Papa Francisc: Isus denunta abuzurile intr-o actiune tipica profetilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Isus denunță abuzurile într-o acțiune tipică profeților

[2018-03-04]
Rugăciunea Angelus
La rugăciunea „Îngerul Domnului”, recitată astăzi cu cei prezenți în Piața San Pietro, Papa Francisc a comentat lectura evanghelică a zilei, din ritul latin, explicând că Isus cu biciul nu a desfășurat o acțiune violentă, ci una tipică profeților. Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu și publicată pe Ercis.ro.

Iubiți frați și surori, bună ziua!
Evanghelia de astăzi prezintă, în versiunea lui Ioan, episodul în care Isus alungă vânzătorii din templul din Ierusalim (cf. Ioan 2,13-25). El a făcut acest gest ajutându-se de un bici de funii, a răsturnat mesele și a spus: „Nu faceți din casa Tatălui meu o casă de negustorie!” (v. 16). Această acțiune hotărâtă, făcută în apropierea Paștelui, a provocat mare impresie în mulțime și ostilitatea autorităților religioase și a celor care s-au simțit amenințați în interesele lor economice. Dar cum trebuie să o interpretăm? Cu siguranță nu era o acțiune violentă, așa încât nu a provocat intervenția tutorilor ordinii publice: a poliției. Nu! Ci a fost înțeleasă ca o acțiune tipică a profeților, care adesea denunțau, în numele lui Dumnezeu, abuzuri și excese. Problema care s-a pus era aceea a autorității. De fapt, iudeii l-au întrebat pe Isus: „Ce semn ne arăți că ai dreptul să faci acestea?” (v. 18), adică ce autoritate ai tu pentru a face acestea? Ca și cum ar cere demonstrarea că El acționa cu adevărat în numele lui Dumnezeu.
Pentru a interpreta gestul lui Isus de purificare a casei lui Dumnezeu, discipolii s-au folosit de un text biblic luat din Psalmul 69: „Zelul pentru casa Ta mă mistuie” (v. 17); așa spune psalmul: „Zelul pentru casa Ta mă mistuie”. Acest psalm este o invocație de ajutor într-o situație de pericol extrem din cauza urii dușmanilor: situația pe care Isus o va trăi în pătimirea sa. Zelul pentru Tatăl și pentru casa sa îl va duce până la cruce: zelul său este zelul iubirii care duce la jertfirea de sine, nu cel fals care presupune că îl slujește pe Dumnezeu prin violență. De fapt, „semnul” pe care Isus îl va da ca dovadă a autorității Sale va fi tocmai moartea și învierea Sa: „Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica” (v. 19). Și evanghelistul notează: „Însă El vorbea despre templul trupului Său” (v. 21). Cu Paștele lui Isus începe noul cult, în noul templu, cultul iubirii, și noul templu este El însuși.
Atitudinea lui Isus relatată în pagina evanghelică de astăzi ne îndeamnă să trăim viața noastră nu în căutarea avantajelor și intereselor noastre, ci pentru gloria lui Dumnezeu care este iubirea. Suntem chemați să ținem cont mereu de acele cuvinte puternice ale lui Isus: „Nu faceți din casa Tatălui Meu casă de negustorie!” (v. 16). Este foarte urât când Biserica alunecă pe această atitudine de a face din casa lui Dumnezeu casă de negustorie. Aceste cuvinte ne ajută să respingem pericolul de a face și din sufletul nostru, care este locuința lui Dumnezeu, un loc de negustorie, trăind în căutare continuă a răsplății noastre în loc să trăim în iubirea generoasă și solidară. Această învățătură a lui Isus este mereu actuală, nu numai pentru comunitățile ecleziale, ci și pentru fiecare în parte, pentru comunitățile civile și pentru întreaga societate. De fapt, este comună tentația de a profita de activități bune, uneori necesare, pentru a cultiva interese private, dacă nu chiar ilegitime. Este un pericol grav, în special când este instrumentalizat Dumnezeu însuși și cultul datorat Lui, sau slujirea adusă omului, imaginea Sa. De aceea Isus de data aceea a folosit „manierele puternice”, pentru a ne zdruncina de acest pericol mortal.
Fecioara Maria să ne susțină în angajarea de a face din Postul Mare o ocazie bună pentru a-l recunoaște pe Dumnezeu ca unic Domn al vieții noastre, eliminând din inima noastră și din faptele noastre orice formă de idolatrie.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Vă salut pe voi toți, cei din Roma, din Italia și din diferite țări, îndeosebi pe pelerinii din Diecezele de Granada, Málaga și Córdoba, din Spania. Salut numeroasele grupuri parohiale, între care credincioșii din Spinaceto, Milano și Napoli, precum și tinerii din Azzano Mella și candidații la Mir din dieceza de Vicenza, pe care îi încurajez – curaj! – să mărturisească Evanghelia cu bucurie, în special printre cei de vârsta lor. Și urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 627, Ultimul acces: 2024-04-29 23:19:40