Patrangeni :: Manastirea Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Buna Vestire
Pătrângeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Pătrângeni
Comună:Zlatna
Județ:Alba
Cod poștal:516109
Persoană de contact :Egumena monahia Emiliana Mardare
Telefon :0786... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.primaria-zlatna.ro, www.cjAlba.ro, www.prefecturaAlba.ro
Preot:ieromonah Spiridon Solomon
Hram:Buna Vestire
Detalii:Din punct de vedere istoric și spiritual, mănăstirea este așezată pe vatra unde a existat o mănăstire ortodoxă (1760-1765) distrusă de Bucow . De la acea mănăstire s-au mai păstrat doar clopotele, aflate astăzi la biserica din Valea Mică.
Pe această colină, credincioșii greco-catolici au ridicat în 1910 o biserică din zid, cu hramul ”Buna-Vestire”, sub păstorirea preotului Teodor Damșa. În timpul regimului comunist, biserica a fost închisă. La l iulie 1993 s-a reînființat mânăstirea cu doua maici venite de la Mânăstirea Agapia, ajutate de credincioșii din împrejurimi și de pelerini. Lucrările de construire a chiliilor și stăreției au fost sistate de plecarea maicilor care au lăsat treburile în grija parohiei Pătrânjeni. În 1997 a fost numit stareț aici arhimandritul Serafim Măciucă, care a continuat lucrările de construire a chiliilor și stăreției, care sunt aproape finalizate, rămânând în construcție paraclisul ~i biserica. Este singurul asezamant monahal din aceasta zona. (Dupa revista ”Credinta strabuna”, nr. 6/2000) .
Alte informații:Mănăstire de maici.
Acces: Rutier: DN Alba-Iulia – Zlatna, în satul Patranjeni: ramifica (ie la stânga 1 km. CF: Zlatna
Știri despre biserică:

»  Alba Iulia: Simpozion de Artă Sacră la Mănăstirea Pătrângeni (2017-08-06)

 Închide 

Alba Iulia: Simpozion de Artă Sacră la Mănăstirea Pătrângeni

[2017-08-06]
de Andrei Pau

În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Buna Vestire de la Pătrângeni găzduiește lucrările celei de a XII-a ediții a Simpozionului Național de Artă Sacră.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova tineri cu potențial creativ deosebit, oferindu-le prin intermediul Școlii de Vară de la Mănăstirea Buna Vestire, o alternativă la sistemul de învățământ actual.
Ediția din anul acesta are ca temă Îngerul din albastru văzut de artiști. Tema propusă tinerilor artiști le oferă acestora șansa de a reprezenta pe pânză chipul angelic ce însoțește pe om pe drumul vieții, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Activitatea participanților la Școala de Vară va fi încununată de o expoziție care va conține cele mai bune lucrări ale artiștilor, expuse în muzeul mănăstirii.
În data de 4 august 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Buna Vestire. Cu acest prilej, ierarhul a adresat tinerilor participanți un cuvânt duhovnicesc despre importanța îngerului păzitor în viața noastră duhovnicească.
Este minunat să știm că în jurul nostru se află îngeri care ne poartă de grijă, ajutându-ne să ne îndeplinim rostul în această lume. Este frumos să-i iubim pe îngeri, să ne rugăm lor, să vorbim despre ei sau să îi zugrăvim. Îngerul este un ghid iscusit în această vale de lacrimi, în care ne însoțește cu iubire, de la naștere până în clipa morții, când va înălța sufletul nostru la ceruri, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Proiectul face parte din programul Centrului de Creație și Cercetare Continuă Sfântul Evanghelist Luca din cadrul secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5821, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  IPS Irineu: Hristos este singurul care dă sens vieții noastre. Departe de Acesta nu găsim decât zbucium și tristețe (2017-05-29)

 Închide 

IPS Irineu: Hristos este singurul care dă sens vieții noastre. Departe de Acesta nu găsim decât zbucium și tristețe

[2017-05-29]
de Andrei Pau

În Duminica a șaptea după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Buna Vestire de la Cheile Cibului.
În omilia rostită în data de 28 mai 2017, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța prezenței Mântuitorului Hristos în viața creștinului, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Hristos este singurul care dă sens vieții noastre. Departe de Hristos, nu găsim decât zbucium, tristețe și oboseală. Cu Hristos chiar în moarte găsim Învierea. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne spune răspicat: Dacă ați înviat împreună cu Hristos, căutați cele de sus, unde este Hristos, șezând de-a dreapta lui Dumnezeu, a spus Părintele Arhiepiscop.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe ierodiaconul Mihail, pe seama Mănăstirii Sfântul Mare Mucenic Pantelimon de la Oașa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6055, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  Mănăstirea Pătrângeni și-a sărbătorit hramul. IPS Irineu prezent la eveniment (2017-03-27)

 Închide 

Mănăstirea Pătrângeni și-a sărbătorit hramul. IPS Irineu prezent la eveniment

[2017-03-27]
de Andrei Pau

De praznicul Bunei Vestiri, Mănăstirea Pătrângeni și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal.
În cuvântul rostit în data de 25 martie 2017, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța Maicii Domnului în istoria mântuirii și în viața duhovnicească a creștinilor, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, domnul Gabriel Rustoiu, director al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a prezentat cartea Călător spre lumina sufletului românesc

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6536, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  IPS Irineu prezent în tabăra de la Mănăstirea Buna Vestire, jud. Alba (2016-08-10)

 Închide 

IPS Irineu prezent în tabăra de la Mănăstirea Buna Vestire, jud. Alba

[2016-08-10]
de Andrei Pau

tabara alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat luni, 08 august 2016, în mijlocul studenților și artiștilor plastici aflați în tabăra de la Mănăstirea Buna Vestire din localitatea Pătrângeni, protopopiatul Alba Iulia, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Albei Iulia.
În această perioadă, la Mănăstirea Buna Vestire se desfășoară cea de a XI-a ediție a taberei de pictură organizată de Centrul de Creație și Cercetare Continuă Sfântul Evanghelist Luca al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Departamentul Artă Sacră din Cluj-Napoca.
În data de 12 august 2016, lucrările participanților la tabără vor fi expuse în cadrul unui vernisaj care va avea ca temă Lacrimile Maicii Domnului pentru Europa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7518, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  Simpozion Național de Artă Sacră, la Mănăstirea Pătrângeni (2015-08-19)

 Închide 

Simpozion Național de Artă Sacră, la Mănăstirea Pătrângeni

[2015-08-19]
Centrul de Creație și Cercetare Continuă Sfântul Evanghelist Luca, al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj Napoca, a organizat în perioada 5-15 august Simpozionul Național de Artă Sacră cu tema „Puterea imaginii”, manifestare aflată la a X-a ediție. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Pătrângeni, județul Alba, informează "Ziarul Lumina".
Tema propusă, „Puterea imaginii”, readuce în atenție ideea că arta sacră, atât cea care se adresează mediului liturgic, cât și interpretările inspirate din Cuvântul biblic, indiferent de material, tehnică sau limbaj artistic, devin cu adevărat artă cu o singură condiție: să aibă puterea de a modela trăsăturile firii interioare a omului și a-i deschide, măcar pentru o clipă, un nou orizont, conform celor precizate de inițiatorul și coordonatorul acestui proiect, Marius Dan Ghenescu, directorul Centrului Creație și Cercetare Continu㠄Sfântul Evanghelist Luca” UBB, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Școala de vară este rodul parteneriatului dintre Centrul de creație și cercetare continu㠄Sfântul Evanghelist Luca” din Cluj Napoca și Mănăstirea Buna Vestire de la Pătrângeni, județul Alba.
„Artiștii de vocație, care au rămas în eternitate, au călătorit până au descoperit locul prielnic unde își puteau elibera spre viață trăirile interioare, iar apoi mergeau mai departe și, tot așa, la nesfârșit”, spus Marius Dan Ghenescu.
Astfel, „Mănăstirea <Buna-Vestire> din Pătrângeni a devenit un arhipelag unde am coborât ancora; ne-am așezat în această cetate spirituală pentru a construi prin culoare, amestecată cu sentimente curate, un filon de lumină ca reper estetic și spiritual pentru generația prezentă și viitoare. Evenimentul este unul inaugural și reprezintă un moment în care prezentăm o expunere selectivă a lucrărilor reprezentative, ce va constitui colecția viitorului Muzeu de Artă Sacră contemporană <Sfântul Evanghelist Luca>. Am considerat că este extrem de importantă fondarea unui Muzeu de Artă Sacră, cu un profil care încearcă să depășească stagnarea artei într-un tradiționalism ermetic prin deschiderea unei noi perspective a modului de a interpreta natura sacră, cu multiplele ei valențe”, a mai menționat organizatorul Simpozionului Național de Artă Sacră de la Mănăstirea Pătrângeni, Marius Dan Ghenescu.
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vizitat tabăra de pictură de la Mănăstirea „Buna Vestire”, Pătrângeni, în data de 13 august, prilej cu care a discutat cu participanții la acest eveniment. Vernisajul expoziței a avut loc pe data de 15 august, după Sfânta Liturghie, în incinta Mănăstirii „Buna-Vestire” din Pătrângeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9680, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  Tabără de pictură la mănăstirea Buna Vestire - Pătrângeni, jud. Alba (2015-08-12)

 Închide 

Tabără de pictură la mănăstirea Buna Vestire - Pătrângeni, jud. Alba

[2015-08-12]
La mănăstirea Buna Vestire de la Pătrângeni, jud. Alba Iulia, se desfășoară în aceste zile, ca în fiecare an, tabăra de pictură. Anul acesta este valorificată tema: Puterea imaginii – temă ce readuce în atenție ideea că arta sacră atât cea care se adresează mediului liturgic, cât și interpretările inspirate din Cuvântul biblic, devin cu adevărat artă! Școala de vară este rodul binecuvântat al parteneriatului dintre Centrul de creație și cercetare continu㠄Sfântul Evanghelist Luca” din Cluj Napoca și Mănăstirea Buna Vestire de la Pătrângeni, Județul Alba.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este dl profesor Ghenescu Marius Dan, Directorul Centrului de Creație și Cercetare Continu㠄Sfântul Evanghelist Luca” cel care a precizat pentru reintregirea.ro: ,,Centrul de Creație și Cercetare Continu㠄Sfântul Evanghelist Luca”, al Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, organizează în perioada 5-15 august 2015 Simpozionul Național de Artă Sacră cu tema „Puterea imaginii”, manifestare aflată la a X-a ediție. Tema propusă readuce în atenție ideea că arta sacră atât cea care se adresează mediului liturgic, cât și interpretările inspirate din Cuvântul biblic, indiferent de material, tehnică sau limbaj artistic devin cu adevărat Artă cu o singură condiție să aibă puterea de a modela trăsăturile firii interioare ale omului și a-i deschide măcar pentru o clipă un nou orizont”.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, va vizita tabăra de pictură de la Mănăstirea „Buna Vestire”, Pătrângeni, mâine, 13 august.
Vernisajul va avea loc pe data de 15 august 2015, după Sfânta Liturghie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9650, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  Școală de vară la Mănăstirea Pătrângeni (2013-08-09)

 Închide 

Școală de vară la Mănăstirea Pătrângeni

[2013-08-09]
Mănăstirea „Buna Vestire“ de la Pătrângeni, județul Alba, a găzduit o nouă ediție a Taberei Naționale de Artă Sacră, organizată de Centrul de Creație și Cercetare Continu㠓Sfântul Evanghelist Luca“al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mănăstirea „Buna Vestire“ din Pătrângeni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Ideea organizării acestei tabere s-a născut în urmă cu câțiva ani, când la Alba Iulia a avut loc vernisajul unei expoziții itinerante, intitulat㠄Altarul luminii“. Atunci, Mănăstirea Pătrângeni a fost aleasă ca spațiu de lucru și de expoziție. Lucrările realizate în decursul timpului în taberele de la Mănăstirea Pătrângeni se păstrează în muzeul mănăstirii și la un muzeu al Centrului de Creație și Cercetare Continu㠄Sfântul Evanghelist Luca“ al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
Proiectul este coordonat de asist. dr. Marius Ghenescu din cadrul departamentului de Artă Sacră, președinte al Centrului de Creație și Cercetare Continu㠄Sfântul Evanghelist Luca“.
Tematica pe care a propus-o în acest an Școala de vară este dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena, pusă sub semnul „Florii Împăratului“, o mărturie ce evocă momentul istoric când Sfânta Împărăteasă Elena a mers în Ierusalim cu scopul de a descoperi locul unde se afla Sfânta Cruce. Un rabin îi indică împărătesei, ca și reper, locul unde creștea busuioc, fapt adeverit, întrucât acolo a și găsit Sfânta Cruce. Astfel, busuiocul a fost numit de atunci „Floarea Împăratului“, devenind un simbol al creștinismului ortodox, conform celor precizate de asist. dr. Marius Ghenescu. „Și noi, artiștii, suntem într-o permanentă cercetare spre a redescoperi și a reînvia tradiția pictării sfintelor icoane, încercând să surprindem ceea ce depășește execuția tehnică, anume parfumul busuiocului. În jurul florii busuiocului sunt adunate toate florile paradisului terestru, natura, din care transpare icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus și a tuturor sfinților. Aceste două ferestre, natura și chipurile sfinților, adică peisajul și icoana, nu pot fi separate de către artistul iconograf, ci văzute ca o unitate ce exprimă frumusețea supremă a creației Domnului“, conform celor precizate de coordonatorul proiectului.
Școala de vară se axează pe două direcții principale: cea dintâi urmărește inițierea, formarea și perfecționarea viitorilor artiști preocupați de universul tainic al sacrului, iar cealaltă reprezintă educația spirituală, ca element fundamental în creșterea creatorilor. „În acest sens, și anul acesta am avut privilegiul de a ne îmbogății spiritual și cultural prin cuvintele de învățătură pline de expresivitate ale Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Modul clar și profund în care ne-a prezentat viața Sfântului Ioan Iacob Hozevitul ne-a redeschis ochii spre a vedea prin pictarea sfinților nu doar o imagine bine realizată artistic, ci un model viu de trăire cu care trebuie să ne contopim“, a arătat aist. dr. Marius Ghenescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12970, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49

»  Tabără de iconografie și pictură religioasă la Mănăstirea Pătrângeni din județul Alba (2010-08-11)

 Închide 

Tabără de iconografie și pictură religioasă la Mănăstirea Pătrângeni din județul Alba

[2010-08-11]

La Mănăstirea „Buna Vestire” din Pătrângeni, județul Alba se desfășoară cea de-a V-a ediție a Taberei de Iconografie și Pictură Religioasă, această manifestare oferind posibilitatea celor care participă de a admira, într-un cadru natural de o rară frumusețe, lucrările de artă sacră realizate de către participanți la tabără. Astăzi, 11 august 2010, de la ora 10.00 a avut loc vernisajul lucrărilor realizate de artiștii prezenți în tabără, la care a participat și ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Organizatorii acestei manifestări cultural – religioase sunt Centrul de Creație și Cercetare „Sfântul Luca” al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca și Mănăstirea „Buna Vestire” Pătrângeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14746, Ultimul acces: 2020-07-07 14:59:49


Nr. vizualizări:14903
Data ultimei vizualizări:2020-07-07 14:59:49
Data actualizare:2015-12-31 13:59:02
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2015-01-19)
Doamnea ajuta parinte Spiridon, sunt Susanica lui Baltes, as dori daca se poate un numar de telefon, am problema urgenta de discutat, multumesc.
Va las adresa de mail a fiicei mele.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:11
Fotografi:Marcel Munteanu: 6, Mihai Ven: 4, Wilhelm Scherz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-06-22
Contor: 1109

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 452

Biserica
Foto: Marcel Munteanu

Data: 2015-12-03
Contor: 268

Biserica
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 329

Biserica
Foto: Marcel Munteanu

Data: 2015-12-03
Contor: 238

Biserica
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 291

PAraclis
Foto: Marcel Munteanu

Data: 2015-12-03
Contor: 179

Paraclis
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 382

Chilii
Foto: Marcel Munteanu

Data: 2015-12-03
Contor: 230

Paraclis
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 324

Chilii
Foto: Marcel Munteanu

Data: 2011-06-19
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 90 IS
Contor: 392

Chilii
Foto: Marcel Munteanu