Schitu Hadambului :: Manastirea Hadambu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Hadâmbu
Schitu Hadâmbului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Schitu Hadâmbului
Comună:Mironeasa
Județ:Iași
Cod poștal:707301
Persoană de contact :Arhim. Nicodim Gheorghiță
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastireahadambu.ro
hadambu.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:MANASTIREA HADAMBU de calugari, 10 vietuitori, reinfiintata in 1991, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie) ; com: Mogosesti, jud. Iasi, 30 km SV de Iasi; complex monastic fortificat, defensiv, construit in 1659 de postelnicul Iani Hadambu; biserica, de proportii reduse, consolidata din piatra bruta, peretii cu chenare gotice; reparata si pictata din 1991.
Alte informații:Biserica veche, de mici dimensiuni, este înconjurată de ziduri având la colțuri turnuri circulare, specifice fortificațiilor.
Departe de grija pe care i-o acorda primul ei ctitor, sfântul locaș de la Hadâmbu va trece prin grele încercări, mai ales după închiderea silită a mănăstirii în 1960.
în anul 1990. după întemeierea noii obști de călugări, mănăstirea Hadâmbu a reînviat. S-au efectuat lucrări de reparații și restaurare a zidurilor vechiului locaș și s-a început construirea unei noi biserici, de mari dimensiuni. în afara zidurilor de incintă. Pelerini de pretutindeni vin la Hadâmbu pentru a se închina la icoana Maicii Domnului, considerată izvorâtoare de mir și făcătoare de minuni.
Cod Monument:IS-II-a-A-04242
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Bucuria Crăciunului la Mănăstirea Hadâmbu (2013-12-28)

 Închide 

Bucuria Crăciunului la Mănăstirea Hadâmbu

[2013-12-28]
Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost timp de câteva ceasuri loc de întâlnire pentru 1000 de copii din comuna Mironeasa, județul Iași. Aceștia l-au așteptat pe Moș Crăciun, care le-a oferit câte un dar din partea obștii monahale păstorită de arhimandritul Nicodim Gheorghiță, potrivit mmb.ro.
Copiii din satele comunei Mironeasa și din localitatea Hadâmbu, județul Iași, au primit și în acest an cadouri consistente din partea lui Moș Crăciun. Așa cum este tradiția din ultimii 23 de ani, Moșul i-a așteptat în fața arhondaricului Mănăstirii Hadâmbu, alături de părintele stareț Nicodim Gheorghiță și de obștea așezării monahale. O parte din ei au cântat câteva colinde românești, care au fost ascultate de gazde și de cei prezenți. Așezați în cete, mulți dintre ei însoțiți de părinți, micuții au vorbit cu Moș Crăciun și au așteptat cu nerăbdare să primească daruri. Pentru a se întâlni cu moșul, copiii s-au urcat în căruțe trase de cai sau au mers pe jos câțiva kilometri. Satele din comuna Mironeasa sunt unele din cele mai sărace din județul Iași, astfel că îmbrăcămintea, dulciurile și celelalte cadouri oferite de Mănăstirea Hadâmbu sunt singurele daruri pe care copilașii le-ar fi putut primi în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Acesta este și motivul pentru care părintele stareț Nicodim Gheorghiță s-a gândit să ofere o bucurie cu sprijinul fiilor duhovnicești și al celor ce au dragoste față de Dumnezeu, față de Biserică și față de Maica Domnului, care ocrotește de peste trei secole și jumătate așezarea monahală de la Hadâmbu. De mai multe ori pe an, acești copii vin să ia masa aici, oferită prin dragostea obștii și a celor ce sunt mâinile prelungite ale lui Dumnezeu Cel milostiv și îndurător.
"Să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului"
Înainte de oferirea darurilor, arhimandritul Nicodim Gheorghiță a îndemnat micuții la rugăciune și la ascultare față de părinți și de învățători. "Bunul Dumnezeu ne-a ajutat prin bunii credincioși evlavioși ca să vă oferim o bucurie cu prilejul Nașterii Mântuitorului Hristos. Să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului ca să ne ajute ca an de an să vă aducem bucurie în suflet și în inimă. Să fiți ascultători și supuși părinților voștri și învățătorilor voștri. Să nu uitați de biserică și să fiți aproape de ea. Să ascultați de profesorii de Religie. Prin ascultarea de Dumnezeu și de cei care vă educă, darul Celui Preaînalt se va revărsa asupra voastră. Să vă rugați dimineața și seara. Mănăstirea noastră v-a oferit în fiecare an câte un dar în preajma Crăciunului. Să vă rugați pentru noi ca să avem sănătate și putere pentru a vă ajuta în continuare", a spus starețul Mănăstirii Hadâmbu. Rând pe rând, cei 1000 de copii s-au îndreptat spre poarta așezării monahale, unde au primit mult așteptatul cadou de la Moș Crăciun. "Primirea cadoului de la Moș Crăciun este bucuria copiilor mei. De câteva zile, au început să-mi aducă aminte că trebuie să venim la Mănăstirea Hadâmbu ca să primească un cadou de la Moș Crăciun", a mărturisit Sorin Parfene din Urșița-Mironeasa. "Am primit dulciuri de Moș Crăciun care a venit la Mănăstirea Hadâmbu. Nu cred că moșul ar fi venit acasă la noi pentru că părinții nu au avut de unde să cumpere un brad. În seara asta voi merge la colindat pentru a vesti Nașterea Domnului", a spus Ștefan din localitatea Mironeasa. Bucuria copiilor care au primit daruri de la Moș Crăciun nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Important este ca ei să înțeleagă că Dumnezeu și Biserica lui Hristos sunt izvorul bucuriei și al darurilor. Cu siguranță, micuții vor ține minte multă vreme de acum încolo că Moș Crăciun a venit la Hadâmbu pentru a le oferi o fărâmă din sărbătoarea Crăciunului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10521, Ultimul acces: 2018-12-15 00:54:21

»  Slujire arhierească la Mănăstirea Hadâmbu (2013-09-16)

 Închide 

Slujire arhierească la Mănăstirea Hadâmbu

[2013-09-16]
Mănăstirea Hadâmbu aflată în comuna Mironeasa, județul Iași, a fost, timp de o zi, loc de pelerinaj pentru pelerinii din toată țara. Oamenii au participat pe 14 septembrie 2013 la procesiunea „Dumul Crucii“, după ce au asistat la slujba arhierească.
Ziua Înălțării Sfintei Cruci a fost sărbătorită în mod deosebit la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Deși se află sub ocrotirea Maicii Domnului, așezarea monahală a cinstit pe 14 septembrie 2013 Sfânta Cruce, în prezența a mii de pelerini. Aceasta deoarece pe drumul care duce spre mănăstire au fost înălțate 14 troițe, care amitesc de urcușul Mântuitorului Hristos către Golgota. În amintirea acelui moment, arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, sprijinit de fiii duhovnicești, a ridicat cele 14 troițe. Programul liturgic dedicat sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci a început vineri, 13 septembrie 2013, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat sute de credincioși, potrivit Ziarul Lumina. Cu acest prilej, a fost scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La miezul nopții a fost slujită Utrenia. În dimineața zilei de 14 septembrie, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de var㠄Izvorul Tămăduirii“. A urmat procesiunea „Drumul Crucii“, de-a lungul celor 14 troițe, iar la final a fost sfințit monumentul „Maica Domnului - Ocrotitoarea României“, aflat în parcarea mănăstirii. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci. De asemenea, ierarhul a făcut referire la procesiunea „Drumul Crucii“ și la importanța acesteia pentru pelerinii care vin să se roage la Mănăstirea Hadâmbu. După cum ne-a relatat diac. Bogdan Andrei Mocanu, la evenimentele religioase de la Hadâmbu au participat peste 2.000 de pelerini.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10810, Ultimul acces: 2018-12-15 00:54:21

»  Hramul Mănăstirii Hadâmbu (2013-09-10)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Hadâmbu

[2013-09-10]
Mănăstirea Hadâmbu din Iași, renăscută în ultimii 15 ani din propriile sale vestigii, după o istorie zbuciumată, a adunat la hramul din acest an mii de credincioși, veniți atât din capitala Moldovei, cât și din Bucovina, locul de obârșie al părintelui stareț Nicodim Gheorghiță. Bucuria duhovnicească a obștii monahale ieșene și a credincioșilor prezenți a fost cu atât mai intensă, cu cât la marea sărbătoare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi și a sfințit noul foișor-trapeză al mănăstirii, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Programul oficierii slujbelor dedicate hramului la Mănăstirea Hadâmbu a debutat sâmbătă, 7 septembrie, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserică în procesiune și depusă într-un baldachin, spre închinarea credincioșilor. La ceas de seară, a urmat slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, Taina Sfântului Maslu și slujba Utreniei.
Duminică, 8 septembrie, în ziua marelui praznic al Nașterii Domnului, slujba sărbătorii hramului Mănăstirii Hadâmbu a început cu citirea Canoanelor și a Acatistului Nașterii Maicii Domnului. A urmat apoi primirea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, în sunet de clopote și de bucium, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei fiind așteptat la poarta așezării monahale de soborul slujitor, dar și de un grup de tineri și tinere îmbrăcați în tradiționalul costum popular bucovinean.
Sfânta Liturghie arhierească a avut loc în altarul de vară al mănăstirii, iar din soborul slujitor au făcut parte, pe lângă protos. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași și exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de mai mulți stareți din Arhiepiscopia Iașilor, precum și preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
„Ne arată sărbătoarea de astăzi că rolul femeii și al bărbatului este acela de a înființa o familie la momentul rânduit“
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale măritului praznic: „Sfântul Maxim Mărturisitorul amintea în operele sale că omul creștin trebuie să fie după chipul Maicii Domnului, adică fecioară care să-L primească pe Domnul Hristos în interiorul inimii sale, și mamă, pentru a-L naște din această inimă lumii prin propovăduire, ca și alții să-L întâlnească, să-L cunoască și să-L găzduiască în adâncimea cugetului lor pe Domnul Hristos. Pe de altă parte, Sfântul Apostol Pavel, în una din scrierile sale, spune că noi, creștinii, suntem frații mai mici ai Domnului Hristos, pentru că El, coborând pe pământ, a luat același trup pe care îl purtăm și noi, din Sfânta Fecioară Maria, prin adumbrirea Sfântului Duh. Mântuitorul Hristos a devenit astfel Fratele nostru mai mare, care ne deschide calea spre înălțimea împărăției cerurilor. Pentru ca omul să devină mamă, frate și soră în relație cu Domnul Hristos, trebuie în primul rând să o avem în fața noastră pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Maica Domnului a fost cea mai fericită ființă de pe pământ, după cum ea însuși s-a numit, și cea mai întreagă împlinire întru ascultare a cuvântului lui Dumnezeu. Nu putem vorbi în mod deplin de nașterea Maicii Domnului, dacă nu urmărim ceea ce se va întâmpla apoi în viața pământeană a Maicii Domnului, căci cinstim această naștere, rod al binecuvântării lui Dumnezeu și al rugăciunii Sfinților săi părinți Ioachim și Ana, fiindcă ea pregătește ceea ce avea să se întâmple în peștera din Betleem, când Domnul Hristos S-a născut dintr-însa prin puterea Duhului Sfânt. De aceea, mesajul Bisericii astăzi îl vedem dublu: pe de o parte, cel legat de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, iar pe de altă parte, cel legat de Nașterea Mântuitorului nostru. Un alt mesaj al sărbătorii de astăzi este înălțarea familiei la rangul ei rânduit de Dumnezeu, care l-a făcut pe Adam, iar din coasta lui, pe Eva, spunându-le celor doi «Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul. Sfinții Părinți Ioachim și Ana nu aveau o durere mai mare decât aceea că nu puteau să nască prunci, ca mulți părinți din păcate, iar în momentul în care Sfânta Ana a rămas însărcinată, nici o altă bucurie pe care ea a trăit-o de-a lungul vieții n-a fost echivalată în adâncime, în cuprindere și în putere precum aceasta. Ne arată sărbătoarea de astăzi, Nașterea Sfintei Fecioare, că rolul femeii și al bărbatului este acela de a înființa o familie la momentul rânduit, să fie împreună un singur trup și un singur suflet, să zămislească prunci și să-i crească în mila Domnului. Cu atât mai mult acest lucru trebuie evidențiat astăzi, când nașterea de prunci devine tot mai rară, când tinerii încearcă să amâne cât mai târziu căsătoria lor în fața sfântului altar, neștiind că adevărata carieră în viața unei femei este aceea de a fi soția bărbatului său și mama copiilor lui, iar a unui bărbat, de a-și iubi și a avea grijă de familia sa“.
Rugăciuni pentru pace
În cadrul slujbei de duminică de la Mănăstirea Hadâmbu s-au rostit, după citirea Sfintei Evanghelii, către sfârșitul ecteniei întreite, rugăciunile din Liturghier „pentru înmulțirea dragostei și dezrădăcinarea urii și a toată răutatea“. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul rostit, a făcut apel la rugăciune pentru pace în zonele în care astăzi există pericolul izbucnirii de conflicte militare, în special în Siria, Egipt și alte zone ale Orientului Mijlociu, unde mulți creștini sunt victime ale prigoanei și violenței.
La final slujbei, starețul Nicodim Gheorghiță a mulțumit tuturor celor prezenți, enumerând și câteva dintre lucrurile realizate la mănăstirea pe care o păstorește: „De la ultima slujire a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan la Mănăstirea Hadâmbu, obștea acestei așezări monahale a încercat să împlinească în mod armonios cele ale Martei cu cele ale Mariei, astfel încât între viața duhovnicească și cea administrativ-gospodărească să existe o complementaritate despre care ne învață Însuși Mântuitorul: «Pe acestea trebuie să le faceți, și pe acelea să nu le lăsați». În ultima perioadă, la mănăstirea noastră, pe plan administrativ s-au împlinit mai multe lucrări: pictura agheazmatarului cu hramul Izvorul Tămăduirii, sfințit în Vinerea din Săptămâna Luminată, cele 14 troițe ce alcătuiesc «Drumul Crucii», înșiruite de la baza Dealului Mare și până în vârful acestuia, brutăria «Sfinții Împărați Constantin și Elena», foișorul-trapeză «Sf. Marcu Evanghelistul» și monumentul „Pelerinul Maica Domnului, ocrotitoarea României“, așezat în parcarea mănăstirii și care urmează să fie sfințit în data de 14 septembrie“.
La final, IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de soborul slujitor, a sfințit foișorul-trapeză din incinta Mănăstirii Hadâmbu, ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10847, Ultimul acces: 2018-12-15 00:54:21

»  Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu, județul Iași (2010-09-06)

 Închide 

Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu, județul Iași

[2010-09-06]

Sute de credincioși participă au participat astăzi, 6 septembrie, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, la procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ceremonia are loc în fiecare an, cu două-trei zile înainte de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, hramul așezământului monahal. Icoana a fost scoasă în afara bisericii și a fost purtată în jurul lăcașului de cult, după care a fost așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat în incinta mănăstirii.
Mai multe informații cu privire la programul liturgic din zilele următoare a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu: „În ajunul sărbătorii ‘Nașterea Maicii Domnului’ va fi oficiată Sfânta Liturghie dimineața, iar seara Slujba Privegherii și Litia, după care Sfântul Maslu. La miezul nopții se va oficia Miezonoptica și Slujba Utreniei. În ziua prăznuirii Nașterii Maicii Domnului se va oficia Sfânta Liturghie de către un sobor de slujitori”.
Părintele stareț Nicodim Gheorghiță a mai spus că miercuri, 8 septembrie, la slujba hramului Mănăstirii Hadâmbu este așteptat să participe și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 16145, Ultimul acces: 2018-12-15 00:54:21

»  Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu, jud. Iași (2010-09-03)

 Închide 

Procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu, jud. Iași

[2010-09-03]

La Mănăstirea Hadâmbu va fi scoasă în procesiune luni, 6 septembrie, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ea va fi așezată într-un baldachin special amenajat în curtea sfântului locaș. Această ceremonie are loc în fiecare an cu două-trei zile înainte de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.
Mai multe detalii legate de acest eveniment a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu: „După tradiția locului, de câțiva ani de când s-a format această tradiție, începând de pe de data de 6 septembrie sfânta icoană este scoasă în procesiune și este înconjurată biserica monument, după care sfânta icoană este depusă în baldachinul din partea dreaptă a bisericii vechi. După aceea, se săvârșește rânduiala obișnuită, iar în ajunul sărbătorii ‘Nașterea Maicii Domnului’ se oficiază Sfânta Liturghie dimineața, apoi seara Sfântul Maslu. În ziua prăznuirii se va oficia Sfânta Liturghie de un sobor de preoți”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15648, Ultimul acces: 2018-12-15 00:54:21


Nr. vizualizări:18677
Data ultimei vizualizări:2018-12-15 12:01:35
Data actualizare:2018-03-20 14:32:54
Data încărcării:2006-03-21 04:22:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:118

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 146

Cele 2 biserici
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2012-07-03
Contor: 120

Biserica veche
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 29

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-11
Aparat: Apple iPhone
Contor: 15

Biserica veche
Foto: BigY

Data: 2018-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Biserica veche
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 21

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 12

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 27

Biserica Veche
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 18

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 15

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 32

Pe sub boltă
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 18

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 12

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 18

Biserica Veche
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8