a acestui subsol. La acest eveniment a participat un număr mare de credincioși din municipiul Oradea”.
Cele patru cruci sunt confecționate din profile metalice, îmbrăcate cu tablă de inox și aurite, au o înălțime de trei metri și o lățime de un metru și douăzeci de centimetri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3585, Ultimul acces: 2018-12-09 14:56:21


Nr. vizualizări:5331
Data ultimei vizualizări:2018-12-11 08:46:44
Data actualizare:2016-02-11 10:37:01
Data încărcării:2010-08-04 05:46:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-07-03
Contor: 140

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 76

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 83

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-03
Contor: 91

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 25

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-16
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 63

Din Cetatea Oradei
Foto: Dan Deva

Data: 2012-07-10
Contor: 36

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 31

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 36

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 29

În construcție
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-02
Contor: 37

Intrarea
Foto: Farkas Csaba Tamás

Data: 2015-08-04
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 56

Intrarea
Foto: Alexandru Losonczy