Trivalea-Mosteni :: Biserica Cuvioasa Parascheva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Parascheva
Trivalea-Moșteni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Trivalea-Moșteni
Comună:Trivalea-Moșteni
Județ:Teleorman
Adresa:strada Liniștii
Cod poștal:147410
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:episcopiaalexandriei.ro, www.cjTeleorman.ro, tr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Detalii:Înainte de biserica actuală a parohiei Trivalea –Moșteni, tradiția populară afirmă că a fost o altă biserică din lemn. Când și de cine a fost făcută acea biserică nu se știe. Anul construirii actualei biserici este 1841. Aceasta s-a făcut de către proprietarul Anghelescu Brătășanu, cu cheltuiala sa, dar și a altor oameni, cum reiese din pisanie. Noua biserică a fost zidită din cărămidă și învelită cu șindrilă. Textul pisaniei este cel de la zidirea bisericii, cu litere chirilice, săpat în piatră: „Această Sfântă Biserică cinstește întru slava Sf. Ierarh Nicolae, Cuv. Parascheva și alte hramuri ce se văd din mila Dumnezeiască. La anul 1841 s-a zidit din nou de domnul Anghelache Brătășanu, feciorul Clucerului Gheorghe Repezeanu și soția dumnealui Marioara, fata domnului sluger Ioan de după Vitian. Au mai dat și alți oameni ajutor. Întru veșnică pomenire. ”
Biserica, construită în stilul românesc, are formă de navă. La intrare are o singură turlă, pe tinda inițială, în formă de piramidă cu baza pătrată. La început împărțirea a fost: altar, naos și pronaos cu pridvor închis, care făcea parte integrantă din biserică. În decursul timpului interiorul bisericii s-a schimbat. Biserica devenind neîncăpătoare, a fost surpat zidul despărțitor dintre pronaos și pridvor rămânând doar o arcadă. Catapeteasma din zid fiind distrusă, a fost înlocuită cu catapeteasma din lemn de către proprietarul Mihail Trandafirescu în anul 1896. Peretele despărțitor dintre naos și pronaos, care se afla între ferestrele naosului și pronaosului a fost desființat. Astfel naosul, pronaosul și pridvorul au devenit o singură încăpere. Tavanul bisericii este cu boltă, iar în locul pridvorului este drept. Pictura este executată în tehnică fresco, datând din anii 1965-1966, iar pictorul executant a fost Stan Sfeclă, din comuna Isvoarele, județul Teleorman. Valoarea picturii a fost acoperită de contribuția benevolă a credincioșilor.
Alte informații:Cătun Țuguienții din Vale în spatele școlii.
Cod Monument:TR-II-m-B-14479
Nr. vizualizări:4532
Data ultimei vizualizări:2025-03-19 21:41:23
Data ultimei actualizări:2025-01-08 14:15:40
Data încărcării pe sit:2006-07-13 19:02:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-06-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D700
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View