Pintic :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Pintic
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Pintic
Comună:Dej
Județ:Cluj
Cod poștal:405203
Telefon :0746... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protopopiatulortodox.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaDej.ro, www.cjCluj.ro, cj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Sorin Călin CĂPÂLNA
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Pintic a fost construită între anii 1822-1825. Lăcașul este format din pronaos, naos și un altar poligonal. Pereții, din bârne de brad, așezate în cununi orizontale, încheiate la capete în sistemul de cheotori în coadă de rândunică, fără cuie sau scoabe de fier, au fost ridicați pe o fundație de piatră și o talpă groasă de stejar. În partea de sus a pereților, bârnele se prelungesc, alcătuind un fel de console pentru cosoroabele pe care se sprijină căpriorii acoperișului. Clopotnița de deasupra pronaosului, are o galerie prevăzută pe fiecare dintre laturi, cu trei deschideri, unite în partea de jos prin scânduri, în care s-au traforat diverse motive geometrice. Coiful turnului are o formă piramidală. Pridvor]] aflat în partea de vest se desfășoară pe toată lățimea pronaosului. Cei șase stâlpi de sprijin sunt legați între ei prin arcuri semicirculare, decorate cu motive geometrice incizate. Ornamente asemănătoare (rozete, romburi) întâlnim și pe usciorii ce marchează intrarea în biserică.
Alte informații:Această mică bijuterie, care mai păstrează încă iconostasul original, cu pictură și intarsii în lemn de o rară frumusețe, este victima inocentă a conflictului fratricid dintre bisericile ortodoxă și greco-catolică. Comunitatea locală, care numără mai puțin de o sută de suflete e prea săracă pentru a salva această biserică. Poate din cei îndrituiți să o facă, se va gândi cineva și la salvarea acestei biserici până nu e prea târziu, acoperișul din șindrilă e distrus în cea mai mare parte și e afectată și structura de rezistență a bisericii.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07735
Nr. vizualizări:8877
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 11:58:03
Data ultimei actualizări:2020-01-22 17:34:05
Data încărcării pe sit:2006-06-25 14:53:57
Nr. Mesaje:1
Apel!:
(2009-10-12)
Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Pintic a fost construita intre anii 1822-1825. Ca arhitectura, biserica din Pintic este asemanatoare monumentelor similare ridicate din lemn caci romanii nu aveau dreptul sa-si construiasca numai biserici din lemn pe temelii de piatra. Este tipul bisericii-sali de plan dreptunghiular, avand naosul cu bolta semicilindrica, pronaos in latura vestica si o absida poligonala decrosata pentru altar spre rasarit. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor al carui acoperis este sprijinit pe 6 stalpi cu arcade din lemn care decoreaza fatada de vest. Biserica are un turn clopotnita dreptunghiular, din lemn, cu foisor si coif prelungit ridicat odata cu biserica peste pronaos. Acoperisul turlei si a intregii biserici este din sindrila. Pictura de pe peretii pronaosului este aproape distrusa. Dintre imaginile aflate pe cerimea naosului, destul de innegrite de fumul lumanarilor si de infiltratiile de apa, se deslusesc chipurilor patronilor bisericii Mihail si Gavril inscrise in medalioane, cei patru evanghelisti si Maica Domnului cu Pruncul. Altarul mai pastreaza foarte putine urme din pictura de odinioara. Pe bolta se distinge imaginea Sfantului Duh, iar pe peretele rasaritean figurile arhiereilor Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigore Teologul. Deasupra prestolului, pe chivotul de lemn impodobit cu frumoase motive ornamentale, se afla o icoana a Maicii Domnului incadrata de o rama bogat decorata, cu motive compuse din vrejuri de vita si ciorchini de struguri. Tot in altar, pe peretele nordic, atarna doua icoane pe lemn din secolul XVIII, reprezentand Maica Domnului si Arhanghelul Mihai.
Inscriptia votiva a bisericii cu caractere chilirice a fost scrisa in dreapta usii imparatesti.
Prin forma sa si prin valorile artistice si documentare ce le detine, biserica din Pintic ramane unicul monument de cultura ridicat pe raza municipiului Dej numai din lemn, pastrat in forma initiala si avand pictura rustica si o bogata colectie de icoane de lemn.
Starea de conservare a monumentului este ingrijoratoare. Pictura s-a distrus aproape in totalitate,
Pentru salvarea acestui monument ar trebui luate masuri urgente. Si credeti-ma ca ar merita sa fie salvata!
P.S. Acest articol a fost realizat de Tarta Anamaria.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-25
Contor: 174

Vedere din față
Foto: Țetcu Mircea Rareș