Teleormanu :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Teleormanu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Teleormanu
Comună:Mârzănești
Județ:Teleorman
Adresa:cătunul Groșeni
Cod poștal:147202
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:episcopiaalexandriei.ro, www.cjTeleorman.ro, tr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Momentul ridicării lăcașului nu se cunoaște, însă construcția este antedatată de inscripții din anii 1800 și 1815. Biserica din Groșeni este una dintre multele biserici călătoare din zonă, fiind adusă înainte de anul 1864 din cătunul Hârlești, astăzi cuprins în localitatea Depărați. Se remarcă prin structura pereților originali, prinși în cuie de fier, prin stâlpii sculptați de la pridvor și roata de moară așezată la intrare. Însemnările din secolul 19 din pridvor constituie izvoare documentare locale ce ridică valoarea lăcașului. În cimitir se mai păstrează câteva frumoase cruci de piatră de secol 19 și o clopotniță de lemn
Alte informații:Biserica de lemn cu hramul Sf. Ier. Nicolae, se află în satul Groseni, în fapt un cătun al satului Teleormanu (Pielea) com. Mârzănești, , fiind așezat pe drumul județean Vitănești – Zimnicea la 8-10 km. est de Municipiul Alexandria reședința jud. Teleorman. Din datele cunoscute, Biserica din Groseni a aparținut dintotdeauna ca filie a Parohiei Pielea (astăzi Teleormanu) . Biserica de lemn Groseni (Gropeni) cu hramul Sf. Nicolae, din Com. Mârzănești, jud. Teleorman, este menționată de N. Stoicescu în Bibliografia Localităților și Monumentelor Feudale din România , considerând că a fost ctitorită în anul 1815. O altă menționare, se găsește în Anuarul pe 1909 , fiind amintit că: Biserica Sf. Nicolae ca filială a Parohiei Pielea e din lemn, clădită în 1815, dar închisă din cauza ruinei în care se afla. La acea dată se spunea despre „Parohia Pielea, com. Pielea cu Biserica parohial㠖 Sf. Parascheva, paroh Pr. Ilie Constantinescu, Născut la 27 Ian 1859, Semin. Inf. , numit aici la 29 Martie 1897 a adus de la Hărsești – Vlășcuța (Argeș) . Biserica parohială e din zid neterminată complet, iar cea veche e din lemn, construită în 1794, reparată în 1891, parohia număra pe atunci 452 de familii cu 2088 de suflete. ” Din informațiile obținute de la bătrânii satului, este bine cunoscut faptul, că această biserică a fost cumpărată de sătenii satului Groseni, din localitatea Hârlești – jud. Argeș, contra produse agricole, demontată și transportată pe care cu boi.
Biserica este în formă de navă, în plan dreptunghiular compus, fiind formată din pridvor, pronaos naos supralărgit și altar cu absida poligonală decroșată. Pridvorul este susținut de patru stâlpi, iar deasupra se află turla. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică. Catapeteasma este din lemn, cu icoane pictate în ulei – singurele picturi din biserică. Elementele de lemn componente de la pronaos au inscripționate pe partea din exterior – vest –texte care cuprind și data de 1815 ca fiind cea a ctitoririi. Din studiul elementelor componente rezultă că toate acestea sunt autentice pentru compartimentele pronaos, naos și altar. Pridvorul – având inscripționate pe stâlpii sculptați anul 1870 – confirmă informațiile orale cum că la această dată ar fi fost adusă de la Hârlești – Argeș. În sprijinul acestei afirmații se aduce argumentul că elementele de lemn de la tălpi și streașină nu sunt continui, demonstrând prin modul de alcătuire că sunt adăugite. În prezent, Biserica de lemn este într-o stare avansată de degradare fizică prin deformarea întregii structuri – datorată descompunerii organice a elementelor de la baza acesteia (tălpile) și comportarea diferențiată pe zone ducând la ruperea sau expulzarea unor elemente. Printr-o intervenție anterioară (ce nu a putut fi determinată în timp) total contraindicată ca soluție de consolidare – a condus la captarea apelor meteorice de pe pereți și canalizarea lor la tălpile de lemn care au accelerat procesul de descompunere organică și implicit pierderea stabilității și deteriorarea elementelor solicitate excesiv față de funcția lor inițială. La aceeași dat㠖 de la nivelul strașinei inițiale s-a construit prin înălțare o altă șarpantă ce a schimbat în mod nefavorabil atât structura de descărcare a sarcinilor date de vânt și zăpadă și nu mai puțin a unei înfățișări neconforme cu tratarea tradițională a întregului acoperiș. În prezent Biserica de lemn din Groseni este declarată Monument istoric de arhitectură, valoarea patrimonială fiind accentuată de faptul că se numără printre puținele biserici de lemn (trei) ce mai ființează în tot cuprinsul eparhiei. În scopul protejării, valorificării și restaurării acestui monument în anul 1995 s-a întocmit documentația și proiectul de restaurare a acestui sfânt locaș, obținându-se în mare parte avizele necesare în vederea începerii lucrărilor de restaurare. Nu este pictată.
Cod Monument:TR-II-m-A-14478
Nr. vizualizări:6139
Data ultimei vizualizări:2025-03-17 03:00:11
Data ultimei actualizări:2025-01-08 13:57:09
Data încărcării pe sit:2006-07-14 07:33:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-04-26
Contor: 162

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Baboș