Lutca :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Luțca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Luțca
Comună:Sagna
Județ:Neamț
Cod poștal:617397
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaSagna.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Iulian Constantin Popa
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica din Luțca este construită în mijlocul satului pe locul vechii biserici din lemn având același Hram, „Sfinții Voievozi”. Construcția a început în 1910 și s-a încheiat în 1922. A fost construită după planul întocmit de inginerul Nicolae Gropnic, iar arhitect a fost Constantin Spirul din Roman. Zidurile sunt din cărămida pe temelie din beton. Este în formă de cruce și e prevăzută cu firide de jur împrejur. Are Altarul și două abside semicirculare în interior și semipoligonale în exterior. Coama acoperișului se încheia cu o Cruce din fier (acum exista două Cruci) . Acoperișul turnului clopotniț㠖 un coif piramidal, în vârf cu o Cruce din fier. (S-a păstrat acoperișul original al turlei) .
Au existat inițial trei clopote. Unul are următoarea inscripție: „Iconomul Ioan Stupcanul, preot în Sasca, jud. Suceava, anul 1880”. Clopotul mic, fără inscripție, pare a fi donat de același preot, Ioan Stupcanul. Al treilea clopot a fost refăcut în 1951 de Vasile Șoltuz din comuna N. Bălcescu.
Cheltuielile pentru construcția bisericii au fost suportate în mare parte de locuitorii satului. Către sfârșit nemaiexistând fonduri, s-a solicita ajutorul Ministerului Cultelor care a făcut o donație de 10. 000 lei. O donație de 2. ooo lei a făcut și Ieronim Stupcanu din București, probabil fiul preotului Ioan Stupcanul.
Sfințirea s-a făcut în ziua de 29 iunie stil vechi, 1922, de Episcopul Romanului, D. D. Teodosie.
Catapeteasma este din lemn de stejar și tei și a fost construită de meșterul Ioan Mancaș din Roman în 1920. Bolțile interioare au fost pictate în ulei în stil neobizantin, ca și icoanele catapetesmei, de pictorii Ioan C. Nițescu și Ioan C. Catrinoiu din Pucioasa (1920) . Cealaltă parte a interiorului a fost zugrăvită de Grigore Bordea din Roman (1920) .
În 1961 biserica a fost restaurată de către Gheorghe Otcuparu din Roman.
În 1990 biserica a fost reparată și consolidată cu centuri de beton armat și cu piloni de susținere la exterior, încărcată cu praf de piatră. S-a shimbat acoperișul din țiglă roșie, punându-se tablă zincată, paroh fiind preotul Iancu Gh. Liviu.
Nr. vizualizări:4420
Data ultimei vizualizări:2025-03-26 23:54:26
Data ultimei actualizări:2016-05-13 13:19:39
Data încărcării pe sit:2006-06-08 07:04:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0