Darjiu :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Dârjiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Unitarian
Localitate:Dârjiu (maghiara: Székelyderzs)
Comună:Dârjiu
Județ:Harghita
Adresa:strada Alszeg nr. 164
Cod poștal:537075
Persoană de contact :Dénes Jenő
Telefon :0266... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.unitarius.org, www.szekelyderzs.com, judetulHarghita.ro, hr.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Demeter Sándor Loránd és Újvárosi Katalin
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Este una din cele mai importante monumente istorice din zona Odorhei, cea mai veche biserică fortăreață, având cinci bastioane și turnuri de clopote. Biserica unitariană construită în evul mediu este și astăzi în stare bună, înconjurată de un zid înalt de piatră. A fost construită în stil gotic în jur de 1390, frescele din interiorul ei au fost pictate în 1419, reprezentând evenimente ale legendei Sfântului Ladislau al Ungariei. Biserica a fost construită într-un stil care are elemente romane și gotice deopotrivă. Cele mai vechi elemente de stil roman datează din secolele XIII-XIV. , celelalte elemente, care indică o reconstrucție în stil gotic datează din a doua jumătate al secolului al XV-lea.
Suprafața interioară a fortificației este de 1852 m2. Biserica se află în mijlocul fortificației, având o lungime de 28 m, lățime de 7, 25 m, înălțimea nacelei 15 m, înălțimea totală 20 m. Acoperișul din țiglă datează - conform unei țigle cu inscripția "Máté 1760" care s-a găsit cu ocazia unei reparații din 1952 - din anul 1760. Zidul de protecție are 5 m înălțime. În interiorul fortificației în anul 1788 au fost executate unele lucrări de modificare, în urma cărora s-au creat unele spații de înmagazinare folosite de locuitorii satului. Fortificația a fost terminată în jurul anului 1530. Turnul bisericii, care se află la sud de biserica propriu-zisă este cea mai veche parte componentă a sistemului de fortificații.
Din 1999 inclusă în patrimonial modial UNESCO.
Alte informații:Este o încununare a arhitecturii defensive la care se adauga valorea intrinsecă a bisericii, și se încadreayă în mai multe stiluri arhitecturale începând cu arta romanica si terminând cu cea a goticului târziu.
Biserica a perpetuat elemente interioare pretioase ca fragmente de pictura murala.
Biserica fortificată unitariană este monument Unesco, frescele pictate pe pereții acesteia fiind descoperite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Edificiul a fost reconstruit în mai multe rânduri, doar nava mai păstrează modul de organizare spațială din secolele XIII-XIV. Aici, pe peretele nordic, apare reprezentarea Legendei Sf. Ladislau. Ea începe cu scena ieșirii, cea mai amplă compoziție este scena urmăririi, urmată de cea a duelului, a uciderii cumanului și încheiată cu scena odihnei.
Elementele ornamentale din fundal, figura calului, personajele caracteristice trădează faptul că pictura este opera meșterului care a lucrat și la Armășeni și Sânmartin. Restaurarea picturilor a fost finalizată în 2006.
Cod Monument:HR-II-a-A-12813
Nr. vizualizări:15409
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 05:17:27
Data ultimei actualizări:2023-05-10 22:14:02
Data încărcării pe sit:2005-04-19 08:16:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-29
Contor: 163

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János