Cluj-Napoca :: Biserica Reformata I Matia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată I Matia
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:strada Kogălniceanu nr. 21
Cod poștal:400084
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @farkasutca.ro @yahoo.com @reformatus.ro @yahoo.com @gmail.com
Adresa web Biserica:www.farkasutca.ro
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:Fazekas Zsolt, Kató Béla, Nagy Norbert Levente, Kovács Edith Bella
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Din initiativa regelui Matei Corvinul, se deschide, în anul 1486, în imediata apropiere a bastionului Croitorilor, santierul manastiresc al fratilor minoriti franciscani, condus initial de calugarul Ioan.
Biserica, asezata pe directia est-vest, oglindeste trasaturile stilului gotic tarziu. Datorita luptelor din epoca reformei, biserica a fost parasita pana la mijlocul secolului al XVI-lea. In anul 1579, principele Bathory a hotarat ca biserica sa fie administrata de catre iezuiti. In anul 1622, cand la Cluj a avut loc Dieta, s-a hotarat ca biserica sa apartina reformatilor. Arcada bisericii a fost renovata intre anii 1638-1645. In acest timp a fost demolat turnul situat in partea sudica iar manastirea a fost distrusa. Biserica este un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei
Alte informații:Biserica Reformata-Calvina de pe strada Kogalniceanu din Cluj-Napoaca din imediata apropiera a bastionului Croitorilor este unul din cele mai valoroase edificii gotice din Transilvania, ridicat intre 1486-1516.
Biserica mai este cunoscuta si sub numele de Biserica Reformata Centrala sau Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor. Numele Ulitei Lupilor, una din cele mai vechi strazi ale Clujului, este mentionat in documentele medievale ca Platea Luporum. Dupa unirea Transilvaniei cu Romania numele Ulitei Lupilor a fost schimbat in "strada Mihail Kogalniceanu", care a ramas pana in prezent denumirea oficiala a strazii.
Biserica a ramas un monument unic datorita vechimii si dimensiunilor sale, fiind cea mai mare constructie gotica de tip sala (cu o singura nava) din Transilvania si din sud-estul Europei. In 1603 calatorul Giovanni Argenti o descrie drept "cea mai frumoasa din toata Transilvania". Are 34 m lungime si 15 latime.
Inaltimea peretilor atinge 19 m. Biserica a fost cladita dintr-o singura nava, in spiritul franciscanilor, care nu doreau stalpi de sustinere sau prea multe ornamente, astfel incat credinciosilor sa nu le fie perturbata atentia de nimic. Mobilierul apartine secolului XV, fiind realizat de mai multi mesteri bistriteni. Orga in stil rococco este din 1766 si este a doua orga ca marime dupa cea a Bisericii Negre din Brasov.
In 1651 a fost construit clastrul, in care a functionat un colegiu universitar condus de eruditul Apaczai Csere Janos. Colegiul avea dreptul de a acorda diplome care erau echivalente celor acordate de alte academii italiene, spaniole, franceze sau germane. La acest colegiu a studiat si Nicolae Patrascu, fiu al lui Mihai Viteazul. Pe peretii bisericii se afla cea mai bogata colectie de blazoane si steme din Romania (apartinand unor nobili transilvaneni) , unii dintre ei, cum ar fi principii Apafi I si II fiind de altfel inmormantati aici.
In fata edificiului a fost dispusa o copie de bronz a statuii ecvestre a Sf. Gheorghe ucigand balaurul. Originalul realizat in 1373, de sculptorii clujeni Gheorghe si Martin, la comanda lui Carol al IV-lea, se afla in palatul regal Hradciani din Praga.
Din anul 1960 in biserica sunt programate cu regularitate concerte de orga, celebre pentru frumusetea lor.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07380
Știri despre biserică:

»  Cluj: Biserica Reformată Centrală, inaugurată după ce a fost restaurată cu 4,5 milioane de euro (Mediafax.ro) (2015-08-17)

 Închide 

Cluj: Biserica Reformată Centrală, inaugurată după ce a fost restaurată cu 4,5 milioane de euro (Mediafax.ro)

[2015-08-17]
Biserica Reformată Centrală din Cluj-Napoca, monument istoric considerat cea mai mare clădire gotică din Transilvania, a fost inaugurată, duminică, după ce a fost restaurată prin lucrări în valoare de 4,5 milioane de euro, majoritatea fonduri europene.
Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, a declarat, duminică, la slujba de sfințire oficiată cu ocazia inaugurării Bisericii Reformate Centrale, că lucrările de restaurare au durat aproape doi ani.
"Am inaugurat Biserica Reformată Centrală de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca după ce aceasta a fost restaurată printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 4,5 milioane de euro, din care 4 milioane de euro au provenit din fonduri europene, restul fiind cofinanțări din partea guvernelor României și Ungariei și fonduri proprii. Lucrările de restaurare au durat aproape doi ani, acestea fiind începute în februarie 2014", a spus Kato.
Lucrările de restaurare au cuprins interiorul și exteriorul bisericii și s-a reparat structura acoperișului și a pereților. Astfel, a fost îndepărtată igrasia, au fost curățate pietrele din zidărie care erau degradate și au fost înlocuite elemente de lemn, unele scări, ferestre.
La inaugurare au fost prezenți, printre alții, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, viceprimarul Horvath Anna, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, președintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul pentru Resurse Umane din Guvernul Ungariei, Balog Zoltan, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, episcopi ai bisericilor tradiționale maghiare din Ardeal - romano-catolică, unitariană, luterană -, parlamentari și europarlamentari.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei.
Biserica Reformată Centrală a fost construită între anii 1486-1503 de către franciscani, fiind fondată de fostul rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj-Napoca. Este considerată cea mai mare clădire în stil gotic din Transilvania.
Autor: Vasile Măgrădean

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5235, Ultimul acces: 2020-06-07 09:02:33

»  Inima comunității protestante din Cluj a fost restaurată (Romanialibera.ro) (2015-08-12)

 Închide 

Inima comunității protestante din Cluj a fost restaurată (Romanialibera.ro)

[2015-08-12]
Lucrările de restaurare a celei mai mari biserici gotice de tip navă din sud-estul Europei sunt pe cale să fie finalizate cu succes. Biserica Regelui Matia Corvin, azi Biserica Reformată Centrală din Cluj va fi sfințită în data de 16 august, de către episcopul reformat al Ardealului, Bela Kato. La ceremonie și-au confirmat prezența fostul premier al României, primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul ungar pentru Resurse Umane, Zoltan Balog.
Biserică regală
Biserica Reformată Centrală este unul dintre cele mai frumoase edificii din Cluj. Istoria bisericii a început în vremea lui Matia Corvin, născut în Cluj, fiu al lui Iancu de Hunedoara și cel care avea să devină rege al Ungariei, Croației și Boemiei și duce al Austriei. În anul 1486, Matia Corvin a dat permisiunea călugărilor romano-catolici din ordinul franciscanilor minoriți să ridice acest lăcaș de cult. Regele îi stima în mod deosebit pe călugării franciscani datorită influenței pe care un franciscan, sfântul Ioan de Capistrano, a exercitat-o asupra lui însuși, precum și asupra tatălui său, conducătorul ultimei cruciade, Iancu de Hunedoara.
Regele Matia Corvin a dispus ca lucrările de ridicare a lăcașului de cult să fie finanțate din veniturile care i se cuveneau regelui din exploatarea minelor de sare ale Transilvaniei. Acestea asigurau venituri importante Coroanei. După 1490, dispozițiile lui Matia Corvin au fost confirmate de noul rege al Ungariei, Vladislav al II-lea. Biserica a fost, grație generozității regale, finalizată în anul 1516. Însă călugării franciscani nu au putut să se bucure prea mult de acest lăcaș de cult, ridicat cu atâtea eforturi. În anul 1566, după ce cea mai mare parte a maghiarilor și sașilor din Transilvania au adoptat Reforma protestantă, ei au fost alungați din oraș.
Lăcaș de cult iezuit
Biserica și mănăstirea franciscană au rămas pustii până în anul 1579, când principele Transilvaniei, romano-catolicul Cristofor Bathory, fratele regelui Poloniei, Ștefan Bathory, i-a chemat în Cluj pe călugării iezuiți, cei care au fondat, în 1581, și Colegiul Iezuit, cel care azi este Universitatea „Babeș-Bolyai“. Însă nici călugării iezuiți nu au putut utiliza această biserică prea multă vreme. În anul 1603, principele protestant al Transilvaniei, Moise Szekely, a cucerit Clujul, care se afla în acea perioadă sub ocupația armatei austriece, condusă de asasinul moral al lui Mihai Viteazul, generalul de origine albaneză Gheorghe Basta.
Legenda blestemului divin care i-a ucis pe profanatori
Călugării iezuiți au fost alungați de populația Clujului, isterizată de pastorii unitarieni, persecutați de austrieci, care îi considerau eretici. Unitarienii fanatizați au început să distrugă biserica, în așa fel încât să nu mai rămână piatră cu piatră. Bolțile lăcașului de cult au fost grav avariate, iar mai multe blocuri de piatră s-au prăbușit peste cei care distrugeau biserica. 14 dintre vandali au fost distruși. ”Acest lucru a fost interpretat ca un semn divin și distrugerea a fost oprită”, spun istoricii. Însă mai rămăsese intact doar tavanul altarului. Lăcașul de cult a fost transformat în depozit, iar de-a lungul anilor, clujenii au folosit piatra extrasă din biserică pentru a-și ridica diferite construcții.
Renașterea calvină a bisericii
În anul 1622, biserica ruinată a fost dăruită de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, comunității reformaților calvini din oraș, care erau în minoritate în Cluj și nu aveau un lăcaș de cult corespunzător.
Însă starea de degradare a fost agravată de explozia unui depozit de muniție, aflat în apropierea bisericii, care a sărit în aer în anul 1627. Comunitatea reformată calvină, săracă, nu a avut fondurile necesare pentru a reconstrui biserica, până în timpul principelui Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I, care a oferit fondurile necesare pentru a restaura biserica. Lucrările au avut loc în perioada 1638 – 1645. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 1647.
În anul 1765, a fost adusă prima orgă. Masa Domnului, decorată cu intarzii, a fost creată în anul 1820.
Ce dimensiuni are biserica
Biserica este considerată drept cea mai mare construcție gotică de tip hală din Europa de Sud-Est. Lăcașul de cult are o lungime de 34 de metri, o lățime de 15 metri, iar pereții au o înălțime de 19 metri. Orga bisericii este a doua ca mărime din România, după cea din Biserica Neagră din Brașov. Această biserică a servit drept lăcaș de cult și pentru studenții Colegiului Reformat, creat în anul 1651, care oferea diplome universitare de același rang cu cele ale diplomelor oferite de academiile din vestul Europei. Pe pereții bisericii se află expusă cea mai mare colecție de steme și blazoane nobiliare din România. Iar în interiorul bisericii se află mormintele principilor Transilvaniei, Mihail Apafi I și Mihai Apafi II.
1486 este anul în care Regele Matia Corvin a acordat permisiunea ridicării bisericii.
Autor: Claudiu Padurean

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5186, Ultimul acces: 2020-06-07 09:02:33


Nr. vizualizări:10148
Data ultimei vizualizări:2020-06-07 09:02:34
Data actualizare:2019-12-10 13:08:35
Data încărcării:2005-04-30 17:58:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:58
Fotografi:Dan Deva: 11, Ana-Maria Catalina: 8, Istvánka: 5, msci.memphis.edu: 5, proteo.cj.edu.ro: 4, Flickr: 3, Roamata: 3, Cristian Bortes: 2, Nelu_Pozaru: 2, FaceBook.com: 2, Pasztilla: 2, Taz666: 2, Bodka: 1, Csanády: 1, internet: 1, Rab Sandor: 1, ro.wikipedia.org: 1, Kántor Lajos Kristóf: 1, Septimiu Bizo: 1, Acquario51: 1, Markolaci: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-08-09
Contor: 157

Vedere din lateral
Foto: Dan Deva

Data: 2008-08-09
Contor: 133

Vedere de ansamblu
Foto: msci.memphis.edu

Data: 2015-03-16
Contor: 53

Vedere din lateral
Foto: Pasztilla

Data: 2010-10-03
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-12-20
Contor: 33

Vedere din față
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2007-10-20
Contor: 51

Vedere din față
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2011-01-08
Contor: 38

Vedere din față
Foto: Kántor Lajos Kristóf

Data: 2007-09-27
Contor: 90

Vedere din lateral
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2008-10-28
Contor: 38

Vedere din spate
Foto: Dan Deva

Data: 2010-08-24
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 29

Vedere din spate
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-06-28
Aparat: Canon Canon PowerShot A550
Contor: 35

Vedere din spate
Foto: Istvánka

Data: 2007-09-27
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: proteo.cj.edu.ro

Data: 2008-10-28
Contor: 54

Vedere panoramică
Foto: Dan Deva

Data: 2020-04-06
Contor: 0

Vedere aeriană
Foto: Septimiu Bizo

Data: 2015-12-14
Contor: 41

Fotografie veche
Foto: FaceBook.com

Data: 2017-10-27
Contor: 11

Fotografie veche
Foto: FaceBook.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4