Satu Mare :: Catedrala Episcopala Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Episcopală Catolică
Satu Mare
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Satu Mare
Județ:Satu Mare
Adresa:Piața Libertății nr. 24
Cod poștal:440014
Telefon :0261... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmx.de
Adrese utile:www.szatmariegyhazmegye.ro, www.primariasm.ro, www.cjSM.ro, sm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Láng Pál
Hram:Înățtarea Domnului
Stil arhitectonic:Neoclasic
Înalțime maximă:40m
Detalii:Dupa înființarea statului de către Sfântul Ștefan, la partea de nord-vest a Câmpiei deja în cursul secolului al Xl-lea s-a format comitatul (inițial regal, apoi al nobilimii) Sătmar, denumit după cetate Sătmar.
Centrul lui era cetatea de pământ construită pe lângă râul Someș, , apoi cetatea de tip italian, construită în secolul al XVI-lea, care era un teren pentagonal, având ca proeminență cinci bastioane (umplute cu pământ) , iar șanțurile care au legat-o erau ținute laolaltă de trunchiuri uriașe de copaci și de împletituri de nuiele, șanțurile adânci care o înconjurau erau umplute cu apă din Someș.
Orașul Sătmar, construit în vecinătatea cetații, în cursul construcțiilor din secolul al XVI-lea a fost înconjurat cu palancă, iar uluca înaltă a fost lipită pe din afară, să reziste la incendii.
În această perioadă s-a săpat albia nouă a Someșului, prin care și cetatea și orașul Sătmar au ajuns să semene cu o insulă.
Această nouă albie a Someșului a despărțit de atunci orașul Sătmar de orașul Németi, construit la nord de Sătmar.
Cetatea Sătmar, datorită situației ei geografice, întotdeauna a avut o importanță strategică, întrucât s-a așezat în punctul nodal al drumurilor comerciale, în acest fel putându-le controla.
De la mijlocul secolului al XVI-lea a devenit cetate de frunte ori ca proprietate regală, ori ca anexă a Transilvaniei.
Alte informații:Biserica parohiei din Sătmar a fost ridicată la rangul de Catedrală de episcopul Fischer István, acest fapt a solicitat mărirea și lărgirea bisericii. Ca să extindă naosul bisericii mai întâi s-a demolat fațada vechii biserici și turnul de pe partea de nord. Naosul nou extins cu 7 m are o lungime de 37, 2 m și o lațime de 12, 1 m, iar înălțimea de 11, 8 m. A fost extins și sanctuarul. Noul sanctuar are o lungime de 16, 8 m, lațime de 9, 20 m, și se termină într-un apsis semicircular.
Naosul bisericii a fost extins pe ambele părți cu borduri ce au o adâncime de 5, 2 m și lățimea de 12, 1 m. Naosul a fost împărțit în blocuri de bază cu spații mai înguste și mai largi. Aceste blocuri sunt legate prin arcuri sub forma de semicerc.
Peste acestea este așezata bolta construită din țiglă (de 10, 5 m înălțime) și cupola (de 14, 5 m) .
În fața bisericii s-a construit o noua fațadă, imensă (cu o înălțime de 15, 8 m) care cuprinde și corul de azi, iar pe cele doua laturi ale fațadei au fost construite cele doua turnuri, în împrejurul lor cu balcon din fier, turnurile sunt împodobite cu o rotundă cu cupolă;înălțimea turnurilor este de 40 de m. În timpul episcopiei lui Klobusitzky Peter a fost terminată construcția sacristiei. A fost construit câte un oratoriu deasupra sacristiei parohiale cât și deasupra sacristiei canonicilor. În acest timp a fost terminată construcția criptelor dedesubtul sanctuarului și a sacristiei canonicilor.
Forma definitivă de azi catedralei dateaza din timpul episcopiei lui Hám János. El a construit porticul împodobit înaintea fațadei, el a așezat pe fațadă statuia Mântuitorului și în dreapta lui statuia apostolului Sf. Petru și în stânga lui statuia apostolului Sf. Paul , iar în nișele dedesubtul turnurilor statuile regelui Sf. Ștefan și a regelui Sf. Ladislau.
Altarul principal al bisericii a fost făcut din marmură de Cararra de către sculptorul Tomán Felix. Pictura de pe altar pictat la Laibach arată înalțarea Domnului Isus Cristos. Aceasta a fost realizată în ulei de către pictorul Pesky Gabor în anul 1837.
Piatra de altar pastreză moaștele sfinților Iustin și Modest.
În naosul bisericii (la dreapta ) se află altarul Sfântului Ștefan , la stânga altarul Sfântului Ioan. Ambele (ca și celelalte din biserică) sunt făcute din imitație de marmură gri. Pietrele de altar conțin moaștele sfinților Benedict, Vetustus, Iustin respectiv Celestin, Crescenția și Benedict.
La pereții nișelor dintre ultimele stâlpuri din naosul bisericii se situează (pe partea de sud) altarul Sfântului loan de Nepomuc iar în partea de nord altarul Sfântului Alois.
Piatra de altar a primului conține moaștele sfinților Coloman, Crescenția și Concordia, iar cealaltă a sfinților Vetustus și Iustin.
Dedesubtul turnului din sud a fost construit altarul Sfintei Maria din Lourdes de către episcopul Dr. Schlauch Lőrinc. La nord, sub cor, a fost construită in 1960 capela Sfântului Anton.
Cod Monument:SM-II-m-A-05225
Nr. vizualizări:10503
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 04:57:53
Data ultimei actualizări:2015-02-25 08:43:03
Data încărcării pe sit:2006-02-26 13:00:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-11-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 163

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva