10 septembrie: IPS Nifon va resfinti biserica Manastirii Stelea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

10 septembrie: IPS Nifon va resfinți biserica Mănăstirii Stelea

[2017-09-06]
de Gheorghe Anghel

manastirea-stelea-2
IPS Părinte Nifon va resfinți duminică, 10 septembrie 2017, biserica mănăstirii Stelea din Târgoviște, așezământ monahal unde a funcționat prima instituție de învățământ superior din Muntenia. Ceremoniile vor debuta, în ziua de 9 septembrie, cu Vecernia solemnă a sărbătorii, începând cu ora 18.00, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Lăcașul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare și consolidare, începând cu anul 2001. A fost restaurată pictura, s-a efectuat curățirea componentelor artistice din piatră, a fost reconstruită stăreția și un nou corp de chilii, a fost înlocuit acoperișul la chiliile existente, muzeu și turnul clopotniță, a fost reabilitată Casa Egumenească în care a fost inaugurat Muzeul Eparhial (2004) etc.
Biserica, monument de referință pentru arta Țării Românești din secolul al XVII-lea, este ctitoria Voievodului Vasile Lupu al Moldovei. A fost construit în 1645 ca semn al împăcării cu Voievodul Matei Basarab. La mănăstirea Stelea a funcționat prima instituție de învățământ superior din Muntenia, Schola graeca et latina, în secolul al XVII-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2548, Ultimul acces: 2024-03-22 15:03:47