Plopii-Slavitesti :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Plopii-Slăvitești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Plopii-Slăvitești
Comună:Plopii-Slăvitești
Județ:Teleorman
Adresa:strada Primăverii
Cod poștal:147255
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:episcopiaalexandriei.ro, www.primariaPlopiiSlavitesti.ro, www.cjTeleorman.ro, tr.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Biserica parohiei s-a ridicat prin strădania unei familii boierești de pe aceste meleaguri, Costea Slăvitescu. Tradiția locală consemnează că boierul Costea, mergând în noaptea de Înviere la biserica din satul Dudu (cea mai veche dintre bisericile de mir ale comunei, consemnată ca monument istoric) a încercat în virtutea rangului pe care îl avea, să ia Paști înaintea tuturor celorlalți enoriași și a fost certat cu asprime de o bătrână foarte evlavioasă care i-a cerut să respecte rândul, întrucât în biserică toți oamenii sunt egali, cerându-i ori să stea la urmă, ca unul care era străin comunității, ori să-și facă biserică în satul său, la Plopii Slăvitești. Se pare că dojana i-a prins bine, întrucât la scurt timp a demarat lucrările de construcție ale bisericii din Plopii Slăvitești, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Pisania numai există, dar la intrarea în Biserică găsim anul 1866, ca an în care au început lucrările la biserică. Deci construcția a început în 1886 și a durat patru ani, fiind sfințită în 1890. Pisania nu se mai păstrează.
Biserica are formă de navă, având un pridvor închis. Dimensiunile la exterior sunt de 12m. lungime și de 7m. lățime, cu grosimea peretelui de 0, 8m. Prezintă de asemenea o turlă deasupra pronaosului, învelită în tablă galvanizată ca și restul bisericii. Materialul de construcție folosit a fost cărămida, zidită direct în pământ, fără fundație, având ca liant var cu nisip. Începând cu anul 2004 s-au făcut următoarele lucrări: s-a reîmprejmuit curtea bisericii pe 3 laturi cu plasă groasă de Buzău și stâlpi de beton, s-au montat geamuri și uși termopan la sfântul locaș și casa parohială, s-a montat încălzire centrală în biserică și casa parohială pe bază de lemne (pe principiul gazeificării) , s-a refăcut complet exteriorul bisericii cu ciment alb și praf de marmură, s-a schimbat scândura și tabla de pe turla bisericii, s-a montat paratrăsnet pe turlă. Pictura a fost realizată în stil bizantin, în tehnica tempera. Numele pictorului nu s-a păstrat, fiind totuși o pictură naivă, țărănească, fără valoare estetică și cu grave erori de amplasare a sfinților. În prezent se repictează.
Nr. vizualizări:4048
Data ultimei vizualizări:2025-03-24 07:44:05
Data ultimei actualizări:2024-12-23 21:21:40
Data încărcării pe sit:2006-06-25 17:27:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0