Sibiu :: Biserica Lutherana Gusterita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană Gușterita
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Maior Octavian Niță nr. 36, cartier Gușterita
Cod poștal:550270
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.sibiu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Andrei
Stil arhitectonic:Hibrid
Detalii:La fel ca multe alte bazilici romanice din județul Sibiu, și cea din Gușterița construită la sfârșitul secolului al XII-lea sau începutul celui următor, a suferit modificări de-a lungul timpului. Edificiul și-a păstrat însă intact planul cu turnul din vest înglobat în prima travee a navei centrale, colateralele, corul și absida, precum și absidiola din sud. în a doua jumătate a secolului al XV-lea a fost demolată absida până la înălțimea de cea. 4, 5 metri, de aici în sus construindu-se un cor poligonal gotic, iar în partea de nord a fost îndepărtată absidiola care a fost înlocuită cu o sacristie bolită semicilindric pe axa longitudinală. Tot atunci au fost înlocuite elementele de boltire ale navei si au fost realizate bolțile în plasă ale corului. De arunci datează și arcul de triumf frânt, tabernacolul din cor, ferestrele gotice și contraforturile, în secolul al XVIII-lea accesele în interior situate în vest și sud au fost înzestrate cu câte un pridvor, în interior, s-au construit tribune în două etape: în vest, tribuna pentru orgă, în anul 1794 (conform inscripției existente) , iar cele laterale în anul 1852.
Lucrări de restaurare mai importante au avut loc în anii 1962 și 1989. Cu prilejul acestor din urmă lucrări efectuate sub conducerea arhitectului dr. Hermann Fabini, s-a dezvelit portalul de nord, romanic, în arc semicircular și prevăzut cu coloane cu capiteluri cubice ornamentate cu elemente semicirculare și în formă de palmete.
Alături de biserică, spre sud-est, se află o capelă gotică (sec. al XV-lea) , cu cor poligonal și contraforturi.
Biserica este înconjurată cu o incintă de fortificație de formă aproximativ circulară, parțial demolată în vest și în sud (unde s-a construit o școală) , care datează cu mare probabilitate încă din secolul al XIII-lea sau începutul celui următor.
Cod Monument:SB-II-a-B-12151
Nr. vizualizări:7916
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 01:02:33
Data ultimei actualizări:2015-10-16 15:52:51
Data încărcării pe sit:2006-03-21 04:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-01-29
Aparat: NIKON E8800
Contor: 166

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu