Schitu Hadambului :: Manastirea Hadambu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Hadâmbu
Schitu Hadâmbului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Schitu Hadâmbului
Comună:Mironeasa
Județ:Iași
Cod poștal:707301
Persoană de contact :Arhim. Nicodim Gheorghiță
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastireahadambu.ro
hadambu.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:MANASTIREA HADAMBU de calugari, 10 vietuitori, reinfiintata in 1991, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie) ; com: Mogosesti, jud. Iasi, 30 km SV de Iasi; complex monastic fortificat, defensiv, construit in 1659 de postelnicul Iani Hadambu; biserica, de proportii reduse, consolidata din piatra bruta, peretii cu chenare gotice; reparata si pictata din 1991.
Alte informații:Biserica veche, de mici dimensiuni, este înconjurată de ziduri având la colțuri turnuri circulare, specifice fortificațiilor.
Departe de grija pe care i-o acorda primul ei ctitor, sfântul locaș de la Hadâmbu va trece prin grele încercări, mai ales după închiderea silită a mănăstirii în 1960.
în anul 1990. după întemeierea noii obști de călugări, mănăstirea Hadâmbu a reînviat. S-au efectuat lucrări de reparații și restaurare a zidurilor vechiului locaș și s-a început construirea unei noi biserici, de mari dimensiuni. în afara zidurilor de incintă. Pelerini de pretutindeni vin la Hadâmbu pentru a se închina la icoana Maicii Domnului, considerată izvorâtoare de mir și făcătoare de minuni.
Cod Monument:IS-II-a-A-04242
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Nașterea și creșterea de prunci reprezintă cariera cea mai aleasă pentru o mam㠖 Mitropolitul Teofan (2018-09-10)

 Închide 

Nașterea și creșterea de prunci reprezintă cariera cea mai aleasă pentru o mam㠖 Mitropolitul Teofan

[2018-09-10]
de Gheorghe Anghel

Pornind de la exemplul Maicii Domnului, pe care a numit-o „chip al maternității desăvârșite”, Mitropolitul Teofan a spus duminică despre vocația femeii de a fi mamă c㠄nașterea și creșterea de prunci reprezintă cariera cea mai aleasă”.
„Slujirea fundamentală a femeii”, a evidențiat ierarhul „este nașterea și creșterea de prunci”.
Cuvintele au fost rostite în omilia de la hramul mănăstirii Hadâmbu prilejuit de sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie.
Totodată, în cadrul Liturghiei oficiate în altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfinția Sa a enumerat argumentele preacinstirii Maicii Domnului:
„O cinstim pe Maica Domnului pentru că Ea este chip al ascultării desăvârșite, al smereniei desăvârșite și al maternității desăvârșite”, a spus ierarhul.
O cinstim, așadar, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru că ea este ocrotitoarea tuturor creștinilor.
Din soborul slujitor au făcut parte: părintele Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, stareți și preoți din Arhiepiscopia Iașilor, informează doxologia.ro
În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vizitat Așezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Mănăstirii Hadâmbu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 396, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  PS Calinic Botoșăneanul va sluji la hramul bisericii vechi a Mănăstirii Hadâbmu (2017-09-06)

 Închide 

PS Calinic Botoșăneanul va sluji la hramul bisericii vechi a Mănăstirii Hadâbmu

[2017-09-06]
de Sorin Ionițe

Biserica veche a Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași își va serba vineri hramul: Nașterea Maicii Domnului. Cu acest prilej, la așezământul monahal va sluji PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Programul dedicat acestei sărbători va începe joi, 7 septembrie 2017, conform doxologia.ro. Privegherea din ajunul hramului va cuprinde:
ora 18:00: slujba Vecerniei Mari unită cu Litia;
ora 19:00: procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu;
ora 21:00: Taina Sfântului Maslu;
ora 24:00: slujba Utreniei.
În ziua Nașterii Maicii Domnului, programul liturgic va începe cu primirea PS Calinic la ora 08:45, după care va urma:
ora 09:00: Ierarhul va oficia Sfânta Liturghie;
ora 12:00: toți pelerinii vor fi invitați la agapa frățească;
ora 19:00: icoana Maicii Domnului va fi reașezată în biserica-monument a așezământului monahal.
Aflată la aproximativ 30 km de municipiul Iași, Mănăstirea care s-a numit Hadâmbu, după numele ctitorului ei – boierul grec Iani Hadâmbul (1659) – este un complex monastic fortificat, defensiv, construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.
Biserica veche și zidurile sunt construite din piatră de carieră sub forma unei fortărețe, datorită acelor vremuri vitrege când năvăleau turcii și tătarii, prădând mănăstirile.
Începând cu anul 1990, noul stareț al Mănăstirii, Protos. Nicodim Gheorghiță, s-a ocupat de construirea unui corp de chilii și de alte îmbunătățiri gospodărești. A fost construită o nouă biserică de mari dimensiuni cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, în stil tradițional ștefanian. Aceasta a fost sfințită în 8 septembrie 2008.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2150, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Mănăstirea Hadâmbu a primit un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob (2017-08-03)

 Închide 

Mănăstirea Hadâmbu a primit un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob

[2017-08-03]
de Sorin Ionițe

Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul au fost aduse marți, 1 august 2017, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași.
Racla cu moaștele sfântului român a fost întâmpinată de arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul așezământului monahal, împreună cu obștea mănăstirii și cu numeroși credincioși, notează doxologia.ro.
Sfintele moaște au fost așezate în Biserica Nașterea Maicii Domnului, alături de icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu și de racla Sfântului Mucenic Alexandru Romanul.
Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț sărbătorit pentru prima dată în Patriarhia Ierusalimului
În continuare, a fost oficiată o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra tuturor celor ce au prilejuit acest moment de sărbătoare.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhim. Nicodim Gheorghiță și-a exprimat bucuria de a-l primi pe Sfântul Ioan în așezământul păstorit.
Pentru mănăstirea noastră este o mare binecuvântare să primim de la Hozeva un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob. De fiecare dată când am ajuns la racla Sfântului Ioan Iacob din Israel, ne-am rugat așa: «Sfinte Ioane, te rugăm să te întorci acasă!».
Iată că sfântul a ales să ajungă și la Hadâmbu, acest loc fiind al doilea din țara noastră unde se află un fragment din sfintele sale moaște. În semn de prețuire față de evlavia pe care o avem față de Sfântul Ioan Iacob, vom așeza sfintele sale moaște într-o frumoasă raclă donată cu acest prilej, a menționat precizat Arhim. Nicodim Gheorghiță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1782, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Mănăstirea Hadâmbu a primit un fragment din moaștele Sfântului Alexandru Romanul (2017-07-06)

 Închide 

Mănăstirea Hadâmbu a primit un fragment din moaștele Sfântului Alexandru Romanul

[2017-07-06]
de Sorin Ionițe

În semn de recunoștință pentru pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de anul trecut, Parohia Ortodoxă Română Montecatini Terme, Italia, a oferit în dar Mănăstirii Hadâmbu un fragment din moaștele Sfântului Alexandru Romanul.
Moaștele au fost aduse ieri în așezământul monahal din județul Iași, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, notează doxologia.ro.
Racla cu moaștele Sfântului Mucenic Alexandru Romanul, pomenit de Biserica Ortodoxă în 13 mai, a fost oferită Mănăstirii Hadâmbu în 5 iulie 2017 de părintele Matei Tulan, parohul de la Montecatini Terme fiind însoțită de un act oficial.
După pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de anul trecut din parohia noastră, am dorit să oferim un dar Mănăstirii Hadâmbu și părintelui stareț Nicodim Gheorghiță. Astfel, am cerut binecuvântare din partea PS Siluan pentru a oferi un fragment din moaștele Sfântului Alexandru Romanul, aflate în biserica parohiei noastre, a spus Pr. Matei Tulan.
Anul trecut, în cadrul pelerinajului, în parohia noastră s-au petrecut multe minuni, o parte dintre acestea fiind consemnate într-o broșură tipărită de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Eparhiei Iașilor, a menționat parohul de la Montecarini Terme.
Fragmentul din moaștele Sfântului Alexandru va fi așezat spre cinstire în Paraclisul Sfântul Nicolae de la demisolul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului a așezării monahale.
Priveghere și procesiune în cinstea Maicii Domnului la Montecatini Terme
În Biserica Ortodoxă Sfânta Mucență Pelaghia – Montecatini Terme a fost oficiată joi, 27 octombrie 2016, Slujba Privegherii în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Aceasta a fost rânduită cu prilejul pelerinajului icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, adusă de…

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1839, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a ajuns la Montecatini Terme (2016-10-26)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a ajuns la Montecatini Terme

[2016-10-26]
de Iulian Dumitrascu

icoana-maicii-domnului-de-la-hadambu-a-ajuns-la-montecatini-terme
La Biserica Sfânta Muceniță Pelaghia – Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a ajuns marți, 25 octombrie 2016, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Părinte Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, prin dragostea arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu.
Delegația care a însoțit icoana a fost condusă de protosinghelul Iorest Goraș, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, din ea făcând parte și domnul Andrei Rusu, directorul executiv al Fundației Umanitare Omenia – Valea Adâncă, județul Iași.
După ce a parcurs 1.800 de kilometri, icoana Maicii Domnului a ajuns la Montecatini Terme în Biserica Sfânta Muceniță Pelaghia. Părintele paroh Matei Tulan, alături de părintele Nicolae Tverdostup de la Parohia Romanovca – Mitropolia Basarabiei, invitat la acest eveniment, au purtat în mâni Sfânta Icoană spre interiorul locașului.
În continuare, s-a oficiat Slujba Acatistului Icoanei Făcătoarei de Minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu, timp în care credincioșii au ținut în mâini lumânări aprinse. Părintele paroh Matei Tulan a mulțumit la final Înaltpreasfințitului Teofan și Preasfințitului Siluan pentru că au binecuvântat ca icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu să poposească la Montecatini Terme. Oamenii s-au închinat la Sfânta Icoană cu evavie și credință și au mărturisit bucuria de a participa la acest eveniment istoric.
În dimineața zilei de 26 octombrie 2016, în biserica ortodoxă din Montecatini Terme se va oficia Sfânta Liturghie de la ora 10:00, iar de la ora 12:00 va fi vernisată expoziția de fotografie Pelerin la Hadâmbu. Aceasta este organizată de Clubul Fotografilor Iași, cu prilejul pelerinajului icoanei făcătoare de minuni de la Hadâmbu 25 octombrie 2016 – 1 noiembrie 2016.
Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a ieșit pentru prima dată din țară. În același, timp, este cel mai lung pelerinaj din cele 88 realizate până în prezent al Sfintei Icoane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2765, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Pelerinaj cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în Italia (2016-10-23)

 Închide 

Pelerinaj cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, în Italia

[2016-10-23]
de Iulian Dumitrascu

pelerinaj-cu-icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-de-la-manastirea-hadambu-in-italia
În perioada 25 octombrie 2016 – 1 noiembrie 2016, în Parohia Ortodoxă Sfânta Muceniță Pelaghia – Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, va fi organizat un pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, județul Iași.
Pelerinajul se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, prin dragostea arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu.
Delegația de la Mănăstirea Hadâmbu va ajunge în Parohia Ortodoxă Română Sfânta Muceniță Pelaghia din Via Volturno Nr. 26 – Montecatini Terme în data de 25 octombrie 2016, la ora 18:00. După întâmpinarea Sfintei Icoane, se va oficia Slujba Acatistului Maicii Domnului de soborul de preoți. Pe toată perioada pelerinajului, Biserica Sfânta Pelaghia va fi deschisă între orele 8:00 și 22:00.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu va merge pentru prima dată în pelerinaj în afara granițelor țării. Ea este cunoscută în întreaga lume pentru minunile pe care le săvârșește în viața celor ce se roagă cu credință Maicii Domnului și Mântuitorului Hristos. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost pictată de preotul Octavian Zmău în anul 1937. Este din lemn, fiind restaurată din cauza degradării. De asemenea, este ferecată în argint de către meșterul Ion Contfas. Cele doua coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre prețioase, rubine, safire și smaralde.
Programul pelerinajului
Marți, 25 octombrie 2016
Ora 18:00 – Întâmpinarea Sfintei Icoane
Ora 18:15 – Slujba Acatistului
Miercuri, 26 octombrie 2016
Ora 8:00 – Ceasurile
Ora 9:00 – Slujba Acatistului Sfântului Dimitrie
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 12:00 – Vernisajul expoziției de fotografie Pelerin la Hadâmbu, organizată de Clubul Fotografilor Iași
Ora 13:00 – Slujba Acatistului
Ora 18:30 – Agheasma mică
Ora 19:00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 21:00 – Paraclisul Maicii Domnului
Joi, 27 octombrie
Ora 8:00 – Utrenia
Ora 9:00 – Acatistul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 13:00 – Slujba Acatistului
Ora 15:00 – Agheasma mică
Ora 15:30 – Taina Sfântului Maslu
Ora 18:00 – Priveghere în cinstea Maicii Domnului (a Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului)
Ora 20:30 – Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu
Vineri, 28 octombrie
Ora 8:30 – Ceasurile, Utrenia
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 13:00 – Slujba Acatistului
Ora 19:00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 21:00 – Slujba Paraclisului Maicii Domnului
Sâmbătă, 29 octombrie
Ora 8:30 – Ceasurile, Utrenia
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 12:00 – Slujba Parastasului
Ora 19:00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 21:00 – Slujba Paraclisului Maicii Domnului
Duminică, 30 octombrie
Ora 8:00 – Ceasurile, Utrenia
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie
Ora 12:00 – Sfințirea Troiței – Monument
Ora 19:00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 21:00 – Slujba Paraclisului Maicii Domnului
Luni, 31 octombrie
Ora 10:00 – Slujba Acatistului
Ora 19:00 – Slujba Paraclisului
Marți, 1 noiembrie
Ora 12:00 – Plecarea delegației spre România
Biserica va fi deschisă în fiecare zi de la 8:00 la 22:00.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2730, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Rugăciune și jertfă pe „Drumul Crucii”, la Hadâmbu (jud. Iași) (2016-09-16)

 Închide 

Rugăciune și jertfă pe „Drumul Crucii”, la Hadâmbu (jud. Iași)

[2016-09-16]
de Iulian Dumitrascu

procesiune_hadambu
La Mănăstirea Hadâmbu, comuna Mironeasa, județul Iași, a avut loc miercuri, 14 septembrie 2016, Procesiunea Drumul Crucii, informează doxologia.ro
Aceasta s-a desfășurat după Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul de vară al așezării monahale de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Peste 2.000 de credincioși au participat la pelerinajul desfășurat în dreptul celor 14 troițe ce pornesc de la Poarta Bucuria Crucii.
Cei doi ierarhi au fost înconjurați de un sobor numeros de preoți și de oamenii credincioși și evlavioși, care au urcat Dealul Hadâmbului, locul unde se află una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Calinic a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătatea celor prezenți. A urmat Procesiunea Drumul Crucii prin dreptul celor 14 troițe, așezate de la baza dealului mănăstirii până în vârful acestei Golgote a Moldovei. În timpul acesteia s-au citit texte biblice și s-au rostit ectenii pentru poporul dreptcredincios de pretutindeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2849, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  IPS Teofan: Viața noastră este chemată să se hrănească din taina smereniei și a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (2016-09-09)

 Închide 

IPS Teofan: Viața noastră este chemată să se hrănească din taina smereniei și a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

[2016-09-09]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie 2016, slujba sărbătorii hramului Mănăstirii Hadâmbu a început cu citirea Canoanelor și a Acatistului Nașterii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în altarul de vară al mănăstirii, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul doxologia.ro.
Din soborul slujitor au făcut parte, pe lângă părintele Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași și exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de mai mulți stareți și preoți din Arhiepiscopia Iașilor, precum și preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Credincioșii prezenți s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din biserică în procesiune și depusă într-un baldachin special amenajat.
Viața noastră, a creștinilor, este chemată să se hrănească din taina smereniei și a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Nașterii Maicii Domnului:
Viața noastră, a creștinilor, este chemată să se hrănească din taina smereniei și a ascultării Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cum putem împlini acest lucru? În primul rând, trebuie să devenim sălaș al lui Dumnezeu, așa cum Maica Domnului a primit în pântecele Ei pe Dumnezeul cel Adevărat – Iisus Hristos. În al doilea rând, așa cum Maica Domnului L-a născut lumii pe Mântuitorul, așa suntem chemați să facem și noi – avându-l pe Hristos Domnul în sufletele, în cugetele și în inimile noastre, trebuie să-L mărturisim prin viața, prin faptele și prin vorbele noastre și celor de aproape sau celor de departe. Dacă viața creștinilor se hrănește din taina Maicii Domnului, ea devine o viață de smerenie, pe de o parte, și o viață de ascultare și de împlinire a voii lui Dumnezeu, pe de altă parte.
Slujba hramului Mănăstirii Hadâmbu din acest an a reprezentat un moment important și pentru enoriașii Parohiei „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din localitatea Șanta, Protopopiatul Iași 3 deoarece tânărul diacon Luca Vasile a fost hirotonit preot de IPS Părinte Teofan pe seama acestei comunități.
După otpustul Sfintei Liturghii, starețul Nicodim Gheorghiță a mulțumit lui Dumnezeu, cât și tuturor celor prezenți:
Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra mănăstirii noastre și asupra obștii mănăstirii, asupra binefăcătorilor și ctitorilor. Credincioșii, care sunt prezenți și în această zi pentru a o cinsti pe Maica Domnului, reprezintă cununa Bisericii noastre.
Vrei să fii fericit în viață? Lasă pruncii să se nască!
Cuvântul de final i-a aparținut Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, care a vorbit despre o formă aparte de cinstire a Maicii Domnului – nașterea și înfierea de prunci:
Maica Domnului este cinstită și prin nașterea de prunci. Nu poate exista o tristețe mai mare pentru Maica Domnului decât ca un prunc aflat în pântece să fie avortat. Nu putem fi cinstitori de Maica Domnului și să nu avem prunci în familiile noastre. Pe soții care nu au prunci, din cauză nu le-au dăruit Dumnezeu, sau din cauza vârstei înaintate, îi îndemn să facă tot posibilul și să înfieze prunci, cu toate obstacolele legale pe care le vor întâmpina. Maica Domnului trebuie adusă în familiile creștine, fie prin nașterea de prunci, fie prin înfiere de prunci. Și vă mai spun un lucru: foarte rar am întâlnit familii cu mulți copii în care să fie tristețe în casă sau pagubă materială. Are Dumnezeu niște căi pe care mintea noastră nu le înțelege sau nu vrea să le înțeleagă, prin care ne spune: Vrei să fii fericit în viață? Lasă pruncii să se nască!
Conform tradiției, credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Hadâmbu au luat parte la final la o agapă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2926, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  IPS Teofan va sluji la hramul mănăstirii Hadâmbu (2016-09-08)

 Închide 

IPS Teofan va sluji la hramul mănăstirii Hadâmbu

[2016-09-08]
de Gheorghe Anghel

În fiecare an în data de 8 septembrie, Biserica Ortodoxă serbează Nașterea Maicii Domnului. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei îmbracă haină de sărbătoare.
Pelerinii sunt așteptați astăzi, 8 septembrie 2016, în număr mare la hramul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași. Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9:30, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul doxologia.ro. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu se va afla spre închinare în baldachinul special amenajat în incinta mănăstirii. La finalul Sfintei Liturghii, pelerinii vor fi invitați la tradiționala agapă frățească.
„Îi așteptăm pe toți credincioșii să se bucure de darurile revărsate de Mântuitorul Hristos, prin rugăciunile Maicii Sale“, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu. Astăzi își serbează hramul Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ a Mănăstirii Sihăstria și Mănăstirea Vorona din județul Botoșani. Sărbătoare deosebită va fi astăzi și la ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Tazlău, județul Neamț.
Aseară s-a oficiat Privegherea, iar astăzi, Ceasurile și Acatistul vor fi urmate de Sfânta Liturghie, după cum a menționat protosinghelul Iosif Chiriac, starețul Mănăstirii Tazlău.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2979, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Rugăciuni arhierești la Hadâmbu și Valea Budului (2016-08-10)

 Închide 

Rugăciuni arhierești la Hadâmbu și Valea Budului

[2016-08-10]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat duminică, 07 august 2016, Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, informează site-ul doxologia.ro.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. dr. Nechita Vasile de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius“ din Constanța.
Arhimandritul Nicodim Gheorghiță a mulțumit Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul pentru bucuria făcută pelerinilor de a sluji Taina Sfântului Maslu, urmată de citirea rugăciunilor pentru ploaie.
Pelerinii din zona Bacăului s-au rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul slujbei Sfântului Maslu, oficiată vineri, 5 august 2016, la Valea Budului.
Această seară de vineri a fost prima întâlnire, în spațiul sacru al așezământului monahal din apropierea Bacăului, din Postul Adormirii Maicii Domnului, la care ierarhul a participat dimpreună cu cei care au dorit să urce la „Meteora“ Bacăului.
Așa cum a devenit obiceiul, în după-amiezile de vineri, pe durata celor patru posturi mari din timpul anului bisericesc, IPS Ioachim se roagă pentru cei bolnavi sufletește și trupește, citește rugăciuni speciale de dezlegare pentru creștini, rostind cuvânt de învățătură și întărire în dreapta credință, a spus preotul Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3004, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Procesiune în Joia Mare la Hadâmbu, Iași (2016-04-29)

 Închide 

Procesiune în Joia Mare la Hadâmbu, Iași

[2016-04-29]
de Gratian Moldovan

procesiune_hadambu
Sfânta Cruce a fost purtată joi, 28 aprilie 2016, în procesiune la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Pelerinajul a avut loc după oficierea Deniei celor 12 Evanghelii, în amintirea Mântuitorului Iisus Hristos, care în Sfânta și Marea Vineri a fost răstignit pe Cruce.
Evenimentul religios a cuprins citirea a 14 evanghelii de către preoții slujitori în dreptul celor 14 troițe ridicate de la Poarta „Bucuria Crucii“ până în vârful Dealului Hadâmbu.
Pelerinii au participat cu evlavie la acest moment, încercând să retrăiască momentele când Mântuitorul a fost răstignit pe Cruce, subliniază Constantin Ciofu, de la Biroul de Presă al Eparhiei.
„Acest pelerinaj are loc în Joia Mare pentru a cinsti Sfintele Patimi ale Mântuitorului. Este important să parcurgem Drumul Crucii către Mănăstirea Hadâmbu, mai ales că această așezare monahală este considerată o «Golgotă», dacă ne gândim la istoria acesteia. Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest pelerinaj. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să numere pașii credincioșilor care au mers în această frumoasă procesiune“, s-a exprimat arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3193, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Pelerinajul „Drumul Crucii” la Mănăstirea Hadâmbu (2015-09-12)

 Închide 

Pelerinajul „Drumul Crucii” la Mănăstirea Hadâmbu

[2015-09-12]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va avea loc luni, 14 septembrie 2015, procesiunea Drumul Crucii, după cum aflăm de pe site-ul doxologia.ro. Evenimentul va avea loc după oficierea Sfintei Liturghii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Programul manifestărilor dedicate sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci va începe duminică, 13 septembrie 2015.
Luni, 14 septembrie 2015, de la ora 8:00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și Preasfințitul Părinte Calinic vor oficia Sfânta Liturghie, iar apoi va urma Procesiunea Drumul Crucii, urmată de cuvântul de învățătură și de agapa pentru toți pelerinii. La ora 14:00 se va săvârși Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, iar două ore mai târziu, pelerinii sunt așteptați la Vecernia mică.
„Procesiunea din ziua de 14 septembrie este un moment de binecuvântare, care a luat o mare amploare în ultimii ani. După ce am mers în Țara Sfântă, pe urmele Domnului Hristos, ne-am gândit ca în Dealul Mare să organizăm acest pelerinaj, mai ales pentru pelerinii care nu pot ajunge la Ierusalim. Astfel, ierarhii preoții și credincioșii vor merge prin dreptul celor 14 troițe pornind de la Poarta «Bucuria Crucii». Și în acest an, ne vom bucura de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, care vor oficia mai întâi Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii noastre”, a menționat arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, care a adăugat că procesiunea din Ziua Înălțării Sfintei Cruci organizată la Hadâmbu este unică în zona Moldovei.
„Îi așteptăm pe toți pelerinii la această procesiune unică, pentru a avea binecuvântare și folos duhovnicesc”, a adăugat arhimandritul Nicodim Gheorghiță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4301, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Icoana Făcătoare de Minuni de la Hadâmbu, în pelerinaj la Bacău (2015-09-07)

 Închide 

Icoana Făcătoare de Minuni de la Hadâmbu, în pelerinaj la Bacău

[2015-09-07]
Unul dintre cele mai ample proiecte derulate în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pentru susținerea și ajutorarea elevilor defavorizați, Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, ajuns la cea de a III-a ediție, se va derula în municipiul Bacău în perioada 10 – 13 septembrie 2015, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Cu această ocazie, va fi adusă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu.
Organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, anul acesta, proiectul va sta sub semnul serbării Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi. Cu acest prilej, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu va fi adusă în Municipiul Bacău (spre folosul și creșterea duhovnicească a elevilor și a credincioșilor) în perioada joi, 10 septembrie – duminică, 13 septembrie 2015.
Evenimentul se va desfășura la biserica Sf. Dumitru – Narcisa și la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, fiind așteptați să participe preoți, profesori, părinți și elevi din zona Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4287, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Prezență arhierească la Hadâmbu (2015-04-08)

 Închide 

Prezență arhierească la Hadâmbu

[2015-04-08]
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 5 aprilie 2015, Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părinți de la mai multe mănăstiri și parohii din Moldova. Credincioșii prezenți în număr mare la acest popas duhovnicesc s-au închinat atât la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în Biserica „Nașterea Maicii Domnului“, cât și la racla ce adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre. Părintele consilier emerit Matei Coruga, de la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ - Tătărași din Iași, a adresat un cuvânt în care a făcut referire la importanța Săptămânii Patimilor. În același timp, părintele Matei a apreciat c㠄sufletul rugăciunii din Duminica Floriilor de la Mănăstirea Hadâmbu este PS Calinic Botoșăneanul“. Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, a mulțumit Episcopului-vicar al Eparhiei Iașilor și slujitorilor pentru că s-au rugat împreună, dar și credincioșilor, care sunt „podoaba Bisericii“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6440, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Pelerini de pretutindeni la hramul catedralei de la Hadâmbu (2014-10-02)

 Închide 

Pelerini de pretutindeni la hramul catedralei de la Hadâmbu

[2014-10-02]
Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului“ a Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași și-a serbat ieri, 1 octombrie 2014, hramul, potrivit mmb.ro. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 30 septembrie 2014, când s-a oficiat Privegherea.
Un sobor de 35 de preoți a săvârșit ieri- dimineață Sfânta Liturghie în biserica mare a așezării monahale. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinți stareți din Moldova și Bucovina de Nord, preoți profesori, precum și părinți de la mai multe parohii din Moldova. Peste 1.500 de credincioși veniți din diferite colțuri ale țării au participat la sfintele slujbe și s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Predica de la finalul Sfintei Liturghii a fost adresată de pr. prof. Vasile Păvăleanu, director adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, care a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă, amintind de minunile pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu le-a făcut la Mănăstirea Hadâmbu. Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, a mulțumit tuturor pelerinilor pentru că au participat la hramul bisericii mari a așezării monahale, precum și celor care s-au ostenit în organizare. „Ne-am bucurat că la acest hram au venit foarte mulți preoți de aproape și de departe. Vă mulțumim tuturor pentru că ați venit la sărbătoarea Maicii Domnului, care ocrotește această așezare monahală în care se află trei sfinte altare închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“, a amintit arhim. Nicodim Gheorghiță. La final, toți credincioșii au participat la o agapă frățească oferită de Cezar Cobuz din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7771, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19

»  Pelerinaj impresionant la Mănăstirea Hadâmbu (2014-09-16)

 Închide 

Pelerinaj impresionant la Mănăstirea Hadâmbu

[2014-09-16]
Pelerini din mai multe părți ale țării au venit duminică, 14 septembrie 2014, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași pentru a participa la Procesiunea „Drumul Crucii“, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Pelerinajul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Înainte de începerea procesiunii, a fost sfințită Poarta „Bucuria Crucii“, aflată la poalele Dealului Mare.
Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost în ziua Înălțării Sfintei Cruci loc de pelerinaj pentru aproape 10.000 de pelerini din toate zonele țării. Oamenii au urcat dealul pe care se află așezarea monahală pentru a participa la sfintele slujbe dedicate Înălțării Sfintei Cruci. De asemenea, pelerinii s-au alăturat cu multă credință și evlavie Procesiunii „Drumul Crucii“. La orele dimineții, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară aflat lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului“. Din soborul preoților au făcut parte părinți stareți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, precum și numeroși slujitori ai sfintelor altare din Patriarhia Română. În tot acest timp, credincioșii au așteptat ore în șir să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a citit mai multe rugăciuni de dezlegare, apoi a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.
Pelerinajul, manifestare a credinței
Programul manifestărilor religioase dedicate Înălțării Sfintei Cruci de la Mănăstirea Hadâmbu a continuat apoi cu Procesiunea „Drumul Crucii“. Aceasta a început la baza Dealului Mare de la Hadâmbu, în prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, a preoților și credincioșilor. Mai întâi, cei doi ierarhi au sfințit Poarta „Bucuria Crucii“, construită la inițiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul așezării monahale ocrotite de Maica Domnului. În continuare, a urmat pelerinajul propriu-zis prin dreptul celor 14 troițe care duc spre așezământul monastic. La fiecare troiță s-a citit o evanghelie și s-a rostit o ectenie, iar ctitorii edificiului au fost stropiți cu apa sfințită. De asemenea, o cruce din lemn a fost purtată de la o troiță la alta, pentru a rememora astfel drumul parcurs de Mântuitorul pe Dealul Golgotei. „Pentru obșea mănăstirii noastre și pentru credincioși acest pelerinaj este o mare bucurie duhovnicească. Prin mila Bunului Dumnezeu, în Moldova s-a organizat «Drumul Crucii». Nu ne-am așteptat ca la acest eveniment să vină atât popor“, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghiță. Urcând pe Dealul Mare de la Hadâmbu, în sunetul toacei și al căntărilor religioase, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a menționat că acest pelerinaj se amplifică an de an. „Am fost prezenți la Hadâmbu încă de la începuturile organizării acestei procesiuni. Ne bucurăm că mulți credincioși vin în număr tot mai mare la acest eveniment deosebit, care se amplifică. Acest lucru arată că oamenii au o cinste deosebită pentru Sfânta Cruce, care este semnul identității noastre. Pelerinii manifestă astfel credința lor, mai ales că suntem la începutul anului școlar, când copiii își iau crucea pentru a crește din punct de vedere spiritual. Suntem încredințați că drumul acesta va fi bătătorit în continuare de credincioșii noștri, care vor veni la Hadâmbu cu poverile, necazurile și bucuriile lor“, s-a exprimat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. Cezar Cobuz a ctitorit una din cele 14 troițe care duc spre Mănăstirea Hadâmbu. L-am surprins purtând cu greu crucea din lemn pe traseul procesiunii. „Prin purtarea crucii, ne aducem aminte de jertfa Mântuitorului pentru întreaga omenire“, a spus Cezar Cobuz. La cea de-a 14-a troiță, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt în care a făcut o legătură între purtarea crucii și pelerinajul derulat de-a lungul celor 14 troițe. Prin grija obștii Mănăstirii Hadâmbu și a binefăcătorilor, peste 3.000 de pelerini au participat la final la agapa frățească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7807, Ultimul acces: 2018-12-15 07:23:19


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:18671
Data ultimei vizualizări:2018-12-15 07:23:20
Data actualizare:2018-03-20 14:32:54
Data încărcării:2006-03-21 04:22:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:118

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 2

Turn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 19

Chilii
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Chilii
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Corp chilii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 14

Chilii
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2018-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Corp chilii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 1

Chilii
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 4

Chilii
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 7

Magazin bisericesc
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-08-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Magazin bisericesc
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 3

Chilii
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 14

Ziduri vechi
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2012-06-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 3

Orificiu pentru tun
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 13

Curtea interioară
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 12

Porțiune de zid
Foto: Klara-Lucia Losonczy

Data: 2008-09-24
Aparat: OLYMPUS CORPORATION X350,D575Z,C360Z
Contor: 10

Curtea interioară
Foto: Klara-Lucia Losonczy


Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8