Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita in Ungaria, la Gyula - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Națională a României sărbătorită în Ungaria, la Gyula

[2017-12-03]
Peste 300 de persoane au luat parte, la invitația Excelenței Sale Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula, în sala festiv㠄Matei Corvin” a unui hotel din Gyula, la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a României, de către Consulatul General al României la Gyula,
Au fost prezenți ambasadorul României în Ungaria, ES Marius Lazurca, Daniel Banu, consul general la Szeged, Daniel Nicolae, consul la Szeged, Roberto Sperandio, consul onorific al Italiei în România, Ioan Fodoreanu, fost consul general al României la Gyula și Szeged, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Alexandru Fina, vicepreședintele AȚRU, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Florin Olteanu, șef de catedră la Inst. Pedagogic din Szarvas, pr. Aurel Becan și artistul plastic Ștefan Oroian, membri ai prezidiului UCRU, Gheorghe Ardelean, consilier județean în CJ Bekes (etnic român din Chitighaz), Delia Covaci, directorul săptămânalului „Cronica”, Anca Becan, redactor la săptămânalul „Foaia Românească”, precum și primarii Janos Marjai (Bătania - Battonya), Nagy Bela (Medgyesegyhaza), Elvira Ardelean (Otlaca-Pust㠖 Puzstotlaka), Laszlo Pluhar (Aletea – Elek), Gyorgy Szucsne (Lokoshaza) și viceprimarii Bertold Netea (Micherechi) și Emese Tripon (Chitighaz). Din România au fost prezenți primari din zona de graniță a județului Arad. Dintre oficialitățile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, menționăm pe PS episcop Siluan, împreună cu numeroși clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, PS Sofronie, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei (fost episcop al EORU), PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Petrică Crețu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, Fustos Gyula, pastorul Bisericii Baptiste din Chitighaz, Viorel Bogdan și Ilie Puha, lideri ai Bisericilor Penticostale din Micherechi, alături de alți reprezentanți ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria.
Au fost prezenți la manifestare reprezentanți ai mediului universitar din Arad, delegați din partea Universității “Aurel Vlaicu” din Arad și ai Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, președinți ai Autoguvernărilor Românești Locale, directori și numeroase cadre didactice de la școlile în care învață copii românilor din Ungaria, foști absolvenți și actuali studenți bursieri ai statului român, membri corului Pro Musica, medici români care profesează la spitale din jud. Bekes, consilieri locali și alți numeroși invitați, din multe localități unde trăiesc comunități românești în Ungaria (Gyula, Micherechi, Chitighaz, Bekescsaba, Șercad, Bătania, Aletea, Săcal, Otlaca-Pustă, Budapesta, Szeged, ș.a.). Nu au lipsit nici reprezentanți ai mediului de afaceri, ai asociațiilor patronale și reprezentanți ai Camerelor de Comerț, printre care Janos Takacs, președintele Camerei de Comerț româno-ungare, Oros Tivadar, președintele Secțiunii Românești a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, Rak Zoltan, secretarul general al acestei instiuții, Marin Crișan, președintele Patronatului Român, filiala Arad. Au mai fost prezenți Aurel Chiriac,directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pt. Cultură Bihor.
Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților care au onorat invitația adresată cu această ocazie și a subliniat importanța Marii Uniri de la 1918, act de voință al poporului român, ce a împlinit aspirațiile sale cele mai profunde și va caracteriza și de acum înainte principiile și acțiunile sale.
Programul cultural oferit de CG Gyula a cuprins un recital susținut de către Cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban; recitalul extraordinar al Ansamblului profesionist ”Crișana” din Oradea, condus de maestrul Leontin Ciucur; recitalul talentatei Bianca Popa din Oradea, iar imnurile României, Ungariei și UE, de la deschiderea manifestării, au fost intonate live de Corul ”Pro Musica” din Gyula.
Participanții au fost întâmpinați la intrare de o poartă tradițională românească și o expoziție de sculptură a maestrului Radu Lazăr, adusă la Gyula prin intermediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Publicul prezent a putut admira și o expoziție de carte, prezentată de către Universitătea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad. Participanții au primit și purtat cocarde tricolore confecționate de către elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea. Copiii prezenți au avut la dispoziție un loc special de joacă.
Recepția oficială oferită de către Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanților să guste tradiționalele bucate, băuturi și vinuri românești.

www.youtube.com/watch?v=XGPMJluvDDM

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 1216, Ultimul acces: 2024-04-18 00:08:05